088 0101 200 [email protected]

Een goed glas wijn kan een lekkere maaltijd subliem maken. Net als met etensmiddelen wordt de kwaliteit van wijn echter minder indien de omstandigheden niet optimaal zijn. Wijn bewaren op de juiste manier is dus van groot belang!

Wist jij bijvoorbeeld dat daar speciale koelkasten voor bestaan? En wat is eigenlijk de beste manier om een geopende fles wijn te bewaren?

In deze speciale wijn blogpost lees je:

 • Tips om de juiste wijn te kiezen,
 • Hoe en welke wijn u thuis kunt rijpen,
 • Op welke manier u een geopende fles wijn het beste kunt bewaren,
 • Hoe u de wijn kunt serveren om hem het beste te laten smaken.

Bij een juiste bewaring en de correcte serveertemperatuur zal een wonder zich in jouw glas voltrekken!

De Juiste Wijn Kiezen

Een goed glas wijn kan een maaltijd geweldig verrijken. Bepaalde etensmiddelen komen beter tot hun recht met het juiste glaasje wijn. Deze smaakcombinaties zijn soms op het label te vinden, maar je kunt ook advies vragen bij een slijterij of simpelweg genieten van jouw favoriete druif.

Het kopen van de wijn is echter niet het enige waar over nagedacht hoeft te worden. Wist je dat sommige flessen wijn juist beter worden als je ze een paar jaar bewaard? Dit heet het rijpen van de wijn.

Fles Wijn Rijpen

Wijn is een gevoelig product dat onder ideale condities bewaard dient te worden. Niet elke wijn is namelijk geschikt om langdurig te bewaren. De meeste wijnen zijn al overheerlijk als ze op de markt komen. Langer laten liggen heeft meestal weinig zin, en kan de wijn zelfs laten verzuren.

Bepaalde kwaliteitswijnen moeten echter soms nog jaren liggen om op het toppunt van hun kwaliteit te geraken. Tijdens dit rijpingsproces komen de componenten in balans. Hierdoor versmelten de zuren, de alcohol en het aanwezige fruit tot een homogeen geheel, waardoor er een steeds complexere samensmelting van smaak plaatsvindt.

Een mooie wijn rijpt het beste onder de volgende omstandigheden:

 • Een constante temperatuur van rond de 13 ºC.
 • Een luchtvochtigheidsgraad van 70%.
 • Een geventileerde, donkere en trillingsvrije omgeving.
 • Een liggende bewaring, zodat de kurk niet uitdroogt.

Geopende Fles Wijn Bewaren

Genieten van een lekker glaasje wijn tijdens het eten is natuurlijk heerlijk. Soms duurt een diner de hele avond of eet je met een hele groep en gaat de fles meestal op. Maar wat als je voor de smaak één glaasje wilt nuttigen, alleen of met z’n tweeën? Dan is het goed om te weten hoe je die wijn  kan bewaren zonder dat het afbreuk doet aan de smaak.

Wijn veroudert doordat de vloeistof in contact komt met zuurstof. Hierdoor zal een half lege fles wijn snel oxideren, waardoor het aroma en de smaak verloren gaan.

Met de volgende tips kan je de geopende fles het beste bewaren:

 • Decanteer een geopende fles, vooral wanneer er nog maar de helft of minder in zit, in een schone, kleinere fles. Hierdoor zal de wijn minder in contact komen met zuurstof en dus langer op smaak blijven.
 • Doe te allen tijde de kurk weer op de fles voor het bewaren.
 • Zorg voor de juiste temperatuur. Rode wijn gedijt het beste rond de 17 ºC. Bewaar witte en rosé wijn in de koelkast.
 • Bewaar rode wijn maximaal 3 dagen.
 • Witte wijn kan tot 6 dagen bewaard worden, mits gekoeld.

Vergeet niet dat iedere wijn, éénmaal geopend, met de dag in kwaliteit zal verminderen.

De Wijn Serveren

Wijn heeft vaak een optimale serveertemperatuur. De manier waarop een wijn geserveerd wordt kan dus ook de smaakbeleving verbeteren.

Serveertemperatuur

Witte en rosé wijn worden meestal redelijk koel geserveerd. Rode wijn kan wat warmer, zeker als deze veel tannines bevat. De bittere smaak wordt namelijk versterkt bij lagere temperaturen.

Glas

Kies een glas dat smaller is aan de bovenkant zodat de aroma’s in de wijn goed uitkomen. Houd het glas altijd bij de steel vast. Dit voorkomt het warm worden van de wijn. Ook de kleur is dan beter te bewonderen.

Proeven

Eerst kijken, dan ruiken en vervolgens proeven. Zo geniet je volledig van de wijn, en kan je zoveel mogelijk smaken en geuren beleven.

De Wijnkoelkast

Om de wijn te allen tijde op de juiste temperatuur te rijpen, te bewaren en te serveren kan je gebruik maken van een wijnklimaatkast of wijnkoelkast. Deze apparatuur zorgt er namelijk voor dat jouw flessen wijn te allen tijde onder de perfecte omstandigheden bewaard worden, ongeacht de temperatuur van de woning! Benieuwd? Hier lees je meer over de wijnklimaatkast.

Conclusie

Genieten van een goed glas wijn wordt met de bovenstaande tips en nóg betere ervaring. Let bij het uitzoeken van een fles wijn om de smaakcombinatie met het eten. Sommige wijnen kan je thuis laten rijpen voor een nog intensere smaakbeleving. Let bij het serveren vooral op de temperatuur en het glas. Thuis altijd de beste smaakervaring hebben? Overweeg dan om een wijnklimaatkast aan te schaffen.

Proost!

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest