088 0101 200 [email protected]

Geld besparen, wie wil dat nu niet? Ook in de keuken kun je met wat tips gemakkelijk energie besparen en dat betekent geld besparen! Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe je dat nu het beste kunt doen. Misschien doe je sommige dingen uit het rijtje al of stond je er niet bij stil dat het ook zo kon. Met wat kleine aanpassingen houd je al weer snel wat extra geld over aan het einde van het jaar!

Koelen:

1. De locatie van jouw koelkast is belangrijk. Zet de koelkast liever niet direct naast een verwarming, het fornuis of een raam waar de zon op staat. Op deze manier zal de koelkast harder moeten werken om de boel koud te houden.
2. Ontdooi je bevroren producten in de koelkast. Dit is beter voor de producten zelf, maar zorgt er ook voor dat de koelkast wat minde hard hoeft te koelen. Door een gevroren product in je koelkast te leggen help je de koelkast een beetje met het koelen van de lucht. Dat zorgt er weer voor dat de koelkast wat minder hard hoeft te werken en bespaard dus energie.
3. Verwijder regelmatig ijsafzetting uit de vriezer. Door zo een ijslaag in je vriezer zal je energieverbruik omhoog gaan. Iets wat totaal onnodig is natuurlijk. Zorg er daarom voor dat je de vriezer van tijd tot tijd eens goed schoonmaakt om extra kosten te voorkomen.
4. Houd de deur van de koelkast of vriezer niet te lang open. Het is daarom handig om je koelkast en/of vriezer slim in te delen. Dit scheelt een hoop zoeken en maakt dat je sneller de deur van de koelkast of vriezer minder lang open hoeft te houden. Op deze manier blijft de koele lucht zoveel als mogelijk in de kast en dat kan je op jaarbasis al snel wat geld opleveren.

Koken:

1. Doe de deksel op de pan tijdens het koken. Doordat de deksel op de pan zit houd je de warmte in de pan en voorkom je energieverlies. Daarbij kookt je eten sneller en scheelt deze trick al snel een hoop energie op jaarbasis.
2. Wok of stoom je groenten! Dit is een stuk efficiënter dan koken. Daarbij is gewokte en gestoomde groenten ook nog eens gezonder. Twee vliegen in 1 klap.
3. Gebruik het juiste formaat pan. Een grote pan op een kleine pit duurt onnodig lang voordat deze opgewarmd is. Het verstandig om de hoeveelheid eten in het juiste formaat pan te doen, op deze manier hoef je niet onnodig lang te koken en gebruik je dus niet alleen minder gas of elektriciteit, maar ook minder water.
4.  Zet de afzuigkap niet op een hogere stand dan nodig is. Een hogere stand betekend meer energieverbruik, maar ook dat de ruimte sneller af zal koelen, wat ook weer meer stookkosten op zal leveren. Het is tevens belangrijk om de filters goed schoon te houden, dus controleer van tijd tot tijd even hoe schoon ze zijn.
5. Heb je een elektrische kookplaat? Zet deze dan wat eerder uit. Deze kookplaat blijft relatief lang warm waardoor je het eten nog even door kan laten sudderen zonder at de kookplaat aan hebt. Daarmee bespaar je energie. Toe aan een nieuwe kookplaat? Kies dan voor inductie, want hiermee bespaar je ook een hoop energie.

Afwassen

1. Het is belangrijk om de vaatwasser zo goed mogelijk in te ruimen. Op deze manier pas je zoveel mogelijk vaat in de vaatwasser en zal je dus minder vaak de machine aan hoeven te zetten. Dit is gunstig voor je water- en energierekening!
2. Spoel je vaat eerst even af voor je het in de vaatwasser zet. Op die manier voorkom je onnodig veel vuil in je vaatwasser en als je vaat niet zo vuil is hoef je het ook niet altijd enorm heet te wassen om het goed schoon te krijgen. Dat betekent ook een lager energieverbruik.
3. Een vaatwasser met sensor kan inschatten hoe vies je vaat is en hoe vol de vaatwasser is. Hierdoor kan de vaatwasser een inschatting maken wat een passend programma zou zijn.
4. Maak je vaatwasser ook regelmatig schoon. Kalk en vuil kan ervoor zorgen dat de vaatwasser meer water en energie zal verbruiken en dat is natuurlijk zonde.

Extra tips:

1. Vergeet niet van tijd tot tijd de waterkoker ook even te ontkalken. Door kalk in de koker zal het water ook minder snel zijn kookpunt bereiken en dat maakt dat de waterkoker dus langer aan staat dan eigenlijk nodig is.
2. Koop stekkerblokken met een aan- en uitschakelaar. Op deze manier kun je je koffiezetapparaat, broodrooster, etc. echt helemaal uit zetten. Stilletjes gebruiken die anders nog best wel wat stroom.

Succes met de tips en we zijn benieuwt of het energie besparen ook voor jou positief uit zal pakken.

Benieuwd geworden of wij uw droomkeuken hebben met energiezuinige apparatuur? Kom dan zeker even kijken bij een van onze showrooms en laat je inspireren. Liever direct advies? Dan kan je hier een afspraak maken. Of koop een keuken online via e-mail of door te videobellen met Keukenwarenhuis.nl

Lees meer over keukenapparatuur:
– Hoe houd je die vaatwasser nu zo goed als nieuw? Met deze 8 tips is dat enorm gemakkelijk.
– Wat is de meest moderne keukenapparatuur? Lees het hier.
– 6 voordelen van een Quooker hebben we hier op een rijtje gezet.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest