088 0101 200 [email protected]

Maak groene keuzes: niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Kies jij voor duurzaamheid in de keuken en voor bewuster gebruik van je keukenapparatuur? Ben je van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen of je keuken aan te pakken door een aantal kleine aanpassingen? Ook als je je keuken niet wilt vernieuwen kun je er toch voor kiezen om bewust te genieten van je keuken. In deze blog vertellen we je meer over duurzaam koken.

 

Duurzaam koken

Duurzaam koken is makkelijker dan je denkt. Met de volgende tips en weetjes kook je voortaan een stuk duurzamer!

 

#1 Pannen
Deksels op de pan tijdens het koken is altijd een goed idee, zo verlies je minder warmte. Wanneer je graag in de pan kijkt tijdens het koken, zijn pannen met glazen deksels erg handig. Zo kun je in de pan kijken zonder de deksel op te tillen, daardoor heb je veel minder warmte- en energieverlies. Kies wanneer het kan ook voor een kleinere pan. Het verwarmen van een grote pan vraagt om een hoger energieverbruik.

 

#2 Koud water opvangen
Wanneer je warm water nodig hebt en geen heetwaterkraan hebt, duurt het meestal even tot het water uit de kraan warm is. Dit kost veel water. Vang het koude water vooraf op in bijvoorbeeld een karaf, pan of gieter. Het water is namelijk perfect te gebruiken om wat te drinken, mee te koken of planten water te geven.

 

#3 Water koken
Water koken? Gebruik wat je écht nodig hebt. Hoe meer water, hoe langer het duurt voordat het water kookt. Bovendien is teveel water vaak ook helemaal niet nodig. Trek in een kopje thee? Denk er dan eens aan om een theepot te vullen met kokend water en deze eventueel op een warmhoudplaatje met kaarsje te laten staan om warm te houden. Zo kun je lekker een paar kopjes thee drinken én bespaar je stroom of gas.

 

#4 Restwarmte
Maak gebruik van restwarmte. Zet de warmtebron onder de pan iets eerder uit. Wanneer je de kookplaat uitschakelt blijft de plaat en de pan nog even warm. Zo bespaar je energie.

 

#5 Warmhoudlade
Heb je een warmhoudlade in de keuken? Dan is het voordeliger om de lade aan te zetten dan de oven om eten warm te houden. De oven moet namelijk eerst voorverwarmen, waardoor veel meer energie verloren gaat.

 

Plaatsing en gebruik van keukenapparatuur

Wist je dat de plaats van keukenapparatuur en het gebruik ervan bepalend zijn voor het verbruik? Zo zet je een koelkast of vriezer liever niet in de zon of naast een verwarming, omdat deze dan harder moeten werken om op temperatuur te komen. Ook is het beter voor de koelkast om goed gevuld te zijn, dan vrijwel leeg. De koelkast heeft dan namelijk meer ruimte om warme lucht op te slaan wanneer je de koelkastdeur opent. Maak een koelkast en vriezer op tijd schoon om te voorkomen dat ze meer stroom verbruiken.

 

Duurzaam koken met energiezuinig apparatuur

Zijn je oude apparaten stuk? Vervang de apparaten dan voor nieuwe energiezuinige apparaten. Let goed op de energielabels, daaraan kun je zien hoe zuinig het apparaat is. Zo is een koelkast een enorme energievreter omdat deze dag en nacht aan staat en daardoor continu stroom verbruikt. Kies dus voor een laag energielabel. Daarmee bespaar je niet alleen het milieu, maar ook een hoop extra kosten. Een andere simpele tip waarmee je geld en energie bespaart: vervang lampen in de keuken voor LED-lampen!

 

Gasloos koken

Stap over op elektrisch koken. Gas wordt steeds duurder en koken op inductie daarentegen voordeliger, zeker wanneer je zonnepanelen hebt om energie op te wekken. Bij koken op inductie worden alleen de zones waarop de pannen staan warm, zonder extra warmte- en energieverlies. Ook komen er geen vlammen en verbrandingsgassen vrij bij koken op inductie. Elektrisch koken is veiliger, schoner en energiezuiniger.

 

Groene keuze

Wist je dat in het assortiment van Pelgrim de meest energiezuinige producten worden aangemerkt met een groene keuze label? Zo zie je direct of het product een grote positieve bijdrage kan leveren aan jouw groene keuzes.

 

 

Ben je op zoek naar manieren om je keuken duurzamer te maken of ben je op zoek naar een hele nieuwe keuken? Kom langs in onze showrooms of maak direct een afspraak voor advies op maat. 

 

 

Meer inspiratie:

 

Bron: Pelgrim

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest