088 0101 200 [email protected]

Groente blancheren is het (deels) garen van groente voor een optimaal behoud van kwaliteit. Zo worden smaak, kleur en de structuur van de groenten zo goed mogelijk behouden, bijvoorbeeld als je groente wilt invriezen.

In deze blogpost lees je:

  • wat blancheren inhoudt,
  • waarom groente blancheren nuttig kan zijn,
  • en hoe u snel en gemakkelijk groente kunt blancheren.

Wat is Blancheren?

Blancheren is een kooktechniek waarbij etensmiddelen kort op een hoge temperatuur worden gekookt, waarna ze meteen worden afgespoeld met koud water. Dit stopt het kookproces, waardoor de etensmiddelen op de gewenste gaarheid blijven.

Deze kooktechniek wordt vooral toegepast bij groente en fruit die op een later tijdstip pas geconsumeerd worden.

Waarom Groente Blancheren?

Het blancheren van groente heeft meerdere gebruiken en voordelen. Met blancheren kan je onder andere groente langer knapperig houden. Omdat de groente maar heel even wordt gekookt, blijven zelfs tere groente vrijwel intact en knapperig.

Ook doodt het proces enige bacteriën die op het product zitten, en houdt het de toekomstige groei van bacteriën tegen. Dit is handig bij het invriezen van groente voor een andere dag, daar zo de ziekteverwekkers buiten spel worden gezet, en de groente gezond en veilig kan worden ingevroren.

Geblancheerde groente blijft tenslotte vaak langer mooi, bijvoorbeeld qua kleur en structuur. Handig als je vandaag naar de markt bent geweest, maar de groente eigenlijk over een paar dagen nodig heeft.

Hoe Kunt U Groente Blancheren?

Je hebt nodig: een pan, een kom met (ijs)koud water, en natuurlijk de groente die u wilt blancheren. De grootte van de pan is afhankelijk van de hoeveelheid groente. Ook kan je altijd het proces herhalen met een kleinere pan, maar bij blancheren gebruikt je liever te veel dan te weinig water.

  1. Vul de pan met water en breng aan de kook.
  2. Zodra het water kookt, kan je de groente in de pan doen. Zorg dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel. Na een korte tijd koken is de groente geblancheerd,. De precieze kooktijd is uiteindelijk afhankelijk van het soort en de hoeveelheid groente.
  3. Haal de groente uit de pan en doe direct in de kom met (ijs)koud water, om zo het garingsproces te beëindigen.
  4. Laat de groente uitlekken en bewaar.
  5. Gaat de groente de vriezer in? Zorg dan dat het uitlekken goed gebeurt. Anders kan ijsvorming plaatsvinden, wat de smaak van de groente negatief zal beïnvloeden.

Conclusie

Groente blancheren is handig om de kleur, structuur en smaak van groente langer te behouden. Vooral wanneer je groente wilt invriezen in blancheren van belang. Niet alleen voor de kwaliteit, maar ook om de groei van bacteriën tegen te gaan.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest