088 0101 200 [email protected]

Koningsdag staat voor de deur en wat is een betere manier om deze feestelijke dag te vieren dan met een klassieke Nederlandse lekkernij – de Oranje tompouce! Met zijn lagen knapperig bladerdeeg, romige banketbakkersroom en feloranje glazuur is dit iconische gebak geliefd bij jong en oud en dus een absolute must-have voor elke viering van onze nationale feestdag. Wil je indruk maken op je gasten of gewoon jezelf verwennen met een heerlijk zoete traktatie om de verjaardag van de koning te vieren? Volg dan dit eenvoudige recept en maak je eigen Oranje tompouce thuis!

 

Oranje tompouce

Dit recept is ongeveer geschikt voor 6 tot 8 personen. Pas de hoeveelheden aan naar gelang de grootte van je gezelschap.

 

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 1 rol vers bladerdeeg (of gebruik zelfgemaakt bladerdeeg)
  • Poedersuiker, om te bestrooien

 

Banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 40 g maïzena
  • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)

 

Glazuur

  • 200 g poedersuiker
  • Oranje kleurstof
  • 3-4 eetlepels warm water
  • Optioneel: Toef slagroom en/of oranje decoratie

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Bladerdeeg uitrollen: Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in rechthoekige stukken van gelijke grootte. Prik gaatjes in het deeg met een vork om te voorkomen dat het te veel rijst tijdens het bakken.
  3. Bakken van het bladerdeeg: Leg de stukken bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze daarna volledig afkoelen.
  4. Bereiding van de banketbakkersroom: Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de melk samen met de vanillezaadjes en het vanillestokje in een pan en breng aan de kook. In een aparte kom, klop je de eidooiers samen met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de maïzena toe en meng goed. Haal het vanillestokje uit de hete melk en giet langzaam de warme melk al roerend bij het eidooiermengsel. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren, tot het dikker wordt en de gewenste consistentie heeft bereikt. Giet de banketbakkersroom in een kom en dek af met plasticfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
  5. Tompouce samenstellen: Snijd de afgekoelde bladerdeegplakken horizontaal doormidden, zodat je twee dunne lagen per gebakje hebt. Verdeel de banketbakkersroom gelijkmatig over de onderste laag bladerdeeg en leg de bovenste laag er voorzichtig bovenop.
  6. Glazuur: Meng de poedersuiker met een paar eetlepels water tot een glad glazuur. Voeg vervolgens oranje voedingskleurstof toe tot de gewenste kleur is bereikt. Besprenkel het glazuur over de bovenkant van de tompouce en laat het even drogen voordat je ze serveert. Versier eventueel met een toef slagroom en/of oranje decoratie naar keuze
  7. Serveren Strooi een beetje poedersuiker over de tompouce voor een extra feestelijk tintje en serveer ze op een mooi bord en geniet van deze heerlijke traktatie ter ere van Koningsdag!

 

Tips

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint met het maken van de banketbakkersroom.
  • Als je geen vanillestokje hebt, kun je vanille-extract gebruiken als alternatief.
  • Voeg meer of minder kleurstof toe aan het glazuur om de gewenste oranje tint te krijgen.
  • Je kunt de tompouce tot een paar uur van tevoren maken en in de koelkast bewaren, maar voor de beste smaak en textuur is het lekkerste om ze zo vers mogelijk te serveren.

 

Geniet van je zelfgemaakte Oranje tompouce tijdens Koningsdag en deel de vreugde met vrienden en familie. Want wat is er nu beter dan samen te genieten van een klassieke Nederlandse lekkernij op deze feestelijke dag? Oranje boven!

 

Ben je er tijdens het maken van de oranje tompouces achter gekomen dat de oven niet meer lekker werkt of ben je op zoek naar een nieuwe keuken? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Meer Oranje recepten

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest