088 0101 200 [email protected]

Een tiny house is erg populair. Voor wie ze nog niet kent: een tiny house is een volledig uitgeruste woning die het hele jaar door bewoond kan worden met een oppervlakte dat niet groter is dan 50 m2 en is op duurzame wijze gebouwd. Omdat een tiny house volledig uitgerust is, is de keuken ook onderdeel van het huis(je). In deze blog gaan we je meer vertellen over de tiny house keuken.

 

Tiny house

Een tiny house betekent letterlijk klein huis en is dus niet groter dan 50 m2 (doorgaans zijn ze max. 28 m2). Het is een nieuwe manier van wonen en een duidelijke voorwaarde binnen de tiny house movement is wonen met zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk. Centraal staan duurzaam, energiezuinig en zoveel mogelijk zelfvoorzienend wonen. Vanzelfsprekend zijn de voorwaarden aan de keuken dan ook dat deze compact en ecologisch verantwoord zijn. De keuken dient dus gemaakt te worden met duurzame materialen.

 

Tiny house keuken

Wat maakt koken in een tiny house anders dan in bijvoorbeeld een rijtjeshuis? Eigenlijk alleen dat je het met minder ruimte moet doen. In de basis heb je namelijk alleen een werkblad, gootsteen, fornuis en koelkast nodig. Daarnaast is het goed om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten omdat de ruimte natuurlijk beperkt is. Daarom is een kitchenette of minikeuken een goede oplossing. Een kitchenette is een kleine keuken die niet veel breder is dan 100 cm en is voorzien van een spoelbak en meerdere apparaten, zoals een kookplaat en koelkast. De minikeuken is gelijk aan een normale keuken, alleen is de minikeuken maximaal tussen de 1,5 en 3 meter breedt. Deze kleine keuken is van alle gemakken voorzien en beschikt ten opzichte van de kitchenette over iets meer opbergruimte.

Wil je nog meer werkruimte creëren? Denk dan aan een oplossing als een uitschuifbaar aanrechtblad voor extra werkruimte wanneer het nodig is. Ook is het handig als een snijplank de spoelbak kan afsluiten, zo kun je met meerdere mensen tegelijk aan het aanrecht werken.

 

uitschuifbaar werkblad

 

Apparatuur

De apparatuur in een tiny house keuken is een beetje afhankelijk van de zelfvoorzienendheid. Sommige tiny houses zijn off-grid. Dat wil zeggen dat het huis niet aangesloten is op elektra, gas, water en het riool. Zonnepanelen leveren dan stroom en wekken de benodigde warmte op. Belangrijk is het dus om rekening te houden dat er voldoende stroom is voor apparaten. In sommige gevallen kan koken op gas een betere optie zijn.

De meest essentiële apparaten in een tiny house? Dat zijn de kookplaat en koelkast. Een vaatwasser is erg fijn, maar neemt een heel keukenkastje in beslag en dus een apparaat waar je de voor- en nadelen goed tegen elkaar af moet wegen bij het maken van een keuze. Verder is een afzuigkap in een kleine ruimte wel een must.

 

 

Wil je graag advies over een keukenontwerp in een tiny house of in een kleine keuken? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs zodat we direct en vrijblijvend bij jou thuis aan tafel kunnen om al jouw vragen te beantwoorden. Liever een afspraak via beeldbellen? Ook dat kan! Geef jouw voorkeur op bij het maken van een afspraak.

 

Meer inspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest