Feestelijk Recept voor een Gevulde Kerstkalkoen | Ideaal bij het Kerstdiner

Feestelijk recept voor een kerstkalkoen

December is kerstmaand. En bij kerst hoort het kerstdiner. En bij het kerstdiner hoort: juist, een gevulde kerstkalkoen! Bij het braden van een kerstkalkoen is geduld een schone zaak: hoe langzamer de kalkoen gaart, hoe beter de smaak. Perfect voor een dagje heerlijk kokkerellen – en kerstliedjes meezingen!

Benodigdheden:

  • braadslede of grote ovenschaal
  • ovenschaal
  • een oven
  • bakkwast (optioneel)
  • grote lepel (optioneel)

Ingrediënten:

  • 1 kalkoen (rond de 2.5 kg)
  • 100 gram boter

Voor de vulling

  • 10 sneetjes brood
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • 100 gram verse cranberry’s
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram roomboter
  • kruiden naar smaak: rozemarijn, tijm, oregano, peper en zout

Voor de marinade

  • flinke scheut olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Tip: met het brood kan je heerlijk variëren. Kies voor zacht witbrood voor een lichte vulling met een zachte smaak. Wil je juist iets meer stevigheid? Ga dan voor een lekkere ciabatta of volkoren stokbrood.

Bereiding:

  1. Haal de kalkoen een half uur voor je begint uit de koelkast zodat die op kamertemperatuur kan komen. Dit heet chambreren en zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart.
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  3. Pel en snipper de uien. Pel en pers de knoflook. Meng door elkaar, en fruit vervolgens een paar minuten in een pan met een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
  4. Scheur of snij het brood voor de vulling in kleine stukjes en meng met het ui-knoflook-olie mengsel.
  5. Voeg ook de cranberry’s toe. Schil de sinaasappel, pers het sap uit over de vulling, snij het vruchtvlees in kleine stukjes en voeg ook toe.
  6. Snij de appel in stukje en voeg toe.
  7. Breng de vulling op smaak met de kruiden en zet apart.
  8. Dep de kalkoen goed droog en vul met de vulling.
  9. Smeer de braadslede in met een flink stuk boter en leg de kalkoen in de braadslede.
  10. Vet de kalkoen in met de marinade met behulp van de bakkwast en breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de rest van de boter over de kalkoen.
  11. Ze de kalkoen in de oven (totale braadtijd ca. 2 uur).
  12. Bedruip de kalkoen om het half uur met braadvocht.
  13. Draai de temperatuur na ongeveer een uur terug naar 175ºC.
  14. Heb je vulling over? Doe na anderhalf uur de resterende vulling in een ovenschaal en bak een half uurtje mee.
  15. Bon appétit!

Serveertips:

De gevulde kerstkalkoen is heerlijk met cranberrysaus (lees hier hoe je die zelf kunt maken) en een flinke dot appelmoes! Ook op zoek naar een goed dessert? Deze feestelijke tiramisu zal je gasten zeker verrassen!

Kom je er tijdens het koken achter dat je toch wat dingen missen in de keuken of dat er onderdelen aan vervanging toe zijn? Kom dan gerust langs bij een van onze showrooms om te kijken naar de vele mogelijkheden of maak alvast een afspraak zodat we direct met je mee kunnen denken.

Meer recepten?
– Heerlijke stoofpeertjes maak je zo.
– Maak je kerstdiner compleet met deze cranberrysaus.
– Bak een heerlijke kerststol voor het kerstontbijt met dit recept.

Geef een reactie