088 0101 200 [email protected]

’s Ochtends gaat er niks boven een lekkere kop koffie. De één zweert bij een sterke espresso, de andere juist bij een goed gevulde cappuccino. Houd je echter juist van afwisseling? Laat je dan verassen door deze 12 verschillende koffie recepten, en maak van elke ochtend een (ander) feestje! In deze blog vind je niet alleen lekkere warme koffievariaties, maar ook de ijskoffie varianten.

 

12 x koffie recepten

Begin je dag goed met deze heerlijke koffie recepten. In deze blog delen we 8 warme en 4 koude koffie recepten. Enjoy!

 

Lekkere warme koffie recepten

 

1 – Espresso / Doppio (dubbele espresso)

Het krachtige energie shot voor de moeilijke starters, of voor diegene die wel een extra boost kunnen gebruiken. Simpelweg een kopje espresso. Bij een doppio zitten er twee espresso’s in hetzelfde kopje, oftewel een dubbele espresso.

 

2 – Espresso Americano / Espresso Lungo

De klassieke espresso, maar dan aangelengd met water. Voor diegene die een normale espresso nog wat te sterk vinden, of die meerdere kopjes op een dag willen drinken zonder te veel cafeïne binnen te krijgen.

 

3 – Cappuccino

De echte ontbijt klassieker. Zet een dubbele espresso in een grote mok. Klop de melk zo stevig mogelijk, en voeg vooral het schuim toe. Maak tot slot af met een beetje cacao of kaneel. De verhoudingen zijn ongeveer 1/3 per ingrediënt, dus koffie, melk, en schuim.

Bij een goede cappuccino is het melkschuim zo stevig opgeklopt, dat je een theelepel erop kunt leggen en deze heel langzaam (of zelfs niet) weg zal zakken. Dit lukt het beste met volle melk, maar ook soja is een lekkere afwisseling.

 

4 – Cortado

Een cortado lijkt op een kleine cappuccino, maar is sterker van smaak omdat je minder melk toevoegt. Ook hier zijn de verhoudingen ongeveer 1/3, alleen bestaat de cortado uit 1 deel espresso en 2 delen opgeschuimde melk.

 

5 – Café Latte

De café latte wordt meestal gezet in een grote glazen kop. Zet een sterke espresso (1/3 van de kop), en vul de rest (2/3) van het glas met warme, opgeklopte melk. Een goede café latte is te herkennen aan de zacht beige kleur en een mooie laag schuim. Wil je liever een latte macchiato? Vul dan eerst het glas met de melk en voeg daarna de espresso toe.

Het verschil tussen de latte en de cappuccino zit hem in de schuimlaag en de melkverhouding. Een latte is meer melk en relatief minder schuim, terwijl een cappuccino juist een dikke schuimlaag heeft.

Leuk weetje: latte macchiato betekent gevlekte melk. Doordat je de espresso in de melk giet, ontstaan er als het ware vlekken in de melk. 

 

6 – Latte Scremato

Vergelijkbaar met de café latte, maar dan nóg romiger. Bij de scremato wordt namelijk niet alleen melk, maar ook room toegevoegd.

Niet aan te raden na een zwaar diner, maar heerlijk voor een ochtend brunch of zondagse koffiepauze.

 

7 – Flat white

Een flat white lijkt erg veel op een cappuccino en café latte, alleen gebruik je hier dunner opgeklopte melk. Doe 1 shot espresso in een kop en voeg hier ongeveer 150 ml opgeklopte melk bij.

 

8 – Café Mocha / chocolade koffie recepten

Een café mocha combineer chocolade met koffie. Zet een espresso en vul aan met warme chocolademelk, of melk met een flinke lepel cacaopoeder. De verhouding is ongeveer 1/3 espresso, 1/3 cacao en 1/3 melk.

Voor een leuke twist kan je een beetje kaneel of siroop met een smaakje toevoegen, zoals bijvoorbeeld vanille of karamel. Voor de echte zoetekauw is een toefje vers geklopte slagroom een lekkere toevoeging.

 

Lekkere koude ijs koffie recepten

 

9 – Affogato

Niet geschikt voor de koude wintermaanden, maar één van de lekkerste koffie drankjes midden in de zomer. De affogato is een romige en koude cocktail gebaseerd op koffie en vanille ijs. Vaak wordt deze zoete bom ook nog afgemaakt met een heerlijk toefje slagroom.

Zet een sterke kop koffie, voeg naar smaak een bolletje vanille roomijs toe, en roer goed door. Indien gewenst, maak af met een kroon van slagroom. Er bestaan verschillende recepten met allerlei toevoegingen, zoals bijvoorbeeld karamel siroop of kaneel.

Wil je graag minder calorieën, maar wel een vergelijkbare smaak? Je kunt ook de koffie aanlengen met wat magere melk, en een ijsklontje toevoegen voor de koeling.

 

10 – Frappuccino

Misschien ken je dit lekkere ijsdrankje wel van de bekendere koffieketens? Je maakt dit drankje gemakkelijk in je eigen keuken. Het enige apparaat dat je nodig hebt, naast je apparaat om koffie te zetten, is de blender. Vul de blender met 1 kopje afgekoelde espresso, ongeveer 200 ml melk en tot slot een handjevol ijsblokjes. Voeg eventueel een siroopje naar smaak toe. Blend totdat het ijs goed gecrusht is/het mengsel glad is en giet in een glas. Top eventueel af met wat slagroom.

Wil je een leuk (én lekker) effect in je frappuccino? Giet wat chocoladesaus langs de binnenkant van het glas voordat je de frappuccino inschenkt.

 

11 – Iced koffie recept

Een iced koffie is niet meer dan een espresso aangevuld met ijsblokjes.

 

12 – Cold brew

Als laatste delen we het recept voor een cold brew. Voor een cold brew heb je een cafetière en een hoop geduld nodig. Voor een flinke kan gebruik je 100 gram grof gemalen koffie en 900 ml koud water. Doe de ingrediënten in een kan, roer goed door en zet voor minimaal 12 uur in de koelkast. Is de koffie goed getrokken? Duw dan de zuiger van de cafetière zachtjes naar beneden, hierdoor komt de gezette koffie los van het koffiedik. Het cold brew-concentraat is nu gezet.

Voor 1 glas cold brew gebruik je één deel cold brew-concentraat op één deel water. Schenk beiden in een glas met ijsblokjes. Je kunt eventueel nog een scheutje melk aan je cold brew toevoegen voor een extra lekker resultaat.

 

 

Ben je er na het zetten van de koffie achter gekomen dat een apparaat niet meer lekker werkt of ben je op zoek naar een mooie inbouw koffiemachine of zelfs hele nieuwe keuken? Oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier alle keukenstijlen! Of maak alvast een vrijblijvende afspraak voor advies op maat. De koffie en thee staat klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!

 

Nog meer lekkere koffie recepten en koffie inspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest