088 0101 200 [email protected]

Bestel je een kop koffie bij een barista op het terras, dan krijg je de meest prachtige koppen koffie voorgeschoteld. Prachtig melkschuim afgemaakt met een figuurtje of een krachtig kopje espresso. Hoe kun je thuis de perfecte kop koffie maken en wat heb je daar voor nodig? Wij leggen het je graag uit!

 

De perfecte kop koffie

Goede koffie
Goede koffie begint met goede koffiebonen en een goed onderhouden koffiemachine. In principe maakt het niet uit welk merk koffieboon en welk type koffiemachine of bereiding je gebruikt voor een goede bak koffie. Smaak is namelijk ontzettend persoonlijk. Iets wat jij lekker vindt, hoeft een ander helemaal niet lekker te vinden en andersom. Experimenteer daarom met je koffiemachine en bonen!

Type boon
Over het algemeen zijn koffiemachines het meest geschikt voor koffie gemaakt van arabica bonen. Je hebt 3 verschillende soorten roasts en daar zit nogal een smaakverschil in. Zo heb je light roast, medium roast en dark roast. Waar je met een light roast een subtiele koffie zet, zet je met een dark roast juist een hele krachtige en kruidige koffie. De medium roast zit daar tussenin. Experimenteer met verschillende smaken! Mocht je het zonde vinden om grote zakken koffiebonen te kopen, zou je langs de lokale koffie winkel kunnen gaan voor proefpakketjes.

Maalgraad
Heb je een koffiemachine voor koffiebonen? Check de maalgraad van je koffiemachine. De maalgraad zegt iets over hoe fijn of grof de koffiebonen gemalen worden. Een grovere maling zorgt voor een zuurdere smaak, terwijl een fijne maling juist zorgt voor een sterke en bittere smaak. Ook hier is smaak persoonlijk, dus draai eens aan de maalgraad. Handig om te noteren welke maalgraad wel een succes was en welke niet, zodat je in ieder geval weet welke koffie je niet meer moet zetten.

Koffiemachine onderhouden
Het is belangrijk dat de koffiemachine goed onderhouden wordt en ook goed schoongemaakt wordt. Oude koffieresten kunnen je koffie een vieze smaak geven. Ook is het belangrijk om de onderdelen voor melk opschuimen goed schoon te maken. Melkresten kunnen namelijk zorgen voor onaangename bacteriën. Bovendien is het belangrijk om het apparaat regelmatig te ontkalken.

 

de perfecte kop koffie

 

Handige tools voor extra perfectie

 

Thermometer
Een van de belangrijkste aspecten van een perfecte kop koffie is de temperatuur. Water voor de koffie mag goed heet zijn, namelijk ergens tussen de 92 en 96 graden, terwijl de melk het beste tot 70 graden verwarmt kan worden voor een perfecte kop koffie. 60 graden is vaak net te koud en boven de 76 graden kan de melk zuur worden. De temperatuur kun je goed in de gaten houden door gebruik te maken van een (koffie) thermometer.

Melkkan of melkopschuimer
Wanneer je van een lekkere kop cappuccino of latte macchiato houdt, dan is een melkkannetje of melkopschuimer een onmisbaar item in je keuken. Met een melkopschuimer heb je met één druk op de knop opgeschuimde melk. Wanneer je een stoompijp op de koffiemachine hebt kun je ook zelf aan de slag met een melkkannetje. Voor de ultieme thuisbarista ervaring gebruik je een RVS melkkannetje, maar dan moet je natuurlijk wel een stoompijpje hebben. Bovendien krijg je, zodra je het onder de knie hebt. de allerbeste opgeschuimde melk met een stoompijpje en melkkan.

Melk opschuimen met RVS melkkannetje

  • Vul de melkkan tot ongeveer de helft.
  • Zet de stoompijp aan, zodat de condens er nog uit kan lopen en het stoom goed op temperatuur kan komen. Zet het stoompijpje weer uit.
  • Plaats het uiteinde van het stoompijpje een klein stukje in de melk. Zet het stoompijpje aan om lucht toe te voegen aan de melk. Het volume neemt toe, beweeg de kan verder naar beneden om meer lucht toe te voegen. Doe dit tot de melk handwarm is op de bodem van het kannetje.
  • Plaats het pijpje dieper in de melk en houd het kannetje schuin. Nu moet er een kleine draaikolk ontstaan. Zo breng je de melk op temperatuur. Verwarm de melk tot ongeveer 70 graden. Dit kun je eventueel meten met de thermometer.
  • Zet de stoompijp uit. Heb je grote bellen in de melk? Tik het kannetje op het aanrecht, wanneer je veel belletjes hebt kun je een paar keer tikken. Draai de melk even rond en doe de melk in een kopje of glas. Afhankelijk van het type drankje voeg je eerst de koffie toe of voeg je eerst de melk toe.
  • Maak het stoompijpje direct schoon door een schoon doekje om het stoompijpje te doen en kort aan te zetten en het stoompijpje af te nemen. Pas hierbij op dat je je handen niet verbrandt.

 

 

 

Creatieve kop koffie

Figuurtjes
Met een speciale schenktechniek kun je figuurtjes in de koffie maken, dit vergt alleen wel wat oefening. Je maakt een hartje door te beginnen met de melk van een hogere afstand in je kopje te schenken, ga dan langzaam naar beneden en draai een half rondje. Nu heb je een mooi wit appeltje in je koffie. Trek met bijvoorbeeld een satéprikker een streepje recht door het appeltje heen. Je hebt nu een hartje in je kopje koffie.

Er is ook een makkelijkere manier voor figuurtjes en dat is door het gebruik van malletjes en bijvoorbeeld cacaopoeder. Je houdt dan namelijk een malletje boven de koffie en strooit er voorzichtig cacaopoeder overheen.

 

 

Ben je op zoek naar een inbouw koffiemachine of ben je zelfs op zoek naar een hele nieuwe keuken? Kom langs in onze showrooms of maak een afspraak voor advies op maat!

 

 

Meer inspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest