088 0101 200 [email protected]

Je hebt een nieuwe oven en wilt daar nieuwe ovenschalen bij. Je bent de chef in jou aan het ontdekken en wilt je keukengerei uitbreiden of je hebt gewoon toevallig een nieuwe ovenschaal nodig. Het kan allemaal. Voor je de perfecte ovenschaal hebt gevonden, zijn er wel wat dingen waar je even goed over moet denken. Dat maakt dat je straks de perfecte ovenschaal in je kast hebt staan, waar je de meest lekkere gerechten mee gaat maken.

Vorm

Het is goed om rekening te houden met de vorm van de schaal en het juiste formaat. Want, hij moet natuurlijk wel in de oven passen. Als je een draaiplateau in je oven hebt, dan is het goed om rekening te houden met het feit dat de schaal ook moet kunnen draaien in de ruimte. Misschien is in zo een geval een ronde schaal daarom gemakkelijker. Het formaat van de schaal heeft ook te maken met de gerechten die je zou willen maken en voor hoeveel personen. 

Materiaal

Ovenschalen komen in veel verschillende materialen zoals onder andere aardewerk, glas en metaal. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk dat je goed na gaat wat belangrijk voor jou is en wat het beste zal passen met de gerechten waar je de schaal voor zult gaan gebruiken.

Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig.

Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien. De schaal leent zich daarom perfect voor bijvoorbeeld lasagne of bijvoorbeeld een koud gerecht met laagjes zoals tiramisu! Naast dat het dus de inhoud van de schaal mooi laat zien is glas net als aardewerken schalen vaatwasserbestendig. Vet heeft echter wel de neiging om in te branden, waarna het wat moeilijk schoon te krijgen is.

Metaal kan ook heel geschikt zijn voor een ovenschaal. Wel is het goed om rekening te houden met de ingrediënten als je een metalen ovenschaal gebruikt. Zuren, zoals bijvoorbeeld in tomatensaus, kunnen ervoor zorgen dat de schaal een metaalsmaak af kan geven. Niet alle metalen ovenschalen zijn geschikt voor de vaatwasser. Zeker de schalen met een anti-aanbaklaag worden niet gelukkig van de vaatwasser. Dit maakt namelijk dat de anti-aanbaklaag sneller zal slijten. Maar pas in het geval van deze laag ook op met scherpe voorwerpen om grassen te voorkomen.

Kleine tip: er zijn ook ovenschalen met deksels. Hierdoor kun je dat wat over is gemakkelijk bewaren of het recept al iets verder van te voren maken en bewaren in de ovenschaal. 

Ovenschaal schoonmaken

Je kunt sommige ovenschalen dus prima in de vaatwasser zetten. Al is het schoonmaken met een spons en een sopje natuurlijk ook altijd een heel goede optie. Gewoon wat warm water, een spons en een beetje afwasmiddel. Is het vuil te hardnekkig? Dan kun je ook een beetje baking soda toevoegen aan het sopje. Pas wel op als je enthousiast aan het soppen bent. Aluminium en baking soda gaan niet zo goed samen.

Wat je ook heel goed kunt gebruiken bij hardnekkig vuil in je ovenschaal is de wonderspons! Zo een witte spons waar we al vaker over hebben geschreven. Hij is dus niet enkel goed voor het schoonmaken van je keuken, maar ook van je ovenschaal. Gebruik enkel een beetje water en deze wonderspons om de schaal weer mooi schoon te krijgen.

We hopen dat je met deze tips de perfecte ovenschaal zult vinden om al die heerlijke gerechten te maken.

Is uw keuken aan een nieuwe oven toe of wilt u het liefst een hele nieuwe keuken? Kom dan zeker even kijken bij een van onze showrooms en laat je inspireren. Liever direct advies? Dan kan je hiereen afspraak maken. Of koop een keuken online via e-mail of door te videobellen met Keukenwarenhuis.nl

Meer informatie over ovens? Lees:
– Een heerlijke ovenschotel met spinazie en gehakt maken? Kijk hier.
– Lees hier hoe je je oven schoon moet maken.
– Wat betekenen de symbolen op een oven? Je leest het hier.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest