088 0101 200 [email protected]

Koolhydraten vormen een belangrijke brandstof voor het lichaam. Toch wordt er gedacht dat ze niet goed voor je zijn en dat je er dik van wordt. Maar is dit écht zo? Wij zochten het voor je uit.

 

Vriend of vijand?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het ligt natuurlijk iets genuanceerder, maar koolhydraten zijn niet slecht voor je. In tegenstelling… Ze zijn juist onmisbaar in een gezond voedingspatroon.

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels en zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Ze zorgen voor directe energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Hierdoor kun je denken, praten, bewegen, enzovoort. Alle verteerbare koolhydraten die je binnenkrijgt met je voeding, worden door je lichaam omgezet in glucose. Waar vetten vooral in het lichaam worden opgeslagen als energievoorraad, zijn koolhydraten in de vorm van glucose direct beschikbaar als brandstof voor de cellen. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen namelijk niet zonder glucose. Wanneer je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Dat is natuurlijk niet wenselijk, omdat dit ten koste gaat van je spieren. Bovendien mis je belangrijke vitaminen en mineralen als je te weinig koolhydraten eet.

 

Dikmakers?

Nee, koolhydraten zijn geen dikmakers zolang je gewoon gezond en gevarieerd eet. Koolhydraten worden direct omgezet tot glucose als brandstof voor het lichaam en als die glucose niet direct nodig is wordt de glucose in de spiercellen en de lever opgeslagen als glycogeen voor toekomstig gebruik. Op het moment dat je teveel koolhydraten eet en de glycogeenvoorraden in je lichaam vol zijn, wordt glucose in het lichaam als vetweefsel opgeslagen. Teveel koolhydraten eten is dus eigenlijk, net als te weinig eten, ook niet wenselijk. Dit is dan ook waar het idee vandaan komt dat je van koolhydraten dik wordt en dat men – onterecht – koolhydraten in de voeding probeert te vermijden. Bovendien zit er ook een verschil in welke bron van koolhydraten je eet. Of de koolhydraten uit zilvervliesrijst komen of uit een cupcake maakt in principe niet uit, je lichaam verwerkt het allemaal tot glucose, suiker = suiker. Echter bevat zilvervliesrijst veel meer vezels en is het veel voedzamer dan een cupcake, die ook nog eens bomvol vet zit.

 

Conclusie

Koolhydraten zijn dus een enorm belangrijke energieleverancier, je hebt ze nodig en ze zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ideaal is om zo’n 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Dit krijg je gemakkelijk binnen door bij het ontbijt, de lunch en het avondeten een koolhydraatbron te kiezen.

Maar, welke bronnen van kun je dan het beste kiezen? Koolhydraten zitten vooral in graanproducten, zoals brood, pasta, aardappelen en rijst. Maar ze zitten ook groenten en fruit. Het beste is om te kiezen voor de onbewerkte of volkoren variant zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst, in plaats van witbrood en witte rijst. Ook suikers uit bijvoorbeeld snoep en frisdrank zijn koolhydraten, deze kun je alleen beter laten staan. Ze leveren energie, maar bevatten eigenlijk weinig voedingsstoffen. Je eet en drinkt er bovendien gemakkelijk te veel van, waardoor ze bij kunnen dragen aan overgewicht.

 

Gezond en gevarieerd eten

Kies bij het ontbijt bijvoorbeeld voor een bakje havermout (lekker met geraspte wortel), yoghurt met muesli of een volkoren boterham. Met de lunch kun je kiezen voor volkoren boterhammen, maar bijvoorbeeld ook een lekkere gevulde salade met o.a. groene bladgroenten en linzen. Bij het avondeten kun je voor pasta’s de witte pasta voor een volkoren variant vervangen, net als bijvoorbeeld rijst. Ook de aardappel is gewoon een gezonde keuze, net als de zoete aardappel. Aardappels, groenten en een stukje vlees(vervanger) vormen dus een prima maaltijd! En tot slot: eet tussendoor minimaal 2 stuks (of 200 gram) fruit.

 

 

Ook nu onze showrooms gesloten zijn is het mogelijk om alvast de eerste stappen te zetten voor een nieuwe keuken. Maak hier een afspraak voor een online gesprek met een van onze adviseurs. Natuurlijk ben je ook weer van harte welkom bij een van onze twee filialen wanneer we weer open mogen.

 

 

Wil je meer tips lezen over een gezond voedingspatroon? Dan zijn deze artikelen ook interessant:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest