088 0101 200 [email protected]

Voor kruidenplanten heb je helemaal geen moestuin nodig! Kruidenplanten doen het namelijk ook prima thuis in de keuken, mits je ze op de juiste manier verzorgt. Hoe je dat doet, lees je in deze blog. Kruidenplanten in de keuken: zo doe je dat!

 

Tips voor kruidenplanten in de keuken

Kruidenplanten in de keuken zijn niet altijd even gemakkelijk te onderhouden, maar met een paar simpele tips en trics lukt het ook jou om kruidenplanten in leven te houden.

 

Planten
Om te beginnen zijn niet alle kruidenplanten altijd even geschikt om lang te overleven. Wil je graag lang genieten van de kruidenplanten in je keuken? Dan kun je het beste kiezen voor kruidenplanten uit het tuincentrum, deze zijn langzamer gekweekt waardoor ze ook langer mee gaan.

 

Licht
Net als met andere kamerplanten, houdt de ene kruidenplant van direct zonlicht en de ander weer van indirect zonlicht. Kruiden die geschikt zijn op de vensterbank zijn bijvoorbeeld basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en salie. Kruiden als bieslook, peterselie, kervel en munt plaats je liever op een lichte plek, maar niet direct voor het raam.

Heb je geen natuurlijk licht in de keuken of te weinig licht in de keuken? Dan zou je natuurlijk ook gebruik kunnen maken van kunstlicht. Het grote voordeel van kunstlicht is dat je de felheid en hoeveelheid licht vaak zelf kunt regelen.

 

De juiste verzorging
Pas op met teveel water geven. Waar het vaak mis gaat bij kruidenplanten, is het geven van water. De meeste planten gaan niet kapot door uitdroging, maar door verdrinking. Lees altijd goed het label op het kruidenplantje voor de juiste verzorging. Een andere optie is door een waterdruppelaar bij je kruidenplanten te steken, zodat ze het water op kunnen nemen wanneer ze het nodig hebben.

Om je kruidenplanten mooi te houden moet je ze ook onderhouden. Pluk de kruiden nooit met je handen, maar gebruik hiervoor een schaar. Zachte kruiden (zoals munt, peterselie, basilicum en bieslook) kun je het beste regelmatig toppen door de bovenste blaadjes eraf te halen of door te oogsten. Bij harde kruiden (zoals tijm, laurier en rozemarijn) kun je het beste het takje vlak boven de grond afknippen, zo’n 2 cm boven de grond. Zo krijgt het plantje de kans om opnieuw te groeien.

 

Kruidenplanten in de keuken stijlideeën

Nu je weet hoe je goed voor je kruidenplanten moet zorgen, hebben we ook een aantal ideeën om de kruidenplanten in je keuken te plaatsen.

 

stijlideeën kruidenplanten in de keuken

 

Op de vensterbank of het werkblad
Dit is natuurlijk een van de meest logische plekken voor je kruidenplanten, de vensterbank. Zeker met kruiden die van direct zonlicht houden, is dit de perfecte plek. Wanneer je veel werkruimte hebt, kun je ze ook goed op een lichte plek op het werkblad kwijt.

 

Op een wandplank
Heb je mooie wandplanken in de keuken die vlakbij een raam hangen? Ook dat is een perfecte plek voor kruidenplanten.

 

Keukenrek
Heb je keukenrekjes voor keukengerei in de keuken? Ook dat is een leuke plek voor je kruidenplanten.

 

Wandmeubel met kruidenbakken
Wist je dat er zelfs een wandmeubel is met kruidenbakken? Nobilia heeft een prachtig wandmeubel. Zo kun je de kruidenplanten een mooie plek geven in de keuken en de overige planken gebruiken om decoratie en kookboeken op te presenteren.

 

 

Ben je op zoek naar inspiratie voor de keuken of ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Kom langs in onze showrooms of maak een afspraak voor advies op maat.

 

 

Meer inspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest