088 0101 200 [email protected]

Zelf sushi maken is niet alleen lekker en leuk om te doen, het is ook helemaal niet moeilijk om te maken! Het is alleen een tijdrovend klusje, dus perfect om te maken in het weekend. Om zelf goede sushi te maken is het belangrijk dat je met kwalitatieve producten werkt, zoals verse vis. Dan is sushi het allerlekkerst! In deze blog vertellen we hoe je sushi maakt en delen wij smaakcombinaties om lekkere maki rolletjes te maken.

 

Verschillende soorten sushi

Er zijn verschillende soorten sushi. In deze blog delen wij receptideeën voor maki rolletjes, de normale sushirolletjes: een norivel gevuld met rijst en andere ingrediënten. Dit zijn de meest bekende soorten sushi:

  • Maki is een normale sushi rol
  • Uramaki zijn sushirolletjes die binnenstebuiten gerold zijn, hier zit de sushirijst aan de buitenkant
  • Nigiri is een blokje rijst met een plakje vis, ei, tofu, mango of avocado
  • Inari is een envelopje van tofu gevuld met sushirijst
  • Sashimi zijn reepjes vis
  • Temaki zijn hoorntjes van zeewier gevuld met sushirijst en andere ingrediënten

 

 

Zelf sushi maken

Om sushi te maken heb je in ieder geval een pan nodig om de rijst te koken en een bamboe sushi rolmatje om de sushi klaar te maken.

 

Ingrediënten voor de basis van sushi

  • 500 gram sushirijst
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • snufje suiker
  • norivellen

 

Ingrediënten vulling

Je kunt de sushi vullen met ingrediënten die je lekker vindt. Om je op weg te helpen kun je denken aan de volgende ingrediënten:

  • Komkommer (zonder zaadlijsten)
  • Avocado
  • Zalmfilet zonder huid
  • Tonijnfilet
  • Omelet in reepjes met Japanse mayo en komkommer
  • Krabsticks met komkommer en avocado
  • Zalm en avocado

 

Zo kun je nog vele smaakcombinaties maken en in plaats van vis kun je ook vlees zoals gebakken reepjes ossenhaas of kipfilet gebruiken en voor een vega(n) variant kun je lekker gemarineerde en gebakken tofu gebruiken. Wees creatief!

 

Bereiding

  • Sushi maken is een tijdrovende klus, begin daarom op tijd!
  • Was de sushi rijst, je kunt hierbij een fijne vergiet gebruiken. Was de rijst totdat het water wat van de rijst af komt helder is. Laat goed uitlekken. Kook de rijst verder volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat de sushirijst goed is afgekoeld voor gebruik.
  • Verwarm ondertussen de rijstazijn en voeg het snufje suiker toe. Roer goed door elkaar totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
  • Giet de rijst af en voeg het azijn- en suikermengsel toe aan de rijst. Meng het rustig, maar goed door elkaar.
  • Snijd ondertussen de vulling die je gaat gebruiken in fijne reepjes. Het liefst maximaal 1 cm dik, zodat je mooie stevige sushi rolletjes kunt maken.
  • Nu gaan we rollen! Zorg dat de bamboemat voor je klaar ligt, leg de smalle kant naar je toe zodat je straks makkelijk kunt rollen (de bamboe stokjes liggen dan horizontaal voor je).
  • Leg het norivel met de gladde kant op de bamboemat en verdeel een mooie laag sushirijst over het norivel. Let op dat je aan de onderkant een paar cm vrij laat, hiermee maak je de rol dicht.
  • Nu is het tijd voor de vulling. Leg de ingrediënten die je gebruikt een beetje bovenaan op het norivel met rijst, in een horizontale rij.
  • Begin van bovenaan te rollen. Je gebruikt de bamboemat om te rollen zodat je het sushirolletje goed strak op kunt rollen. Maak het stukje norivel zonder rijst aan de onderkant een beetje vochtig en maak de rol af. De rol blijft hierdoor goed plakken. Herhaal dit net zo lang tot je de gewenste hoeveelheid sushirollen hebt gemaakt.
  • Maak een scherp mes nat en snijd de rollen in plakken. Door het mes nat te maken blijft de sushi niet aan het mes plakken.

 

 

Ben je op zoek naar nieuw keukenapparatuur of een hele nieuwe keuken? Kom langs in onze showrooms of maak direct een afspraak voor advies op maat.

 

 

Meer inspiratie uit de wereldkeuken

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest