088 0101 200 [email protected]

Een scherp mes is een geschenk in de keuken. Wanneer ze net uit de winkel komen zijn messen vaak op hun best, maar helaas tasten tijd en gebruik de scherpte aan. Hoe kan je messen dan weer scherp maken, en ook messen scherp houden? Je leest het in deze blogpost, met onder andere 5 tips voor vlijmscherpe keukenmessen!

Waarom Messen Scherp Houden?

Maar eerst, waarom is het überhaupt belangrijk om messen goed te onderhouden? Het antwoord betreft comfort, maar ook veiligheid. Scherpe messen snijden moeiteloos door allerlei producten, van zacht biefstuk tot de harde schil van een pompoen. Hierdoor wordt er minder kracht vereist, waardoor je comfortabeler kookt.

Een bot mes vereist daarentegen extra kracht, maar kan hierdoor ook zeer gevaarlijk zijn. Hoe meer kracht je moet zetten, hoe groter de kans dat het mes per ongeluk uitschiet, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Onderhoud messen dus goed!

5 Tips Voor Vlijmscherpe Keukenmessen

Door deze adviezen te volgen zullen jouw messen langer scherp blijven, langer meegaan, en ook nog eens een stuk veiliger zijn in het gebruik!

1 – Bewaar messen apart van het andere bestek.

Houd de mooie messen uit de buurt van al het andere bestek. Het is daardoor af te raden om messen bijvoorbeeld in een rommelige keukenlade te bewaren. Door het contact met de andere (metalen) items worden messen namelijk sneller bot.

Geef de goede messen dus een eigen plek, zoals in een messenblok, aan een magnetische strip, of in het doosje waarin ze kwamen bij aankoop, en voorkom onnodig contact met andere kookspullen.

2 – Maak de messen met de hand schoon en droog ze goed af.

En dan natuurlijk niet letterlijk, maar in een sopje. Even onderdompelen, met een zachte borstel afwassen, en vervolgens goed afdrogen. Vooral indien het mes wordt bewaard in een messenblok is het extra belangrijk om het mes goed af te drogen, daar vocht het hout en het lemmet kan aantasten.

Stop een mes in ieder geval nooit in de vaatwasser. Door de lange wascyclus, de soda’s, en het afwasmiddel, wordt staal namelijk aangevreten. Ook kan het mes dan botter worden door contact met ander bestek.

3 – Gebruik een kunststof of houten snijplank.

Een mes kan je het beste gebruiken op een ‘zachte’ harde ondergrond. Hierdoor kan het mes tijdens het snijden ook het materiaal in, waardoor de beweging vloeiend blijft en het mes met minder resistentie kampt. Dit komt het behoud van je messen ten goede.

Een mes kan bij hele harde snijplanken, zoals bijvoorbeeld van glas of steen, niet het materiaal in, waardoor het lemmet eerder op de bodem ‘klapt’ en bot wordt.

4 – Snijd met keukenmessen alleen natuurlijke producten.

Een keukenmes is geschikt voor vlees, vis, groenten, fruit, en wat niet. Probeer echter het snijden van andere niet-eetbare producten, zoals plastic, te vermijden. Een keukenmes wordt namelijk sneller bot door regelmatig in contact te komen met plastic.

5 – Gebruik de scherpe kant alleen om te snijden, en niet om eten over de snijplank te schuiven.

Het werkt handig en snel; het eten snijden op de snijplank en vervolgens in één keer, hup, de pan in. Het opzij schuiven over de snijplank is echter niet goed voor het mes, wat hierdoor sneller bot zal worden.

Gebruik voor het schuiven daarom altijd de achterkant van het mes. Dus snijden, omdraaien, en dan pas hup de pan in!

6 – Laat de messen regelmatig slijpen.

Een bot mes blijven gebruiken is zeer schadelijk en kan ook tot verwondingen leiden. Laat jouw messen daarom regelmatig slijpen. Elk mes – van goedkoop tot peperduur – wordt namelijk na verloop van tijd bot, hoe goed je het ook onderhoud.

Je zou ervoor kunnen kiezen om uw messen door een specialist te laten slijpen, bijvoorbeeld bij gespecialiseerde kookwinkels, of bij een ambachtelijke slijper. Je kan het natuurlijk ook zelf doen. Let hierbij echter wel op het toepassen van de juiste techniek, daar een verkeerde methode het mes eerder nog botter dan scherper maakt.

Conclusie

Een scherp mes werkt makkelijker en vooral veiliger. Om jouw  messen goed te onderhouden is het belangrijk om de messen apart op te bergen, om de vaatwasser te vermijden, en om ze met de hand af te wassen (en goed af te drogen).

Tevens is het aan te raden om een kunststof of houten snijplank te gebruiken, om alleen natuurlijke producten te snijden, en om nooit zijwaarts met de scherpe kant over de snijplank te schrapen.

Last but not least, alle messen worden uiteindelijk bot door regelmatig gebruik. Het is daarom belangrijk om uw messen regelmatig te laten slijpen door een professional. Je kunt het ook zelf doen, mits je daarvoor de juiste technieken gebruikt.

messen scherp maken

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest