088 0101 200 [email protected]

Ho, ho, ho, geen Kerst zonder stol! Met dit heerlijke kerststol recept zal het hele gezin geheid smullen tijdens het kerstontbijt. Let wel: sommige delen van dit recept dienen een (lange) periode te rusten, waardoor dit recept enig geduld en flink wat tijd vergt.

Benodigdheden Kerststol Recept

  • Keukenmachine (aangeraden, niet noodzakelijk)
  • Keukenmixer (aangeraden, niet noodzakelijk)
  • Zesteur (aangeraden, niet noodzakelijk)
  • Deegroller
  • Bakplaat of bakblik.

Ingrediënten (voor ongeveer 8 personen)

  • 300 gr bloem
  • 55 gr verste gist
  • 250 gr boter
  • 200 gr amandelen
  • 100 gr krenten
  • 250 gr rozijnen
  • 100 gr gekonfijte sinaasappelschil
  • vanillesuiker (twee sachets)
  • 100 gr sukade
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 100 ml volle melk
  • 100 gr spijs (amandel)
  • 40 gr poedersuiker
  • 1 citroen
  • rum
  • zout

Bereidingswijze Kerststol

  1. Hak de amandelen in groffe stukken. Dit gaat het beste met een keukenmachine.
  2. Snijd de gekonfijte sinaasappelschil klein.
  3. Meng de amandelen, sinaasappelschil, rozijnen, krenten en sukade in een kom. Doe er een scheutje rum bij. Laat het mengsel een paar tot acht uur staan.
  4. Meng de bloem, gist, en de vanillesuiker in een kom. Voeg ondertussen een snufje zout toe.
  5. Voeg vervolgens één ei, 150 gram boter (liefst zacht) en de melk toe.
  6. Kneed het mengsel goed, en laat 30 minuten rusten.
  7. Vervolgens het mengsel met de hand kneden, tot er een soepel en elastisch deeg ontstaat.
  8. Dek het deeg af met een vochtige doek, en laat 45 minuten rijzen.
  9. Rasp de schil van de citroen.
  10. Meng de citroenrasp met een eetlepel poedersuiker en een half geklutst ei. Zet dit  mengsel in de koelkast.
  11. Verwarm de oven voor op 180º.
  12. Kneed (indien de drie kwartier verstreken zijn) het amandelen-sinaasappel-rozijnen-krenten-sukade mengsel door het deeg. Zorg hierbij dat de vruchtjes niet aan de buitenkant van het deeg eindigen, daar deze dan uitdrogen in de oven.
  13. Het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 30 bij 20 cm.
  14. Rol ook de spijs tot een rol van ongeveer 28 cm lang.
  15. Leg de spijsrol in de lengte op het deeg en druk lichtelijk plat.
  16. Vouw de randen van het deeg (in de lengte) over de spijsrol, zodat de typische kerststol vorm ontstaat. Druk goed aan.
  17. Leg het geheel op een ingevette bakplaat of bakblik, dek af met een vochtige doek, en laat nog 60 minuten rijzen.
  18. Bak de stol 60 minuten in de oven op 180º.
  19. Smelt de rest van de boter en bestrijk hiermee af en toe de stol.
  20. Nadat de stol uit de oven is gekomen, het laatste restje boter eroverheen gieten, en gul bestrooien met poedersuiker.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest