Houdt je Quooker in topconditie door deze regelmatig schoon te maken. Hoe je een heetwaterkraan schoonmaken aanpakt lees je in deze blog!
Heetwaterkraan schoonmaken
Allereerst is het belangrijk om de kraan vooral niet schoon te maken met schuursponsjes, schoonmaakmiddelen met bijtende stoffen, antikalk producten en schuurmiddelen. Dit kan de coating van de kraan namelijk aantasten wat weer kan leiden tot een kraan die niet goed werkt. Hoe je de kraan wel schoonmaakt? Iedere kleur coating vraagt om een eigen behandeling.
Chroom, RVS en goud
Een Quooker van chroom, RVS of goud kun je het beste schoonmaken door een beetje glasreiniger op een zachte doek te spuiten en hiermee de kraan af te nemen. Belangrijk hierbij is dat je de glasreiniger op het doekje spuit en niet op de kraan zelf omdat dit kleurverschil of vlekken kan veroorzaken. Droog de kraan na gebruik goed af om kalkvlekken te voorkomen.
Zwart
Een zwarte kraan kun je het beste schoonmaken met enkel wat warm water en een zachte schoonmaakdoek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen en al helemaal geen schoonmaakmiddelen met een koolstofverbinding zoals isopropanol, alcohol of ethanol. Poets niet te hard om kleurverschil (na verloop van tijd) te voorkomen. Ook bij de zwarte kraan is het belangrijk om de kraan goed af te drogen om kalkvlekken te voorkomen.
Messing patina
Hier geldt hetzelfde als bij de zwarte kraan: maak de kraan schoon met enkel wat warm water en een zachte doek. Schoonmaakmiddelen worden bij dit materiaal ten zeerste afgeraden. Patina is een laag die op het messing ontstaat door oxidatie, waardoor de kleur na verloop van tijd van veranderen. Ook bij deze coating geldt dat het drogen van de kraan na gebruik voorkomt dat er kalkvlekken ontstaan. Om de kraan goed te onderhouden is het aan t e raden de kraan eens per 3 tot 6 maanden in te smeren met een laagje bijenwas voor extra bescherming.
Het kraanzeefje ontkalken
Zoals we al hebben uitgelegd helpt het drogen van de kraan na gebruik om kalkvlekken te voorkomen. Merk je dat de waterstraal minder sterk wordt? Dan kan het zijn dat er toch wat kalk is achtergebleven in het kraanzeefje. Dit kun je eenvoudig oplossen door het kraanzeefje, ook wel perlator genoemd, te ontkalken. Hoe je dat doet? Draai de metalen huls aan het einde van de uitloop los, leg enkel het zeefje een uurtje in schoonmaakazijn (de huls en het ringetje niet), spoel het kalk eraf en draai de perlator weer op zijn plek.
Let op! Deze adviezen gelden voor de kranen van Quooker. Op de website van Quooker vind je uitgebreide informatie en video’s over het onderhoud van de Quooker kranen. Heb je een heetwaterkraan van een ander merk? Raadpleeg dan altijd de schoonmaakinstructies van het betreffende merk om schade aan je heetwaterkraan te voorkomen!
Ben je op zoek naar een Quooker kraan? Of zelfs een hele nieuwe keuken? Maak een afspraak voor advies op maat of kom langs in onze showrooms om de mogelijkheden te komen bekijken!
Meer keuken tips
- De vaatwasser schoonmaken: Weg met vieze geurtjes
- De keuken schoonmaken leuk houden – 5 tips!
- 5 tips voor een opgeruimde keuken
- Dit is de meest stressvolle ruimte om te verbouwen!
VOLG ONS