088 0101 200 [email protected]

Een vriezer ontdooien is een vervelende maar desalniettemin soms nodige taak. Indien er aan de binnenkant van de vriezer een laag ijs is ontstaan, moet het apparaat worden ontdooid. Wist je namelijk dat een diepvries met ijsvorming veel meer energie verbruikt en ook nog eens een broedplaats is voor schimmels? En dat ijsvorming ook de ruimte in je vriezer beperkt?

In deze blogpost leggen wij jou uit waarom het belangrijk is om de vriezer op bepaalde momenten te ontdooien, hoe je dit op de beste, makkelijkste en snelste manier kunt doen.

Heb je haast? Scrol dan gelijk naar het kopje “Stappenplan Vriezer Ontdooien”.

Waarom de vriezer ontdooien?

Na dat je de diepvries een tijd in gebruik hebt ontstaat er vaak een dunne laag ijs aan de binnenkant van het apparaat. Sommige vriezers, vooral in de luxere segmenten, regelen de ijsvorming zelf. Helaas is dit niet bij elke vriezer het geval. Hoe langer je wacht met ontdooien, hoe dikker de ijslaag aan de binnenzijde wordt, tot de lades op een gegeven moment niet eens meer open of dicht kunnen.

Voor het energieverbruik

Hoe dikker de ijsvorming, hoe meer moeite de vriezer moet doen om op temperatuur te blijven. Hierdoor wordt met een dikke ijslaag het energie verbruik aanzienlijk verhoogt. Niet goed dus, noch voor uw portemonnee, noch voor het milieu. Een laag van enkele millimeters kan al van invloed zijn op het energieverbruik, laat staan wanneer de ijslaag al meerdere centimeters dik is!

Voor de beschikbare ruimte

Het is logisch dat, hoe meer ijs er in jouw vriezer zit (en dan hebben we het niet over de Ben & Jerry’s), hoe minder ruimte je overhoudt voor levensmiddelen. Sterker nog, indien de ijslaag echt dik wordt, kunnen de diepvrieslades ook moeilijker bewogen worden. Dit kan zo erg worden dat de lades vastvriezen of zelfs breken.

Voor uw gezondheid

Dit is waarschijnlijk nog wel de belangrijkste. Een dikke laag ijs, dat langdurig in de vriezer blijft zitten, kan een broedplaats vormen voor schimmels en bacteriën. Sterker nog, op een gegeven moment zal de vriezer de lage temperatuur niet meer constant kunnen houden, waardoor deze organismes nog meer de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Best gevaarlijk dus!

 

Stappenplan vriezer ontdooien: Handig en snel de diepvries ontdooien

Tip: Het ontdooien van de vriezen kan je het beste in de winter doen. Je kunt de producten dan namelijk buiten zetten, waardoor ze minder snel ontdooien. Zorg wel dat de etenswaren goed droog staan. 

Stap 1: Zet de vriezer uit.

Dit doet je door de knop op de uit-stand te zetten. Meestal is dit aangegeven door een ‘0’. Hierdoor voorkom je dat het apparaat als een malle gaat werken om de temperatuur laag te houden terwijl de deur openstaat. Tevens schakel je zo de alarmfunctie uit.

Stap 2: Haal de vriezer leeg.

Als het buiten koud is kan je de etensmiddelen buiten zetten. Anders zou je ook gebruik kunnen maken van een koelbox.

Stap 3: Voorkom schade aan jouw vloer. 

Je kunt droge kranten of bijvoorbeeld een handdoek neerleggen op de grond. Dit is vooral belangrijk rondom de deuropening van de vriezer.

Stap 4: Verwijder alle laden, planken en bakjes uit de diepvries.

Uiteraard alleen de loszittende onderdelen. Leg deze in de spoelbak om druipen op uw vloer te voorkomen. Zit de lade echt vastgevroren? Ga er niet hardhandig aan trekken, daar dit schade ten gevolge kan hebben.

Stap 5: Verwijder de ijslaag (en het dooiwater).

Dit kan je op meerdere wijzen doen. Het voornaamste verschil is actief of passief, en snel of langzaam. Wat je ook doet, houd te allen tijde de vloer in de gaten. Vervang natte kranten of handdoeken voor droge exemplaren.

Actief en Snel

De grote stukken ijs kan je het makkelijkst verwijderen met een houten of plastic pollepel. Gebruik geen puntige voorwerpen, die kunnen de binnenkant namelijk beschadigen.

Verder heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt een plantenspuit gebruiken om lauw water in de vriezer te sproeien of natte theedoeken (uiteraard ook met lauw water) over het ijs wrijven. Het helpt ook om een ventilator op de hoogste stand op de diepvries te richten. Al deze mogelijkheden zullen het ontdooiproces versnellen.

Wij raden het gebruik van een föhn af in verband met het water dat vrijkomt.

Passief en Langzaam

Heb je geen tijd om er aan te zitten, of simpelweg geen zin? Je kunt ook gewoon wachten tot de vriezer zelf ontdooid is. Het proces kan worden versneld door een ventilator op de vriezer te richten.

Let echter goed op dat het dooiwater geen schade aanricht. Bedenk ook dat deze manier aardig lang kan duren. Indien je veel producten buiten de vriezer hebt staan zullen deze de wachttijd misschien niet overleven.

Stap 6: Maak de diepvries schoon.

Dit is het perfecte moment om de vriezer even goed van binnen te soppen. Gebruik hiervoor een sopje met een scheutje afwasmiddel of azijn, en boen de binnenkant van de diepvries schoon.

Stap 7: Droog de vriezer van binnen.

Het is belangrijk om de diepvries goed droog te maken. Al het vocht wat je namelijk laat liggen, zal gelijk een nieuwe ijslaag vormen. En dat zou jammer van het werk zijn!

Stap 8: Zet de producten weer terug en zet de vriezer weer aan.

We herhalen het even: zet de vriezer weer aan! Indien je dit vergeet zullen je producten sneuvelen en zal de vriezer niet op temperatuur zijn wanneer je hem weer nodig hebt.

 

 

Toch tijd geworden voor een nieuwe vriezer of ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier alle keukenstijlen! Of maak alvast een afspraak voor advies op maat. De koffie en thee staat klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!

 

 

Meer keukeninspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest