088 0101 200 [email protected]

Verlichting: Het onderdeel van de keuken waar vaak niet aan gedacht wordt bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Je hebt immers al meer dan genoeg om over na te denken. Toch is nadenken over verlichting belangrijk. De juiste verlichting kan een keuken helemaal afmaken. In deze blog lees je meer over keukenverlichting.

 

Verlichting in de keuken

Verlichting geeft niet alleen sfeer, maar zorgt ook voor een fijne kookervaring. In de keuken kunnen we over het algemeen spreken van drie verschillende soorten verlichting: algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Elk type verlichting heeft zijn eigen doel.

Algemene verlichting is de verlichting waarmee je met één druk op de schakelaar de gehele keuken verlicht. Vaak zijn dit (inbouw)spots of plafondlampen. Werkverlichting wordt boven het werkblad geplaatst, zodat je niet in je eigen schaduw staat te koken. Denk bijvoorbeeld aan inbouwspots in het plafond of spots onder de bovenkasten en dit type verlichting vind je ook in afzuigkappen. Tot slot sfeerverlichting: indirecte verlichting, bijvoorbeeld LED-strips onder het aanrechtblad of in de plinten, de lamp boven de eettafel of wandlampen. Dit type verlichting zorgt vooral voor sfeer en is ook in de avond heel fijn. Zo wordt de keuken in de avond geen donkere hoek. Kies hier voor warm en eventueel dimbaar licht.

Tip! Bedenk een lichtplan vóór het plaatsen van een keuken, zo kun je nog eventuele lichtpunten aan laten sluiten door een monteur.

 

verlichting in de keuken

 

Verlichting boven een kookeiland

Kookeilanden lenen zich erg goed voor hanglampen. Bij een kookeiland wordt namelijk niet altijd een standaard afzuigkap opgehangen, omdat je hiermee een deel van het natuurlijke licht blokkeert. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een plafond afzuigkap of juist een afzuigkap die geïntegreerd is in de kookplaat. Een hanglamp geeft veel licht en daarmee ook goed werklicht. Bovendien staan hanglampen boven een kookeiland ontzettend sfeervol. Ga voor een langwerpige lamp of juist voor symmetrie met twee blikvangers naast elkaar.

 

ledlampen en spots

 

LED-lampen in de keuken

Tegenwoordig wordt in de keuken steeds vaker LED-licht gebruikt. Het voordeel hiervan is dat LED-lampen heel energiezuinig zijn, lang meegaan en je hierop vaak de lichtsterkte en de kleurtemperatuur van de lamp kunt bepalen. Zo kun je LED-lampen zowel voor werklicht als sfeerlicht gebruiken. Ideaal!

 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Kom langs in onze showrooms of maak hier een afspraak voor advies op maat.

 

 

Meer keukeninspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest