088 0101 200 [email protected]

Je speelt al een tijdje met de gedachten. Je zou graag een nieuwe keuken willen, maar wat zijn de kosten van een keuken en hoe kun je bezuinigen zonder te veel van je wensen in te leveren? We hebben alles voor je op een rijtje gezet en we hopen je via deze weg aan de eerste stappen te helpen richting een prachtige keuken die aan jouw wensen zal voldoen. In dit artikel beantwoorden wij dus de vraag “wat kost een nieuwe keuken?”

 

Gemiddelde prijs van een keuken

De prijs van je keuken hangt af van je wensen en daarom verschilt de prijs nogal. Voor de gemiddelde huishoudens kost een keuken tussen de 5.000 en 15.000 euro inclusief montage en inbouw apparatuur, maar zoals we al eerder zeiden, de prijs valt of staat met jouw wensen. 

Daarbij is de ene keuken groter van formaat dan de ander. Een grote keuken kost al snel meer dan een kleinere variant, al is het formaat zeker niet het enige dat bepalend is voor de prijs. Ook het materiaal kan bijvoorbeeld een factor spelen bij de uiteindelijke prijs van de keuken.

 

Het budget

Bij een nieuwe keuken komt meer kijken dan de aanschaf van de keuken alleen. We hebben het dan over bijvoorbeeld het demonteren en het plaatsen, maar ook over het omleggen van stroom en/of leidingen en de finishing touch zoals bijvoorbeeld het stuken of verven van de ruimte. Van de totale prijs zal ongeveer 20% uit gaan naar deze laatst genoemde dingen (de finishing touch) en 80% naar de keuken zelf. Het is handig om dit in je achterhoofd te houden wanneer je een keuze gaat maken voor een nieuwe keuken. 

 

Verdeling kosten

Wanneer je een keuken uit zult gaan zoeken is het belangrijk om naast het budget ook na te denken over verschillende dingen zoals:

– Het merk van de keuken
– De soorten kasten en lades
– Welke soorten apparatuur
– Het merk van de apparatuur
– Het soort werkblad 

Ieder van deze factoren heeft invloed op de prijs van jouw keuken. Uiteindelijk is de prijs van de keuken zelf vaak verdeeld in 3 delen: keukenkasten (40%) + apparatuur (40%) + werkblad (20%). Natuurlijk kunnen de percentages een beetje verschillen per keuken, maar dit is een gemiddelde en daarom ook wel een mooie richtlijn. 

 

De keuken

Je kunt keukens vinden in verschillende prijscategorieën en met verschillende levertijden. Denk bijvoorbeeld na hoe het eruit moet gaan zien en hoe snel je hem nodig zult hebben. Er zijn verschillende modellen keukens uit voorraad leverbaar. Zo een keuken heeft het voordeel dat dat hij lager in prijs is en binnen een korte tijd bij jou in huis zou kunnen staan.

Ook is het natuurlijk mogelijk om een keuken te bestellen precies naar jouw wensen. Dit heeft wel als resultaat dat er langer overheen zal gaan voordat de keuken geleverd zal worden, maar je hebt daardoor meer keuze uit verschillende merken, kleuren, grepen en afwerkingen. De keuze voor zo een keuken is vaak iets kostbaarder en, dus nogmaals, zal wat meer tijd in beslag nemen.

 

De soorten kasten en lades

Kasten en lades zijn er in vele soorten en maten, maar niet iedere soort kast of la is even duur. Voor dit soort dingen geldt vaak; hoe complexer, hoe duurder. Zo zijn lades duurder dan een simpel kastdeurtje en er zijn ook nog kasten en lades met een luxe binnenzijde, bijvoorbeeld door een praktisch interieur dat mee beweegt met het front of met lades.. Deze zijn weer hoger in de prijs dan de kasten en lades met de standaard varianten.

Wil je wat bezuinigen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor wat minder luxe varianten kasten en lades of bijvoorbeeld meer kastjes dan lades plaatsen in jouw nieuwe keuken. 

 

Welke soorten apparatuur en het merk?

De keuze in apparatuur kan zeker het verschil maken in de uiteindelijke prijs van jouw keuken. Dit kan hem bijvoorbeeld zitten in de keuze voor het merk. Het ene merk is kostbaarder dan het andere merk. Al is het ook goed om na te denken over welke apparatuur je precies in jouw keuken zou willen. Wil je een gewone kraan of een heetwaterkraan? Zou je een stoomoven willen of een normale oven? Wil je gas of elektrisch koken? En ga zo maar door. Zeker een punt om je eens even goed in te verdiepen en alvast over te denken, om op die manier een idee te krijgen van de kosten.

 

Het werkblad

Misschien heb je al wel een bepaalde uitstraling in je hoofd? Neem bijvoorbeeld marmer. Een prachtige uitstraling, maar dit soort steen is erg gevoelig. Misschien is het daarom beter om te kiezen voor een materiaal zoals kunststof of composiet met een marmer-look? Er zit prijsverschil in de materialen. Zo is natuursteen het meest kostbaar en kunststof vaak het meest betaalbaar. Weer zo een punt om al eens goed over na te denken, veel informatie over op te zoeken, maar bovenal je goed over te laten informeren. 

Kijk in het geval van een werkblad niet alleen naar de prijs, maar ook naar hoe onderhoudsvriendelijk het materiaal is. Heeft het materiaal veel zorg nodig? Hoe (vlek)gevoelig is het materiaal en kan het ook tegen een stootje?

nog een keer op een rijtje…

 

Wat kost een nieuwe keuken gemiddeld?

  1. Een keuken kost gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 euro
  2. Van de prijs van de keuken is vaak als volgt: 40% aan de keukenkasten, 40% aan apparatuur, 20% voor het werkblad.
  3. Vergeet niet dat de kosten van de keuken slechts 80% zijn van de totale kosten. 20% van het totaalbedrag is belangrijk voor de kosten van bijvoorbeeld het omleggen van stroom en de finishing touch.

 

Goed advies

Word je tijdens het uitzoeken van de keuken goed geholpen en krijg je hier en daar erg fijn advies? Dan is dit natuurlijk ook wat waard. Het is fijn als erg iemand met je mee aan het denken is over die perfecte indeling van jouw toekomstige keuken.

 

 

Wij hopen dat we je een eindje op weg hebben kunnen helpen met de kosten, zo aan de start van de zoektocht naar jouw droomkeuken! Wil je nog meer te weten komen? Dan staan er genoeg artikelen op deze blog die je kunnen inspireren en informeren over keukens en apparatuur. Of laat je inspireren in onze showrooms. Kijk dus gerust lekker rond. Mocht je op dat punt zijn aangekomen dat je graag persoonlijk advies wilt krijgen in dit proces? Dan kun je hier een afspraak maken om langs te komen bij een van onze twee filialen. Dan helpen we je graag met de keuzes.

 

 

Lees ook:
– Alles over de meest moderne keukenapparatuur.
– Wat is een woonkeuken en tips voor de woonkeuken.
– Misschien is een shaker-keuken wel wat voor jou?

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest