Zelf je eigen gefermenteerde producten maken wordt steeds populairder, zo ook het maken van kombucha. Deze lichtbruisende, gefermenteerde thee zit vol probiotica en heeft een heerlijke frisse, lichtzure smaak. Het mooiste? Je kunt heel gemakkelijk zelf kombucha maken. In dit recept leggen we stap voor stap uit hoe jij je eigen kombucha brouwt.

 

Zelf kombucha maken – Basisrecept

Het recept is goed voor ongeveer 1,5 liter kombucha

 

Ingrediënten

  • 1,5 liter water
  • 120 gram kristalsuiker
  • 4 zwarte of groene biologische theezakjes
  • 150 ml kombucha*
  • 1 scoby

 

*Gebruik kombucha van een vorige batch of gebruik een starter vloeistof die je vaak bij aankoop van een scoby kunt krijgen.

 

Benodigdheden

  • Grote glazen potten van 2 liter
  • Keukendoek en elastiek

 

Bereiding

  1. Zorg ervoor dat je zeer hygiënisch te werk gaat! Neem het aanrecht goed af, was je handen goed en gebruik voor de kombucha een gesteriliseerde glazen pot.
  2. Breng 1,5 liter water aan de kook.
  3. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost.
  4. Voeg de theezakjes toe en laat dit 10-15 minuten trekken.
  5. Haal de theezakjes eruit en laat de thee volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Giet de afgekoelde thee in een glazen pot.
  7. Voeg de kombucha of starters vloeistof toe en leg voorzichtig de scoby bovenop.
  8. Bedek de pot met een keukendoek (of koffiefilter, géén deksel!) en zet vast met een elastiek.
  9. Zet de pot op donkere plek op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een keukenkastje of op het aanrecht uit de zon.
  10. Laat de kombucha nu 7 tot 14 dagen fermenteren, afhankelijk van je smaak. Na 7 dagen kun je beginnen met proeven met een schone lepel of een rietje. Als het drankje nog zoet smaakt is deze nog niet klaar, het moet een zurige smaak hebben.
  11. Haal de scoby eruit (en een beetje kombucha als starter voor de volgende batch).
  12. Giet de kombucha in schone afsluitbare flessen.
  13. Je kunt nu smaakjes toevoegen zoals fruit (frambozen, sinaasappel, gember of citroen) en kruiden (munt, basilicum).
  14. Wanneer je een smaakje toevoegt, laat je deze nog 2-4 dagen op kamertemperatuur staan voor extra smaak en bruis.
  15. Bewaar erna in de koelkast.

 

Tips!

  • De scoby kan zich vermeerderen, het ‘baby’ laagje kun je bewaren met 150 ml kombucha in een afsluitbare pot.
  • Hygiëne is heel belangrijk: maak alles goed schoon en gebruik geen metalen in contact met de scoby.

 

Ben je er tijdens het maken van dit recept achter gekomen dat een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Wil je naast zelf kombucha maken ook andere recepten uitproberen? Bekijk ook onze andere recepten:

 

Inspiratie keukenmagazine

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Iedere eerste dag van de maand ontvang je in jouw mailbox de beste keukeninspiratie, trends, tips en recepten.

Dank voor je inschrijving! Bevestig je aanmelding met de bevestigingslink in je mailbox.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest

Keukenwarenhuis.nl
Zelf kombucha maken
Inspiratie keukenmagazine
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Facebook
Instagram
LinkedIn
Pinterest
YouTube