088 0101 200 [email protected]

Een nieuw jaar betekent vaak voor vele het goede voornemen om gezonder te gaan eten. Wat een gemakkelijke en tevens een smakelijke optie is om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, is door middel van meal preppen. Met deze manier van eten bereiden zet je gemakkelijk en snel een heel gezonde en gevarieerde maaltijden op tafel.

Wat is meal preppen?

Door verschillende ingrediënten afzonderlijk van elkaar klaar te maken kun je daar in de dagen daarna verschillende dingen mee maken zonder er een hele lange tijd mee bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het roosteren of grillen van verschillende groenten zoals broccoli, kikkererwten, paprika, zoete aardappel of pompoen, maar probeer gerust nog meer soorten uit. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook vlees of vis klaar maken of eieren koken. Snijd ook alvast wat tomaat, bosui/rode ui, komkommer enz. Behalve dat er een aantal van deze ingrediënten ook heerlijk zijn als snack, komen ze vast ook van pas bij het maken van een lekkere maaltijd. Je kunt ervoor kiezen om op het moment zelf alleen de basis klaar te maken zoals een beetje rijst/pasta koken of kies voor de gemakkelijkste weg en ga voor wat sla. 

Bewaren

Bewaar al de ingrediënten los van elkaar in bakjes. Zo kun je de ene dag kiezen om bijvoorbeeld als basis rijst te nemen en daar wat van de groenten en proteïne (vlees of vis) aan toe te voegen. Liever zin in een salade de dag daarna? Maak met de ingrediënten uit de bakjes een heerlijke goed gevulde salade door er sla, dressing en vis/vlees/ei aan toe te voegen. De kunst is om gebruik te maken van de dingen die je hebt staan. Zo kom je ook weer eens tot nieuwe combinaties die heel erg lekker blijken te zijn!

Waarom is meal preppen zo slim?

Je bespaard niet alleen tijd, maar je dwingt jezelf ook om vooraf te bedenken wat je gaat eten en maakt daardoor waarschijnlijk slimmere en gezondere keuzes dan wanneer je hongerig bent. Daarbij kun je het ook heel goed gebruiken voor de lunch, want je knalt zo een heerlijke salade in elkaar. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat er een basis klaar staat van rijst, couscous, pasta of sla. Daaraan kun je de ingrediënten die je van te voren hebt gemaakt toevoegen en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd.

Welke apparatuur heb je nodig?

Je heb in principe alles nodig wat je gebruikt voor het normaal bereiden van een maaltijd. Wat erg handig is, is om verschillende groenten te grillen in de oven of te stomen (in een stoompan, stoomtoren of een stoomoven). Daarnaast kun je natuurlijk ook lekker al dingen bakken in de pan. Zorg dat je genoeg ruimte hebt in je koelkast om je bakjes met ingrediënten lekker koel te kunnen bewaren en als je het langer wilt bewaren kun je ook de vriezer nog gebruiken.

5 Tips voor het meal preppen

1. Laat het eten afkoelen voor ongeveer 30 minuten en zeker niet voor langer dan 2 uur. Wacht je te lang, dan is de kans groter dat er bacteriën in gaan zitten.
2. Bewaar je ingrediënten maximaal 2 dagen na bereiden in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.
3. Gebruik goed afsluitbare bakjes om je eten in te bewaren en gebruik schilderstape en een pen om de datum erop te zetten zodat je weet van wanneer het is.
4. De juiste bewaartemperatuur voor de koelkast is 4°C en -18°C voor de vriezer.
5. Ontdooi je eten in de koelkast of kleine porties in de magnetron (schep het dan wel van tijd tot tijd even goed om).

 

Kom je er tijdens het koken achter dat je keuken wel eens een renovatie kan gebruiken of dat je hem compleet zou willen vervangen? Maak dan snel een afspraak bij een van onze filialen wanneer deze weer open zijn of plan een online afspraak met ons in. Dan kunnen we samen met jou op zoek naar jouw droomkeuken.

Meer inspiratie? Lees dan:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest