088 0101 200 [email protected]

Geld besparen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Korter douchen, vaker op de fiets stappen en minder kleding kopen bijvoorbeeld. Maar wist je dat je gemakkelijk wat extra geld kunt besparen in de keuken? In deze blog geven wij je graag een aantal simpele tips om geld (en energie) te besparen in de keuken. Geld en energie besparen in de keuken; zo doe je dat!

 

Besparen met apparatuur

 

Koelkast
Een aantal simpele tips, die bij elkaar toch weer wat energie besparen: zet geen hele warme gerechten in de koelkast, laat de koelkastdeur niet openstaan en vervang de rubberen sluiting op tijd als deze begint te slijten of los begint te hangen. Het kost de koelkast namelijk extra energie om koud te blijven. Ook is het belangrijk om bij een koelvriescombinatie/vriezer de vriezer regelmatig te ontdooien. Vergeet dan ook niet om de achterkant van de koelkast stofvrij te maken.

Ga je op vakantie? Dan kun je de koelkast en vriezer de volgende keer ook uitzetten voor de periode dat je op vakantie bent. Eet de koelkast van te voren leeg, plan dit goed in zodat je niets weg hoeft te gooien en zet ‘m uit voor je op vakantie gaat (direct een goed moment om de koelkast schoon te maken). Het is hartstikke zonde om de koelkast voor een paar producten aan te houden als je hem toch een week (of langer) niet gebruikt.

 

Vaatwasser
Kies voor een energiezuinige vaatwasser en nog beter: zet de vaatwasser pas aan als deze goed vol zit. Het is echt zonde om de vaatwasser aan te zetten als deze maar voor de helft gevuld is. Je zou ook de eco stand kunnen overwegen, maar daarvoor moet je wel de etensresten goed afspoelen voordat je deze in de vaatwasser zet. Let er dan wel op dat je de kraan niet alsnog te lang laat stromen. Was je af met de hand? Dan is het raadzaam om een teiltje te gebruiken, zo bespaar je een hoop water.

 

Oven
Maak je vaak gebruik van de oven? Ook hier kun je een klein beetje energie op besparen. Voor sommige gerechten en baksels is de temperatuur van de oven cruciaal zoals wanneer je een brood of cake bakt, maar afbakbroodjes kun je gemakkelijk in de oven schuiven als deze nog aan het opwarmen is (houd dan de langste baktijd aan die op de verpakking staat). Dat geldt bijvoorbeeld ook als je leftovers op wilt warmen. Zo kan de oven weer sneller uit en dat scheelt toch weer.

 

Stekkers uit het stopcontact
Alle kleine beetjes helpen, dus ook de stekkers uit het stopcontact halen van apparaten die je niet dagelijks of misschien maar één of twee keer per dag gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een keukenmachine, losstaande magnetron of een melkopschuimer. Het is helemaal niet nodig om deze apparaten continu in het stopcontact te laten zitten.

 

Besparen op vaste lasten

 

Water
Wil je echt besparen? Let dan op je watergebruik. Niet alleen onder de douche, maar ook in de keuken. Gebruik alleen wat je nodig hebt. Het is zonde om twee keer zoveel water te koken dan je nodig hebt of de kraan te laten lopen tot het water warm is, want je spoelt het uiteindelijk allemaal weg. Voor warm water is een kokend water kraan een hele goede en duurzame optie. Niet alleen scheelt dat water om eten in te koken, maar bijvoorbeeld ook water en energie doordat je de waterkoker niet meer nodig hebt.

Licht
Zet het licht uit als je niet in de keuken bent. Het is niet alleen zonde dat er een lamp voor niets aan staat, het kost ook nog eens energie. Om nog meer te besparen, kun je er voor kiezen om LED lampen te gebruiken. LED lampen gaan langer mee en zijn een stuk duurzamer dan de gloeilamp. Tegenwoordig zijn LED lampen echt in ontzettend veel uitvoeringen verkrijgbaar, dus of je nu een strakke spot nodig hebt of een sierlijke lampbol, het kan allemaal.

Boodschappen
Tot slot kun je ook op de boodschappen flink besparen. Door met een boodschappenlijst te winkelen en vooral niet met (lekkere) trek de deur uit te gaan. Ga je zonder lijstje of met trek, dan kom je zeer waarschijnlijk terug met veel meer boodschappen dan de bedoeling is. Kijk ook eens in de lagere schappen voor huismerkproducten, deze zijn vaak een stuk goedkoper en net zo lekker. Bovendien kan het geld schelen als je aanbiedingen haalt in verschillende supermarkten. Nog een stapje verder? Maak gezonde maaltijden klaar door te mealpreppen of koop bulk in.

 

Wil je een nieuwe (duurzame) keuken? Dan helpen wij jou graag met het vinden van jouw droomkeuken. Je kunt hier een afspraak maken voor een online gesprek of een bezoek bij jou thuis om de keuken van je dromen te verwezenlijken.

 

 

Op zoek naar nog meer duurzame inspiratie? Lees dan:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest