088 0101 200 [email protected]

Sous-vide is een kooktechniek waarbij etensmiddelen vacuüm verpakt worden om vervolgens op een constante temperatuur gegaard te worden. Dankzij deze constante manier van garen kent sous-vide koken meerdere voordelen.

Benieuwd geworden? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost lees je:

  • Wat sous-vide koken is,
  • waar sous-vide vandaan komt,
  • hoe je deze kooktechniek ook thuis kunt toepassen,
  • welke producten goed zijn voor een sous-vide bereiding,
  • en de 3 grote voordelen van sous-vide koken.

Wat is sous-vide koken?

Bij sous-vide koken worden de producten in een speciale water- en luchtdichte verpakking gedaan. Vervolgens wordt deze verpakking vacuüm gezogen, waardoor er geen lucht meer bij de verpakking zit. Tenslotte worden de gerechten in een waterbad gegaard op een constante – en relatief lage – temperatuur.

Deze waterbaden zijn speciaal ontwikkelde sous-vide apparaten, die uitblinken in het behouden van een constante temperatuur. Inmiddels bestaan er ook speciale sous-vide inbouw lades voor in uw eigen keuken.

Waar is sous-vide ontstaan?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de sous-vide kooktechniek uit Frankrijk. De term betekent letterlijk ‘onder vacuüm’, oftewel in een vacuüm staat.

De techniek ontstond in de jaren ’70, toen befaamde chefs een kooktechniek probeerden te vinden die de inhoud en consistentie van producten niet zou aantasten. Daar de verpakking lucht- en waterdicht is, kan er geen lucht of water bijkomen, maar kan er ook geen lucht of water ontsnappen.

Welke producten kan ik sous-vide koken?

Dankzij de relatief lage en constante temperatuur zijn veel producten geschikt voor een sous-vide bereiding. U kunt onder andere vis, vlees, gevogelte, fruit, groente, en zelfs desserts met sous-vide bereiden.

sous vide koken met sous vide apparaat

Grote pan met water, vacuümverpakt vlees, en sous-vide cooker.

Hoe kan ik sous-vide thuis toepassen?

In grote restaurants wordt voor sous-vide koken gebruik gemaakt van dure (en grote) apparatuur die erg duur is in de aanschaf. Gelukkig zijn er nu ook sous-vide apparaten verkrijgbaar voor thuis!

Het vacuüm verpakken van de gerechten kan met een speciale inbouw vacuümlade of met een vacuümeermachine of -apparaat. Vervolgens kan je de gerechten sous-vide bereiden in een waterbad of in een stoomoven met sous-vide functie.

Indien je gebruik wilt maken van een waterbad, dien je een sous-vide cooker device aan te schaffen. Deze lijken op een soort staafmixer die u in de pan zet en die zowel de temperatuur van het maten meten én reguleren. Het gebruik van een stoomoven met sous-vide functie gaat gewoon volgens de instructies.

De 3 voordelen van sous-vide koken.

1 – De producten behouden hun gewicht en vorm.

Daar er geen lucht of water kan ontsnappen uit de vacuüm verpakking blijven de levensmiddelen tijdens het sous-vide koken zo goed als intact. Met andere woorden, ze drogen niet uit, ze nemen geen vocht op, ze vallen niet uiteen, et cetera.

2 – De producten garen tot in perfectie.

Dankzij de constante temperatuur heb je tijdens het sous-vide koken te allen tijde controle over de uitkomst van het gerecht. Je bepaalt de temperatuur, en dankzij de gespecialiseerde apparatuur lijdt het gerecht niet onder temperatuurschommelingen. Hierdoor kan het gerecht tevens niet aanbakken of verbranden.

Mis je toch dat goudbruine laagje over uw stukje vlees? Of wil je graag die lekkere botersmaak erbij? Je kunt er altijd voor kiezen om de producten na het sous-vide koken nog kort in de pan te bakken.

3 – Smaken en smaakmakers gaan niet verloren.

Dankzij de vacuüm verpakking gaan smaken van het product niet verloren tijdens de bereiding. Daarbij kan je aan de verpakking ook verscheidene smaakmakers toevoegen – voor het vacuüm trekken uiteraard – zoals kruiden of specerijen. Ook deze zullen tijdens de sous-vide bereiding niet vervliegen, en perfect combineren met de andere aanwezige smaken.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Meer inspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest