088 0101 200 [email protected]

De keuken, het hart van het huis voor veel families. Het is daarom ook belangrijk om na te denken over wat voor een vloer je zou willen hebben in je keuken. Het is immers een oppervlak wat veel te voortduren krijgt. Er wordt veel gelopen, gekookt en gebruik gemaakt van water. Dit maakt de kans groot dat de vloer sneller vies zal worden dan op andere plekken in het huis. Met dit artikel willen we je een handje helpen met de zoektocht naar de juiste keukenvloer voor bij jou thuis!

 

Levensstijl

Om een juiste keuze te maken is het goed om na te gaan hoe de levensstijl is van de bewoners van het huis en dus de gebruikers van de keuken. Heb je kleine kinderen? Dan gaan er waarschijnlijk wel eens vloeistoffen over de grond of vallen er wel eens dingen op de grond. Kies in dit geval voor een sterk materiaal wat wel tegen een stootje kan. Heb je geen kleine kinderen (meer), dan kun je ook kiezen voor iets wat gevoeligere materialen, maar houdt er altijd rekening mee dat het goed schoon te houden moet zijn en dat het behalve mooi ook zeker praktisch moet zijn.

 

Schoonmaken

Hygiene in de keuken is erg belangrijk en daar hoort ook zeker een schone vloer bij. Doordat de keuken een druk bezochte plek is in het huis zal de vloer ook aanzienlijk sneller vies worden. Voor het gemak is het daarom het beste om te kiezen voor een egale vloer. Deze maak je namelijk lekker snel en gemakkelijk schoon.

 

Wat voor soort vloeren zijn praktisch?

We hebben een aantal soorten vloeren voor je op een rijtje gezet met de voor en nadelen ervan. Dit maakt het overzichtelijk en gemakkelijker om jouw perfecte keukenvloer te vinden.

Tegelvloeren
Je kunt gaan voor een tegelvloer. Binnen de tegelvloer is er ook nog een ruime keuze. Zo kun je kiezen voor keramische tegels of voor natuursteen. Ieder met zijn eigen uitstraling en eigenschappen.

Keramische tegels: zijn krasbestendig, vormvast, slijtvast en bestand tegen erg veel soorten zuren. Een keramische tegel wordt in vele formaten, prints en uitvoeringen geleverd. Ze zijn niet poreus en erg gemakkelijk in onderhoud.

Voordelen: Sterk (slijtvast, kleurvast en krasbestenig), gemakkelijk te onderhouden, ruime keuze voor ieder budget en gaat goed samen met vloerverwarming/
Nadelen: Koud en vervangen/verwijderen is kostbaar

keukenvloer2

Natuurstenen tegels: zijn er in ongelofelijke veel soorten en maten. Van Belgisch hardsteen tot aan marmer en graniet. Echter zijn deze materialen wel een stuk poreuzer dan de keramische tegels en het behandelen van deze tegens is dan ook een vereiste. De tegels zullen niet altijd even goed bestand zijn tegen de ingrediënten die in de keuken worden gebruikt en dat betekend dat de kans op vlekken groot is. Echter overtreft niets de natuurlijke uitstraling van dit materiaal.

Voordelen: Hard materiaal, unieke uitstraling, gaat goed samen met vloerverwarming
Nadelen: Krasgevoelig, poreus en daarom meer werk in onderhoud, zwaar en lastig te leggen.

 

Houten vloeren
Hout is natuurlijk een ruim begrip, want er is enorm veel keuze uit verschillende houtsoorten met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Wel zijn er wat overeenkomsten als je kiest voor een houten vloer van welk soort dan ook. Houten vloeren stralen warmte en gezelligheid uit. Hout is echter wel een materiaal wat gevoelig is voor vocht en beschadigingen. Door te kiezen voor eiken- of beukenhout maak he de kans op beschadigingen al iets kleiner, dit is namelijk een hardere houtsoort. Daarnaast is ook de behandeling (lak, wax, olie, etc.) van invloed op het materiaal.

Voordelen: Natuurlijke uitstraling, tijdloos, schuren en behandelen mogelijk, te combineren met vloerverwarming.
Nadelen: Niet volledig onderhoudsvrij, gevoeliger voor vocht.

keukenvloer3

Gietvloeren
We zien het steeds vaker, de gietvloer. Een vloer die compleet egaal is en dus heel gemakkelijk schoon te houden. Je kun het vrijwel in iedere RAL kleur laten maken en is erg sterk. Bij het kiezen van een gietvloer is het wel belangrijk om de kleuren goed op elkaar af te stemmen. Voeg bijvoorbeeld natuurlijke materialen aan je interieur toe om het geheel wat meer te laten leven. Een gietvloer kan namelijk best vlak ogen door de effe uitstraling.

Voordelen: Warm en comfortabel, onderhoudsvriendelijk, naadloos, slijtvast en vochtbestendig, geschikt voor vloerverwarming.
Nadelen: Kostbaar.

keukenvloer4

PVC vloeren
Dit materiaal wint ieder jaar weer meer terrein. Het is erg onderhoudsvriendelijk, sterk en het is in ongelofelijk veel kleurvarianten te verkrijgen. De houtlook PVC vloeren zien er erg mooi en natuurlijk uit en heeft tevens een geluiddempende eigenschap.

Voordelen: warm en comfortabel, onderhoudsvriendelijk, in veel designs verkrijgbaar, niet gevoelig voor vocht, in iedere prijsklasse beschikbaar.
Nadelen: Wees voorzichtig in combinatie met een echt houten keuken. (De materialen kunnen dan erg verschillen in uitstraling)

 

Natuurlijk is er nog meer keuze uit verschillende keukenvloeren. Wij hebben echter de meest bekende en praktische materialen voor je op een rijtje gezet. Belangrijk is om bij het kiezen van een keukenvloer altijd de eigenschappen goed onder de loep te nemen. Op deze manier kun je nagaan of het de geschikte vloer voor jouw huis is.

 

Wil jij graag een nieuwe keuken? Dan helpen wij jou graag met het vinden van jouw droomkeuken. Je kunt hier een afspraak maken voor een online gesprek of een bezoek bij jou thuis om de keuken van je dromen te verwezenlijken. 

Meer inspiratie? Lees dan:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest