Er staan weer twee heerlijke en makkelijke recepten voor je klaar die je gezellig kunt maken met het hele gezin. In deze blog vind je twee kerstrecepten met aardappelen, namelijk een recept voor een zoete aardappel brownie en het recept voor hasselback aardappelen. Een lekker en simpel dessert en bijgerecht voor de kerstdagen.
Zoete aardappel brownies recept
Het eerste recept van de kerstrecepten met aardappelen is een recept om je vingers bij af te likken: zoete aardappel brownies. In dit recept maken we gebruik van onder andere zoete aardappel en dadels, dit maakt de brownie een stuk voedzamer dan de traditionele variant. Het recept is goed voor 9 stukjes brownie.
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappels (400 g)
- 200 g dadels
- 100 g speltmeel
- 3 eetlepels cacao
- 80 gram noten naar keuze
- 1 eetlepel agavesiroop
- snuf zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappel, snijd in stukjes en kook de aardappelstukjes 20 minuten of totdat ze zacht zijn.
- Gebruik je gedroogde dadels? Maak de dadels dan zachter door 10 minuten voor gebruik de dadels te laten weken in gekookt water.
- Doe de zoete aardappel en dadels in de blender en meng tot een romig geheel.
- Hak of maal de noten fijn en meng in een schone kom met het meel, cacaopoeder en zout. Voeg vervolgens het zoete aardappel-dadel mengsel en voeg de agavesiroop toe. Meng tot een mooi beslag.
- Bekleed een (vierkant) bakblik met bakpapier, schep hier het browniebeslag in en bak de brownies in ongeveer 25 minuten gaar.
- Check of de brownie gaar is: prik met een vork in de brownie. Komt deze er droog uit? Dan is de brownie gaar.
- Laat de brownie afkoelen en snijd in 9 stukken.
Variatietips: smelt chocolade voor een lekkere chocoladelaag of maak een variant met karamel en zeezout. Smullen geblazen!
Hasselback aardappelen recept
Het tweede recept van de kerstrecepten met aardappelen zijn Hasselback aardappelen. Hasselback aardappelen zijn een soort – tot de helft in plakjes gesneden – gebakken aardappelen. De aardappelen kunnen bestreken worden met boter, olie, paneermeel en bijvoorbeeld amandelschaafsel voordat ze de oven in gaan. In dit recept gebruiken we boter en toppen we de aardappel af met kaas voor een lekkere hartige bite. Met dit makkelijke recept zet je een spectaculair bijgerecht op tafel! Het recept is goed voor 4 tot 6 personen.
Ingrediënten
- 1 kg niet te grote aardappelen
- 10 g boter per aardappel
- 2 tenen knoflook
- snuf peper en zout
- 2 takjes rozemarijn
- parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de aardappels goed schoon.
- Leg de aardappel tussen de handvatten van twee pollepels en snijd in dunne schijfjes. De uiteinden van een pollepel zorgen ervoor dat de aardappel niet volledig doorgesneden wordt. Een lepel is hiervoor ook een handig hulpmiddel.
- Smelt de boter en pers de knoflook hierboven uit. Voeg een snuf peper en zout toe en roer door.
- Leg de aardappels in een ovenschaal en smeer de aardappelen in met een (kook) kwast, zorg ervoor dat het botermengsel ook tussen de inkepingen komt.
- Bestrooi met geraspte parmezaanse kaas naar smaak, leg wat takjes rozemarijn in de ovenschaal en bak de hasselback aardappelen in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Op zoek naar een nieuwe oven of een nieuwe keuken? Koop je keuken online of maak een online afspraak met één van onze adviseurs.
Hasselback aardappelen zijn lekker bij de volgende gerechten
- Serveer hasselback aardappelen met groenten uit de oven
- Ook lekker met een stukje vlees, vis of vega met zelfgemaakte cranberrysaus
- Pak helemaal uit en maak een gevulde kerstkalkoen of gebraden kip
- Een ander lekker bijgerecht zijn natuurlijk stoofpeertjes
VOLG ONS