088 0101 200 [email protected]

Voor het vakantiegevoel hoef je niet per se op reis. Je kunt het vakantiegevoel ook thuis creëren. Hoe je dat doet? In deze blog lees je meer over verschillende wereldkeukens en geven wij tips hoe je vakantie in eigen keuken kunt vieren.

 

Vakantie in eigen keuken

Ga op avontuur en maak een culinaire wereldreis in je eigen keuken. Je kunt dit natuurlijk zo klein of groot maken als je zelf wilt door een keer een traditioneel ontbijt uit een ander land klaar te maken of door elke week recepten te koken uit verschillende landen. Om je alvast op ideeën te brengen vertellen we je meer over 5 smakelijke keukens van de wereld en geven we je daar receptideeën bij.

 

Mediterrane keuken

De Mediterrane keuken staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, maar ook om zijn rijke smaken, verse ingrediënten en gezonde bereidingswijzen. Een essentieel ingrediënt van deze keuken is olijfolie. Het wordt gebruikt in salades, marinades en om te koken. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van verse groenten, zoals tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines. Ook fruit als vijgen, druiven en citrusvruchten vind je terug in het dessert of gewoon als tussendoortje. In de kustregio’s vind je veel gerechten met verse vis en zeevruchten. Qua kruiden maken ze daar gebruik van basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, saffraan, komijn en kaneel.

 

Iconische gerechten uit de Mediterrane keuken

Enkele gerechten uit de Mediterrane keuken die je absoluut eens moet proberen zijn Paella, Griekse tzatziki, tortilla, calamares of piri-piri.

Recept suggestie:

Tzatziki Recept

 

Aziatische keuken

De Aziatische keuken staat bekend om zijn smaken, ingrediënten en bereidingswijzen. Van Japanse sushi tot Indiase curry’s en van Vietnamese pho-soepen tot Chinese Dim Sum. De keuken is enorm divers. In veel Aziatische landen zijn rijst en noedels een van de belangrijkste ingrediënten van veel gerechten. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van verse en seizoensgebonden ingrediënten als groenten, fruit, kruiden en specerijen. Bij kruiden en specerijen kun je denken aan gember, knoflook, koriander, citroengras, limoenblad, chili en sojasaus. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van verschillende bereidingstechnieken: wokken, stomen, frituren en grillen. Allemaal om de gerechten extra smaak te geven.

 

Iconische gerechten van de Aziatische keuken

De Aziatische keuken is enorm divers en veelzijdig. Gerechten die je kunt proberen zijn Japanse sushi, Vietnamese loempia’s, Thaise Pad Thai, Chinese dumplings en Indiase curry.

Recept suggestie:

Rijstvelloempia’s – recept

 

Indonesische keuken

De Indonesische keuken is net zo divers als het land zelf en staat bekend om zijn rijke smaken. In deze keuken maken ze uitgebreid gebruik van kruiden en specerijen zoals knoflook, gember, galanga, kurkuma, citroengras, koriander, komijn en laos en deze vormen de basis van veel gerechten. Daarnaast zijn rijst, noedels, kokosmelk, pindasaus en verschillende soorten sambal veelgebruikte ingrediënten.

 

Iconische gerechten van de Indonesische keuken:

Gerechten die je zeker moet proberen zijn nasi goreng, sate, gado-gado, rendang en soto. Elke regio in Indonesië heeft zijn eigen specialiteiten, zo staat Java bekend om zijn zoetere gerechten zoals Gudeg en Rawon, vind je op Bali veelal Babi Guling en Ayam Betutu en Sumatra staat bekend om zijn Rendang.

Recept suggestie:

Kipsaté – Een lekker en simpel recept

 

Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Azteekse en Spaanse keuken. In de basis wordt er veel gebruikgemaakt van maïs in verschillende vormen, van tortilla’s tot tamales. Ook bonen vormen een belangrijk ingrediënt. Ze zijn een belangrijke bron van eiwitten en worden vaak geserveerd als bijgerecht of worden verwerkt in gerechten als burrito’s en chili. Daarnaast zijn chilipepers ook een veelgebruikt ingrediënt om pittigheid toe te voegen. Ook in de Mexicaanse keuken wordt er veel gebruikgemaakt van kruiden en specerijen. Denk aan koriander, komijn, oregano, kaneel en cacao. Tot slot zijn tomaten, avocado’s, limoen en uien ook echte smaakmakers in de Mexicaanse keuken.

 

Iconische gerechten uit de Mexicaanse keuken

Gerechten uit de Mexicaanse keuken die je ook geprobeerd moet hebben zijn taco’s, enchiladas, guacamole, mole poblano en churros.

Recept suggestie:

Churros

 

Arabische keuken

De Arabische keuken is een keuken met rijke smaken, kleuren en geuren. Het staat bekend om het gebruik van kruiden en specerijen, zoals komijn, koriander, kaneel, kardemom, saffraan en sumak. Deze ingrediënten geven de gerechten hun karakteristieke smaak. Verder maken ze er veel gebruik van verse groenten zoals tomaten, aubergines, courgettes en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen. Dit vormt de basis van veel Arabische gerechten. Ook worden fruitsoorten als dadels, gedroogde abrikozen, vijgen en granaatappels in zowel zoete als hartige gerechten verwerkt. Gerechten worden meestal geserveerd met rijst, bulgur, couscous of verschillende soorten brood.

 

Iconische gerechten van de Arabische keuken

Wil je Arabische gerechten maken? Probeer dan ook eens een tajine gerecht, shakshouka, hummus met flatbread, falafel, tabouleh, shawarma of baklava.

Recept suggestie: 

Flatbread met hummus en champignons

 

Tips om vakantie in eigen keuken te vieren

  • Experimenteer en wees niet bang om wat nieuws te proberen, je gaat tenslotte op vakantie in eigen keuken!
  • Maak ten eerste een schema van welke landen je wilt bezoeken en verzamel recepten bij elkaar.
  • Zorg ervoor vervolgens dat je de ingrediënten haalt. Misschien is het leuk om naar een toko te gaan of een lokale markt te bezoeken. Of wees creatief en gebruik wat je hebt. Het gaat tenslotte om de ervaring.
  • Samen koken en eten: creëer extra vakantiegevoel en nodig vrienden uit om samen te koken en te eten!
  • Bovendien kun je naast het eten het vakantiegevoel extra versterken door bijvoorbeeld bijpassende muziek uit te zoeken. Of bekijk een film die zich afspeelt in het land dat je hebt uitgekozen.
  • Tot slot: Geniet en veel plezier!

 

Ben je er tijdens de reis door eigen keuken achter gekomen dat een apparaat niet meer lekker werkt of is het nu echt eens tijd voor die nieuwe droomkeuken? De zomervakantie is de perfecte tijd om nieuwe inspiratie op te doen voor je keuken! Bij Keukenwarenhuis.nl vieren we de zomer met onze fantastische Caribbean Zomeracties. Gedurende deze actieperiode kun je profiteren van Keukens voor Half Geld (tot wel 50% korting!) of een Composiet blad voor de prijs van een kunststof blad, wat je een voordeel kan opleveren tot maar liefst €4000,-! (deze actieperiode is geldig tot en met 25 augustus 2024). Maak snel hier een afspraak of kom eens gezellig langs bij één van onze twee inspiratie showrooms om de mogelijkheden in jouw keuken te komen bekijken. Je vindt hier bovendien alle keukenstijlen. Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!

 

Op zoek naar meer kookinspiratie voor in de vakantie?

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest