088 0101 200 [email protected]

Misschien gebruik jij het wel vaker, wijn in je gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke coq au vin of een smakelijke risotto waar je een flinke scheut witte wijn aan toevoegt. Wat maakt dat wijn nu zo lekker is om mee te koken? Rode wijn maakt het geheel vaak wat fruitiger, waar witte wijn het geheel wat frisser maakt.

 

Wat gebeurt her met de alcohol?

Nu vraag je je misschien af.. en wat zal er gebeuren met de alcohol in het gerecht? De alcohol zal voor een groot deel uit het gerecht verdampen, maar niet alles. Echter is het echt niet voldoende alcohol om er aangeschoten of zelfs dronken van te worden. Wil je zo min mogelijk alcohol overhouden in het gerecht? Kook het dan langer.

 

Kiezen van wijn

De juiste wijn voor het gerecht kiezen is eigenlijk best gemakkelijk. Kies een wijn die je ook gewoon zou drinken. Dus trek niet zomaar de goedkoopste fles uit het schap omdat je er enkel mee gaat koken. Als je de wijn niet lekker vind, zal hij ook niet van positieve invloed zijn op je gerecht. Wanneer een glas wijn goed bij het gerecht past, zal deze ongetwijfeld ook lekker smaken in het gerecht. Al hoef je natuurlijk ook niet voor zo een peper dure fles te gaan. Geniet daar maar gewoon van door hem op te drinken.

 

Wat voor wijn gebruik je dan?

Droge wijnen zijn de beste wijnen om mee te koken. Dit geldt voor zowel rood als wit. Voor lichte gerechten zoals witvis is een witte wijn een geschikte match, kies je voor een zwaarder ingrediënt als bijvoorbeeld vlees in een stoofpotje? Dan is rode wijn vaak passender.

 

Zoetversterkte rode wijn

Je kunt ook heel goed kiezen voor port als een zoete wijn. Dit past vaak goed bij bijvoorbeeld chocoladesaus of wild zoals hert/ Ook maak je met port natuurlijk een heerlijke portsaus voor bij biefstuk. Port kun je wel 1 a 2 maanden bewaren, stukken langer dan een open fles wijn!

 

Zoete wijn

Zoete wijn gebruik je om te pocheren. Dit vanwege de lichte smaak van deze wijn. Je kunt bijvoorbeeld peren pocheren in wijn of een lekkere botersaus maken voor over de vis!

 

Kom je er tijdens het koken (met wijn) achter dat je keuken of de apparatuur (of allebei) wel eens aan vervanging toe is? Maak dan een hier afspraak met een van onze specialisten om te kijken wat de mogelijkheden zijn om jouw droomkeuken te realiseren!

Meer tips en recepten? Lees dan:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest