088 0101 200 [email protected]

Chambreren betekent het op kamertemperatuur brengen van (over het algemeen) rode wijn, al kan het ook bij andere etensmiddelen worden toegepast.

Het werkwoord is afgeleid vanuit het Frans, specifiek het Franse woord chambre. Chambre is namelijk het Franse woord voor kamer.

Waarom wijn chambreren?

Door de rode wijn uit de kelder of koeling te halen en deze vrij in de kamer te plaatsen bereikt deze langzaam de kamertemperatuur, welke prettiger en aromatischer is bij het drinken.

Wijn wordt dus gechambreerd om deze op de optimale schenktemperatuur te brengen en zo de algehele belevenis te verbeteren. Een te koude of te warme wijn beïnvloedt namelijk de geur en de smaak, waardoor deze minder tot zijn recht komt.

Let wel, de kamertemperatuur van nu is niet meer de kamertemperatuur van vroeger. De woonkamer van een modern appartement is vaak veel te warm om een rode wijn optimaal te chambreren. Daarom wordt ook rode wijn meestal in een wijnkoeler(LINK) gehouden.

Daarnaast varieert de perfecte schenktemperatuur per wijnsoort. Ook is het uiteindelijk kwestie van persoonlijke smaak.

Wat kan je nog meer chambreren?

Naast wijn is vooral vlees en goede kandidaat om te chambreren. Door een stukje vlees op kamertemperatuur te laten komen voor het de pan of oven ingaat blijft deze sappiger tijdens de bereiding.

Vooral bij een goed stukje biefstuk of varkenshaas is het van belang om het vlees te chambreren zodat ze lekker mals op tafel komen te staan. Haal ze een kwartier voor het koken uit de koelkast.

Let bij het chambreren van vlees wel goed op de temperatuur. Zorg ervoor dat het vlees niet warmer wordt dan 20ºC. Leg het vlees dus niet bij de verwarming en uit de zon. Is je keuken sowieso erg warm? Chambreer het vlees dan op een andere plek of kies voor een kortere tijdsduur.

Is jouw keuken nog niet “kerst-klaar” en dus nog niet ready om al die heerlijke maaltijden in voor te bereiden? Kom dan langs bij een van onze showrooms om te kijken of we jou kunnen helpen met het kerst-klaar maken van jouw keuken. Maak hier een afspraak of kom gewoon gezellig langs om een kijkje te nemen.

Inspiratie voor een feestelijk menu?
– Lees hier hoe je de perfecte kalkoen maakt voor de feestdagen.
– Cranberrysaus maakt een kerstdiner helemaal af, dus hier een recept.
– Stoofpeertjes maken met dit recept.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest