Oven Schoonmaken – Tips Om Veilig En Efficiënt Jouw Oven Te Reinigen

oven schoonmaken

Het gebruik van een vuile oven kan de levensduur van het apparaat aanzienlijk verkorten. Maar wist je ook dat een vervuilde oven de kwaliteit van de bereide maaltijden zodanig kan aantasten, dat het slecht kan zijn voor de gezondheid? Daarom is de oven schoonmaken een belangrijke klus.

Bij het schoonmaken van de oven denkt men echter vaak aan een saaie en vooral tijdrovende taak. Uren boenen, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de oven nog steeds niet goed schoon is.

Met deze tips is dat echter niet meer nodig! In dit artikel lees je hoe je de oven op een simpele en vooral snelle wijze kunt reinigen. Echt een hekel aan poetsen? Maak dan kennis met de zelfreinigende oven!

Algemene Tips

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij het poetsen van de oven. Met onderstaande tips voorkom je hardnekkig of zwaar aangekoekt vuil. Ook voorkomt het volgen van de onderstaande tips dat er op een gegeven moment onaangename geuren of dampen ontstaan.

  • Verwijder na gebruik alle losse etensresten.
  • Neem de oven regelmatig af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
  • Neem na het schoonmaken de oven altijd af met een schone vochtige doek. Dit voorkomt dat er schoonmaakmiddelen achterblijven, die vervolgens weer met voedsel in contact zouden kunnen komen.

Buitenkant van de Oven Schoonmaken

Afhankelijk van het soort materiaal waar de buitenkant van de oven uit vervaardigd is kan je de volgende schoonmaak tips hanteren.

Geëmailleerde, RVS of Aluminium Oven Reinigen
  • Afnemen met lauw water en een beetje afwasmiddel.
  • Grondig afnemen met een schone vochtige doek.
  • Drogen met een zachte doek.
Glazen Deur Reinigen
  • Gebruik voor de ruiten een zacht reinigingsmiddel.
  • Maak het oppervlak schoon met een zachte doek.
  • Druk hierbij niet te hard op het glas.
  • Om strepen te voorkomen kan je met een draaiende beweging boenen met een droge doek.

Binnenkant van de Oven Schoonmaken

De binnenkant van de oven schoonmaken is natuurlijk het belangrijkst. Hier wordt namelijk het eten bereid.

Na Gebruik
  • Maak de oven direct na gebruik schoon met lauw water en een beetje afwasmiddel. Wacht wel tot de oven enigszins is afgekoeld tot een veilige temperatuur.
  • Doordat de wanden nog een beetje warm zijn laat het vuil makkelijker los, waardoor de klus sneller geklaard is.
  • Neem tenslotte af met een schone vochtige doek.
Hardnekkig Vuil
  • Laat de oven goed warm worden, tot ongeveer 200 ºC.
  • Schakel de oven uit.
  • Vul een schaaltje voor de helft met water en voor de helft met ammoniak.
  • Zet het schaaltje in het midden van de oven.
  • Sluit de oven en laat een paar uur staan.
  • Hierdoor komt het vuil los, waardoor het met een doek en een sopje makkelijk af te nemen is.
Nare Luchtjes Verwijderen
  • Plaats een ovenvaste schaal met warm water en het sap van twee citroenen in de oven.
  • Zet de oven aan, breng het water aan de kook en laat een paar minuten koken.
  • Zet de oven uit maar houdt de deur dicht. Wacht enkele uren.
  • Door de hete stoom weekt het vuil los terwijl de citroen een verse geur afgeeft.
  • Neem af met een schone doek.
Aangekoekte Bakplaat of Rooster Reinigen
  • Smeer de bakplaat of rooster in met ammoniak.
  • Stop de bakplaat of rooster in een vuilniszak.
  • Knoop goed dicht en laat vervolgens een nacht buiten staan.
  • Neem de bakplaat of rooster af met een vochtige doek.

Wees bij het openen van de vuilniszak wel voorzichtig met de sterke ammoniakdampen.

De Zelfreinigende Oven

De pyrolyse oven is een revolutionaire oven die, je leest het goed, zelfreinigend is. Met de pyrolyse oven hoef je nooit meer zelf te boenen, enkel een doekje door de oven halen en klaar. Benieuwd? Hier lees je meer over de zelfreinigende pyrolyse oven.

oven reinigen