088 0101 200 [email protected]

Aan sommige keukenstijlen kleven verhalen, omdat ze zijn ontstaan in een specifiek land of ontwikkeld zijn binnen een groep. Zo ook de Shaker-keuken. Maar wat is een Shaker-keuken? Dit is een keuken met nauwelijks decoratieve elementen en dus heel minimalistisch. De Shaker stijl keuken heeft simpele lijnen en een ingetogen elegantie, welke gedurende de jaren nog altijd erg gewaardeerd wordt. Het ontwerp van de keuken is simplistisch, functioneel en de esthetiek past nog altijd heel goed in het hedendaagse interieur. 

Wie waren de Shakers?

De Shakers is een religieuze groep die ontstond rond 1736 in de sloppenwijken van Manchester, Engeland. Van origine heten de groep officieel de Quakers, maar veranderde in Shaking Quakers toen Ann Lee als leider optrad. In 1774 vertrok Ann Lee met enkele volgelingen naar Amerika omdat ze hoopte daar het geloof beter te kunnen praktiseren. Hier is deze beweging dan ook groter en bekender geworden in de jaren die volgden.

Gelijkheid van ras en geslacht was een van de belangrijkste elementen van hun geloof, samen met vrede en het gemeenschappelijk eigendom van onroerend goed. Daarnaast waren de Shakers ook zeer goede ambachtslieden. Het maken van meubels en dergelijke stond gelijk aan meditatie. Daarbij waren de producten die zij maakte altijd heel puur, zonder te veel decoratie. De schoonheid van het product lag in de functionaliteit. Decoratie was uit den boze.

Shaker-Keuken origineel

De Shaker Stijl

De focus op bruikbaarheid maakte dat de Shakers dingen ontwikkelden waar we vandaag de dag nog steeds het nut van inzien. Zo kwamen zij bijvoorbeeld met de geveerde wasknijpers en de platte bezem. 

De Shaker stijl was zonder decoratie, maar wel prachtig gedetailleerd. Juist door het minimalisme kwamen de kwaliteiten van de maker enorm naar voren. Er was niet veel om fouten te verbloemen en daarom was uiterste precisie een vereiste. De keuken werd exclusief gemaakt en onnodige elementen werden weggelaten, dat maakte de keukens strak en bescheiden. Deze bescheidenheid van de Shaker stijl is over de decennia wel wat vervaagd, maar nog altijd zijn bepaalde elementen heel duidelijk aanwezig.

Materiaal

Van origine is de Shaker keuken altijd gemaakt van hout. Hiervoor gebruikte ze lokale houtsoorten van goede kwaliteit, maar voor een lage prijs, zoals esdoorn, ceder, kastanje, berk en eik. 

Tegenwoordig worden Shaker keukens gemaakt in iedere kleur en van verschillende soorten materialen.

Donkere Shaker-KeukenGekleurde keuken

Shaker keukendeuren

De kastdeuren zijn zonder enige versieringen en bestaan altijd uit vijf delen, vier lijst-delen en een paneel als middenstuk. Details die in het originele framewerk zichtbaar zijn, zijn de zwaluwstaart verbindingen. Dit is geen versiering, maar wel een prachtig detail die ambacht laat zien. De kastdeuren werden des tijds behandeld met een olie, maar zijn tegenwoordig onbehandeld of geverfd in allerlei kleuren. Het is maar net wat het beste staat bij je interieur.

Wat je ook veel tegen zal komen wanneer je zoekt op Shaker-keuken zijn de open kasten of kasten met glazen deuren. Dit vormt een mooi contrast met de prachtige kaderdeuren en maakt dat de keuken luchter oogt.  

Scandinavisch

industrial

Hardware

De handgrepen van de kastjes en lades van de keuken waren van oorsprong ook gemaakt van hout, omdat metalen grepen werden gezien als iets dat te uitgebreid was. Vandaar dat minimalistische grepen die weinig aandacht vragen het beste passen bij de Shaker-keuken van vandaag.

Lichte keuken

Wil je graag een nieuwe keuken en vind je deze Shaker-keukens prachtig? Kom dan gezellig langs om te kijken wat de opties zijn. Ook kunnen we uw bestaande keuken renoveren en hem omtoveren tot een prachtig nieuwe keuken. Voor beiden kan je een afspraak maken door hier te klikken.

Ben je toch benieuwd naar andere stijlen? Zie dan hier het overzicht met verschillende blogs over keukenstijlen en kleuren. Zo hebben we een blog over de groene keuken, een echte trend en een prachtige kleur. Toch zoekende naar wat vernieuwends? Kijk dan eens naar de stalen module-keukens.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest