088 0101 200 [email protected]

Heel bekend en veelgebruikt in de Koreaanse keuken: kimchi. Kimchi is gefermenteerde kool en heeft een friszure en pittige smaak. Het is een kimchi recept dat wel wat tijd in beslag neemt en waarvoor je ongetwijfeld langs de toko moet om je boodschappen te halen, maar dit is het meer dan waard!

 

Kimchi recept

Voor dit recept is het heel belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat! Ook heb je een goede grote weckpot nodig van 1 liter, zorg dat deze gesteriliseerd is. Steriliseren kun je doen door de pot te koken of de gehele binnenkant te spoelen met gekookt water. Denk hierbij goed om je handen en gebruik ovenwanten of andere beschermende producten.

 

Ingrediënten voor 1 grote pot

  • 1 Chinese kool
  • 75 gram zeezout
  • 1,5 liter koud water
  • ½ wortel, in fijne reepjes
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 5 cm verse rettich, in fijne reepjes
  • Rijstpap (1 eetlepel rijstmeel of tarwemeel en 125 ml water)
  • 5 knoflooktenen
  • 1 eetlepel ruwe rietsuiker
  • ½ ui
  • ½ Koreaanse of Japanse peer, geschild zonder klokhuis*
  • 50 gram Koreaanse chilipoeder (gochugaru)
  • 100 gram vissaus of sojasaus
  • Stukje gemberwortel, geschild

*Je zou ook een halve appel kunnen gebruiken.

 

Bereiding

  • Snijd de Chinese kool doormidden en verwijder de slechte bladeren en harde kern. Snijd vervolgens in hapklare stukken. Was de kool in koud water en laat uitlekken.
  • Los het zeezout op in het (koude) water in een grote kom. Doe de Chinese kool erbij en laat dit minimaal 2 uur staan. Hussel af en toe om. Haal de kool uit de kom en spoel goed af. De bladeren moeten licht zout smaken, dus het is aan te raden om even te proeven. Is het te zout? Spoel dan nog eens goed af.
  • Maak het papje! Roer het rijstmeel door het water en laat dit op laag vuur al roerend inkoken tot een papje. Hiermee blijft de kimchi-basis beter aan de kool plakken.
  • Pureer de knoflook, suiker, ui, peer, koreaanse chilipoeder, vissaus en gember. Roer de rijstpap erdoor. Roer vervolgens de wortel, bosui en rettich erdoor.
  • Zet een paar eetlepels van de saus apart.
  • Meng de saus met de Chinese kool, dit kun je doen met schone (!!) handen of met schoon bestek.
  • Stop de kimchi in een gesteriliseerde weckpot. Druk steeds goed aan. Eindig met de overgebleven saus. Zorg dat er nog wat ruimte aan de bovenkant overblijft.
  • Sluit het deksel en laat 24 tot 48 uur op het aanrecht staan. LET OP! Zorg ervoor dat je elke dag even de pot openmaakt om alle lucht eruit te laten lopen. Door de gisting ontstaan er gassen met het risico dat de pot kan ontploffen. Keukenwarenhuis.nl is niet aansprakelijk voor ontplofte potten. Wanneer de kimchi begint te sissen kun je deze in de koelkast zetten.
  • Zet de kimchi in de koelkast. In de koelkast wordt de gisting afgeremd. Na 5 dagen is de kimchi klaar. Maak ook in de koelkast regelmatig de pot open om lucht eruit te laten lopen.
  • Goed gekoeld en zonder twee keer dezelfde lepel erin te steken blijft de kimchi maanden goed.

 

LET OP! Zorg ervoor dat je de pot kimchi elke dag even open maakt om alle lucht eruit te laten lopen. Door de gisting ontstaan er gassen met het risico dat de pot kan ontploffen! Keukenwarenhuis.nl is niet aansprakelijk voor ontplofte potten.

 

 

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Kom gezellig langs in onze showrooms en laat je inspireren. Of maak direct een afspraak voor advies op maat.

 

 

Meer receptideeën:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest