088 0101 200 [email protected]

Een oven komt met een flinke collectie aan symbolen. Elk symbool staat voor een andere ovenfunctie. Elke ovenfunctie gebruikt weer een andere techniek, waardoor gerechten met de beste kooktechniek bereid kunnen worden. Is het een combimagnetron of combi oven? Dan staan er nog een paar extra functies bij.

In deze ‘Oven Symbolen Betekenis’ blogpost vertellen wij je kort waar welke functie voor staat. Zo kan je recepten perfect volgen, of zelf experimenteren met verschillende technieken!

Ovensymbolen

Heteluchtfunctie

Hetelucht symbool oven

Het ventilator symbool staat voor de heteluchtfunctie. Bij deze stand wordt de warmte gelijkmatig verdeelt door de hele oven, waardoor gerechten op alle niveaus garen.

Wordt vooral gebruikt bij: vleesgerechten en ovenschotels, of wanneer men met meerdere roosters of bakplaten tegelijkertijd aan de gang wilt.
Wordt minder gebruikt bij: taarten, of andere baksels en gerechten die bijvoorbeeld een krokant korstje vereisen.

Onderwarmtefunctie Onderwarmte symbool oven

Bij deze stand komt de warme in de oven alleen van het onderste verwarmingselement. Hierdoor wordt vooral de bodem van het gerecht warm, waardoor de bovenkant niet kan verbranden.

Wordt vooral gebruikt bij: nabakken, pizza’s, taarten.
Wordt minder gebruikt bij: meerdere roosters of bakplaten in de oven, gerechten die een krokant korstje nodig hebben.

Boven- en onderwarmtefunctie boven en onderwarmte symbool oven

Bij deze stand werken de verwarmingselementen boven en onder tegelijkertijd. Net als bij de onderwarmtefunctie is ook deze stand enkel geschikt bij het bakken met één rooster of bakplaat.

Wordt vooral gebruikt bij: deegwaar dat moet rijzen, ovenschotels, baksels.
Wordt minder gebruikt bij: ovengebruik met meerdere roosters of bakplaten tegelijkertijd.

Grillfunctiegrill ovensymbool

De grillfunctie wordt vooral gebruikt bij het gratineren van gerechten, bijvoorbeeld wanneer een krokant laagje kaas gewenst is. Ook voor het garen van kleine stukken vlees, vis en groente, is de grill perfect. Te grote gerechten zullen bij alleen het gebruik van de grill echter niet helemaal garen.

Sommige ovens hebben twee grillfuncties, namelijk klein en groot. Afhankelijk van het te bereiden gerecht (klein of groot) kan je de keuze maken.

Wordt vooral gebruikt bij: gratineren, vlees, vis, en groente.
Wordt minder gebruikt bij: grotere gerechten.

Andere ovenfuncties

Soms hebben ovens bepaalde variaties op de generieke symbolen. Toch kunt u aan de hand van deze gids de functie weten. Een streep staat voor het verwarmingselement, de ventilator is hetelucht, en de kartel-streep staat voor de grillfunctie.

Magnetronsymbolen

Ontdooifunctie magnetron ontdooi functie

Deze functie wordt gebruikt voor het ontdooien van producten die nog bevroren zijn. Handig voor brood, of een kliekje van vorige week. De oven zal hiervoor gebruik maken van een lage hetelucht stand, terwijl de magnetron straling gebruikt. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste wattage en gewichtsaanduiding te selecteren.

 

 

 

 

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest