088 0101 200 [email protected]

De gezelligheid die je kunt vinden in een klassieke landelijke keuken is eigenlijk heel erg vanzelfsprekend. Een vaak lichte en ruime keuken met een grote eettafel waar je tot rust kunt komen na een lange werkdag of je dag in alle rust kunt beginnen. Maar waar vind deze keuken, die echt het hart van het huis vormt, zijn oorsprong?

De geschiedenis van de landelijke keuken

Deze keuken komt oorspronkelijk uit Frankrijk, uit de 19e eeuw. De Fransen die op het platteland woonden en werkten hadden de eerste landelijke keukens. Deze keukens waren ruim en eenvoudig, maar ook gezellig en echt het hart van het huis. Dit was de plek waar men na een lange dag thuis kwam om te eten en samen te zijn.

De landelijke keuken vind je terug in heel veel landen, maar ieder land heeft met zijn eigen stijl hierin ontwikkeld. Zo is de franse klassiek landelijke keuken voorzien van tegeltjes, natuurlijk hout en gordijnen. De Engelse klassiek landelijke keuken heeft juist gelakt hout, de herkenbare oven en veel natuursteen. Er zijn buiten deze landen nog veel meer stijlen die onder landelijke keukens vallen. We schreven ook al eerder over de Shaker-keuken. Dit is ook een landelijke keuken, maar heel sober en oogt zelfs een beetje Scandinavisch.

Belangrijke elementen van de landelijke keuken

Het fornuis is een belangrijk element in de landelijke keuken. Dit zie je in heel veel landelijke keukens terug. Wat je ook kunt doen als je niet zo graag een los fornuis wilt plaatsen, is het kiezen voor een afzuigkap die je voorziet van een mooie schouw. Op deze manier trek je alsnog de aandacht naar het fornuis.

landelijke keuken4

Wat ook een kenmerkend element is, is de spoelbak en de kraan. Vaak is de spoelbak in de landelijke keuken van een wat groter formaat, en zichtbaar in het ontwerp doordat de spoelbak aan de voorzijde zichtbaar is. De kraan is statig, vrij hoor en wat ronder vormgegeven.

details landelijk

De klassieke landelijke keuken heeft veel details en geeft je echt een beetje de knusse gezelligheid van het platte land. Je kan detaillering terug vinden in de bewerking van het hout, de grepen, de kaderfronten en de ruitjes in de bovenkastjes.

Materialen

Natuurlijke materialen zijn vaak een perfecte match. Denk dus bij het uitzoeken van spullen goed na of de keuze van het materiaal past bij de stijl van je keuken. Materialen zoals wol, linnen, katoen, riet, hout en steen doen het altijd heel goed in een landelijke keuken.

materialen landelijk

Decoreren

Oude elementen zoals een weegschaal, mooie pannen en vintage rekjes zijn perfecte details om toe te voegen ter decoratie. Sommige dingen, zoals de weegschaal of mooie voorraadpotten, zijn ook nog eens erg handig in de keuken. Je kunt de mooiste dingen vinden op (online)rommelmarkten of bij de kringloopwinkel. 

Wil jij weten of wij die prachtige landelijke droomkeuken van jou zouden kunnen verwezenlijken? Kom dan snel langs bij een van onze twee showrooms of maak alvast een afspraak door hier te klikken. Dan kunnen we helpen in de zoektocht naar die geweldige keuken!

Meer inspiratie? Lees dan ook:
– Alles over de Shaker-Keuken lees je hier.
– Een beige keuken is een prachtige kleur voor een landelijke keuken!
– Wil jij je goed voorbereiden? Dan kun je hier alvast lezen wat een nieuwe keuken gemiddeld kost.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest