088 0101 200 [email protected]

Het reinigen van de binnenkant van de afzuigkap is belangrijk om de werking en de afzuigcapaciteit op een goed niveau te houden. Maar wanneer is dit eigenlijk nodig? En wanneer kan je de filters het beste vervangen? Je lees het in deze blog! Met deze handige tips wordt de afzuigkap filters vervangen en schoonmaken een zeer gemakkelijke klus. Echt leuk is het niet, maar zo gaat het zeker goed!

De Afzuigkap Filters Schoonmaken

Sommige afzuigkappen hebben een speciale functie en geven zelf aan wanneer de filters schoongemaakt of vervangen moet worden. Heeft uw afzuigkap echter niet een waarschuwingssignaal, noteer dan in de agenda wanneer de filters aan reiniging of vervanging toe zijn.

Heb je geen automatische indicatie en ook geen idee wanneer de filters gereinigd of vervangen moeten worden? Hiervoor bestaat gelukkig een makkelijke test.

 • Zet de afzuigkap aan.
 • Houd er een stukje keukenpapier tegen aan.
 • Indien het velletje blijft plakken, dan werkt de afzuigkap nog goed. Indien het velletje valt, dan is het tijd voor een grondige interne schoonmaakbeurt.
 • Let wel, onafhankelijk van deze test is het voor de veiligheid nodig om:
  • Het vetfilter minimaal om de 2 maanden te reinigen.
  • Het koolstoffilter om de 3 tot 4 maanden te vervangen.

Vetfilter Reinigen

Het vetfilter houdt de vetdeeltjes die in de lucht zweven tegen. Op den duur raakt het vetfilter verzadigd. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het gebruik het soort maaltijden dar bereid worden. Om het risico op brand te voorkomen dient het vetfilter minimaal eens in de 2 maanden te worden gereinigd.

Wel doen

 • Week het vetfilter in een bak met water waarin een vaatwastablet is opgelost.
 • Verwijder plakkerige aanslag met wat onverdund afwasmiddel.
 • Is het vuil erg aangekoekt? Laat dat gedurende enkele uren een pannetje water met wat citroensap op de kookplaat koken terwijl de afzuigkap aanstaat. De vrijgekomen waterdamp zal het hardnekkige vuil losweken, waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker wordt.

Niet doen

 • Maak de vetfilters liever niet schoon in de vaatwasser. Hierdoor kunnen de aluminium randen op den duur gaan verkleuren, ook het filtergedeelte kan hierdoor vergaan. Indien je de filters wel in de vaatwasser wilt plaatsen, dan altijd zonder vaatwasblokje of poeder!

Meer Tips

 • Je kunt na het schoonmaken de vetfilters inspuiten met siliconenspray. Het vet zal zich vervolgens minder makkelijk aan het rooster vasthechten.
 • Aangezien de roosters er nu toch uit zijn, kan je nu ook de binnenkant van de afzuigkap schoonmaken. Gebruik hiervoor een doek en een sopje met allesreiniger of afwasmiddel.

De Afzuigkap Koolstoffilters Vervangen

Koolstoffilters zijn alleen present bij een afzuigkap met recirculatiesysteem. De koolstoffilters zuiveren de lucht, die vervolgens weer terug de ruimte in wordt geblazen. Deze filters kunnen niet worden gereinigd en moeten daardoor, afhankelijk van het kookgedrag, eens in de 3 tot 4 maanden worden vervangen.

Een vuile koolstoffilter is niet belastend voor het milieu en mag bij het gewone huisafval worden meegegeven.

Ben je er tijdens het schoonmaken of vervangen van afzuigkap filters achter gekomen dat de afzuigkap niet meer lekker werkt of ben je op zoek naar een nieuwe keuken? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Meer inspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest