Zelf oliebollen bakken | Ouderwets oliebollen recept met handige bak-tips!

oliebollen bakken

Oudejaarsdag en oliebollen gaan hand in hand. Geen feestelijke jaarwisseling zonder deze traditionele vette hap! In deze blogpost leer je zelf oliebollen bakken. Volg het recept om zelf heerlijke traditionele oliebollen te maken. Als vervolg op het oliebollen recept vind je nog extra handige tips voor bij het bakken!

Benodigdheden:

  • Frituurpan
  • 2 kleine kommen
  • 1 grote kom
  • IJsboltang (optioneel)

Ingrediënten:

  • 1 kg bloem
  • 1 liter melk (op kamertemperatuur)
  • 80 gram gist
  • 80 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eieren
  • Zonnebloemolie (voor de frituurpan)
  • 75 gram krenten
  • 75 gram rozijnen
  • 200 gram appel (geschild en in kleine stukjes gesneden)
  • 250 gram poedersuiker

Bereiding:

  1. Doe de krenten en de rozijnen in een kom.
  2. Breng water aan de kook, maar haal net voor het kookpunt van het vuur.
  3. Schenk het warme water bij de rozijnen en krenten. Zorg dat ze net onder komen te staan.
  4. Laat het geheel 5 tot 10 minuten staan en giet het water af. Dit proces heet wellen en zorgt ervoor dat de krenten en rozijnen lekker sappig worden. Laat de krenten en rozijnen uitlekken in een zeef.
  5. Meng de rozijnen, krenten en stukjes appel in een kom.
  6. Roer de gist door de lauwe melk.
  7. Doe de bloem in de grote kom en meng de boter en suiker erdoorheen.
  8. Blijf mengen terwijl je langzaam de melk toevoegt.
  9. Voeg de citroensap en het appel-krenten-rozijnen mengsel toe. Roer door elkaar.
  10. Vervolgens roer je het zout erdoorheen.
  11. Dek de grote kom af met een theedoek, zet apart en laat het deeg ongeveer een half uur rijzen. Zet de kom op het aanrechtblad of de keukentafel. Bij de verwarming wordt het al snel te warm.
  12. Zet intussen de frituurpan aan op 190 ºC en haal het mandje eruit.
  13. Roer na afloop het deeg nog een keertje goed door.
  14. Dompel de ijsboltang in olie en gebruik deze om oliebollen te maken van het deeg.
  15. Je kan meerdere oliebollen tegelijkertijd bakken. Zorg er wel voor dat de oliebollen genoeg ruimte hebben om losjes door de frituurpan te drijven. De bollen horen zelf te draaien, maar het is altijd handig om dit in de gaten te houden. Blijft een oliebol stiekem in dezelfde houding? Gebruik de ijsboltang om hem een klein tikje te geven zodat die draait.
  16. Laat even uitlekken op papier en smullen maar!

Variaties:

Met de vulling van een oliebol kan je eindeloos experimenteren. Je kunt de vulling weglaten, de rozijnen en krenten vervangen door cranberries, aanvullen met gekonfijte ananas of chocolade…

Oliebollen bakken tips & tricks

Af en toe gaat het bakken niet zoals gepland. Of je wil de oliebollen graag bewaren of opwarmen. Hier lees je hoe je dat het beste kunt doen!

Help: mijn oliebollenbeslag wil niet rijzen!

Geen stress, hiervoor bestaat een trucje met de oven. Verwarm je oven voor op ongeveer 50 ºC. Zet de oven uit wanneer de temperatuur is behaald, zet het beslag in de oven, doe de ovendeur dicht en laat het beslag rijzen.

De hogere en homogene temperatuur zal ervoor zorgen dat je beslag op de juiste manier (rustig) rijst.

Hoe kan ik het beste oliebollen bewaren?

Overgebleven oliebollen kun je bewaren om zo op een later moment er nog eens van te genieten. Zorg ervoor dat de oliebollen helemaal zijn afgekoeld.

Wil je de bollen een paar dagen bewaren? Dek luchtdicht af in een zak of bak en bewaar op kamertemperatuur. Wil je ze oliebollen langer bewaren? Leg het geheel dan in de vriezer. Bevroren kan je de oliebollen nog 1-2 maanden bewaren. Dat wordt smullen in februari!

Hoe kan ik het beste oliebollen opwarmen?

De meeste mensen eten oliebollen het liefst warm. Om oliebollen op te warmen kan je het beste de oven gebruiken. Deze methode duurt iets langer maar geeft wel het beste resultaat. Verwarm de oven voor op 190 ºC en warm de oliebollen in 15-20 minuten op.

Liever gelijk smikkelen? Je kan de oliebollen ook in de magnetron gooien. Zet op een hoge stand en verwarm zo’n 15-20 seconden. Oliebollen kunnen koud trouwens ook heel lekker zijn – al blijft dit een kwestie van persoonlijke smaak.

Meer lezen?
– Welke glazen kan je het beste gebruiken voor welke wijn? Je leest het hier.
– Naast alle oliebollen kan iets zout ook lekker zijn. Misschien wel deze nacho’s?
– Nog wat wijn over? Lees hier hoe je het beste de wijn kan bewaren.

Geef een reactie