Zelf pistache ijs maken

ijs maken

Het zonnetje komt wat vaker tevoorschijn en we hebben misschien al wel weer trek in wat zomerse lekkernijen. Oefen jij nu alvast met het maken van pistache ijs, want tegen de tijd dat het echte lekkere weer er is heb jij het dan helemaal onder de knie en kan je extra vaak genieten van je favoriete eigengemaakte ijsje!  Let wel, je hebt een ijsmachine nodig.

Om te beginnen is het belangrijk dat je eerst een pistachepasta maakt.

Wat heb je voor de pistachepasta nodig?

75 gr pistachenoten (zo groen als je ze kan vinden)
40 gr fijne suiker
snuf zout

Stappen

1. Verwarm de oven voor op 150 ᵒC
2. Bekleed de bakplaat met papier en spreid de noten netjes uit over de plaat. Rooster ze voor 10 minuten in de oven.
3. Doe de warme pistachenoten, suiker en zout in een foodprocessor, maalmolentje of vijzel en maal het zo fijn als mogelijk is. Dit duurt best even, hoe langer je zal malen, hoe fijner/vloeibaarder de pasta is.
4. Als de pasta na 10 minuten malen nog steeds niet heel vloeibaar is, voeg dan een heel klein scheutje (met nadruk op heel klein) olie toe aan de pasta. Hiervoor kan je natuurlijke olie zoals zonnebloemolie gebruiken.

Voor het ijs heb je nodig:

300 ml melk
200 ml slagroom
3 eierdooiers
100 gram suiker
en de pistache pasta

IJsmachine

Stappen:

1. Giet de melk en slagroom in een pan en breng dit aan de kook.
2. Doe de eierdooiers en suiker in een kom en klop dit eventjes door, hoeft niet te lang.
3. Schenk de kokende melk+room in de kom terwijl je blijft roeren en roer het geheel goed door.
4. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur terwijl je blijft roeren tot het mengsel dikker wordt. Laat het mengsel niet koken, de juiste temperatuur is 80 ᵒC.
5. De custard is goed als je de spatel erin dipt en over de gedipte spatel een streep door de custard trekt. Loopt de streep niet uit, dan is je custard goed.
6. Haal de custard van het vuur en schenk deze in een kom. Laat het vervolgens afkoelen.
7. Mix als het afgekoeld is de pistachepasta erdoor met een staafmixer of blender.
8. Laat de mix een nachtje staan in de koelkast.
9. Schenk het de volgende ochtend in de ijsmachine die dit zal draaien tot heerlijk ijs.

We schreven deze week al over de ijsmachine, maar misschien kan jouw keuken wel meer dan een nieuwe ijsmachine gebruiken? Kom langs voor inspiratie bij een van onze showrooms of maak hier alvast een afspraak en laat je direct adviseren.

Meer toetjes of lekkere snacks?
– Maak tiramisu met dit recept.
– Of misschien is dit stuk chocoladetaart bij je ijs heerlijk?
– Al is dit stuk cheesecake ook nooit weg.

Geef een reactie