Dumplings met kip zijn een heerlijke Aziatische lekkernij die zowel als voorgerecht, hoofdgerecht of snack kunnen worden geserveerd. Ze zijn verrassend eenvoudig te maken en je kunt ze stomen, bakken of koken. Hieronder vind je een stap-voor-stap recept voor zelfgemaakte dumplings met kip.
Dumplings met kip
Met dit recept kun je 20 tot 25 dumplings bereiden, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Dit recept is dus ongeveer geschikt voor 4 tot 6 personen. Pas de hoeveelheden aan naar gelang de grootte van je gezelschap.
Ingrediënten
Voor de vulling
- 250 g kipgehakt
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gember, fijngehakt
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel oestersaus
- Zout en peper naar smaak
- 1 wortel, fijn geraspt
- 1/2 witte, Chinese of spitskool, fijngesneden
- 20 tot 25 dumplingvellen (verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt)
- Een kom water (om de dumplings te verzegelen)
- Plantaardige olie, om te bakken
Voor de dipsaus
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel chilivlokken of 1 fijngehakte rode peper(optioneel)
- 1 theelepel suiker
- 1 lente-ui, fijngehakt en/of sesamzaadjes voor de garnering
Bereidingswijze
- Meng het kipgehakt, lente-ui, knoflook, sojasaus, oestersaus, sesamolie en geraspte gember in een grote kom. Voeg de geraspte wortel en fijngesneden kool toe en meng alles goed door elkaar. Zorg dat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Dit mengsel zal de vulling van onze dumplings vormen.
- Leg een dumplingvel op een schoon werkoppervlak. Plaats een kleine hoeveelheid van de kipvulling in het midden van het vel. Bevochtig de randen van het deeg met een beetje water en vouw het vel dubbel om een halve maanvorm te maken. Druk de randen goed aan om de dumpling te sluiten. Herhaal dit proces met de resterende vellen en vulling.
- Verwarm een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een beetje plantaardige olie toe. Leg de dumplings voorzichtig in de pan en bak ze aan de onderkant goudbruin, ongeveer 2-3 minuten.
- Voeg voorzichtig een klein beetje water toe aan de pan (ongeveer 1/4 kopje), dek de pan onmiddellijk af met een deksel en laat de dumplings stomen totdat het water is verdampt en de dumplings gaar zijn, ongeveer 5-7 minuten.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom en roer goed door.
- Serveer de warme dumplings met de dipsaus aan de zijkant. Geniet van deze heerlijke huisgemaakte kipdumplings!
Tips
- Zorg ervoor dat de vulling niet te nat is, anders kunnen de dumplings moeilijk te sluiten zijn.
- Dumplings kunnen ook gestoomd worden in een stoommandje in plaats van gebakken. Plaats de dumplings in een met bakpapier bekleed stoommandje en stoom gedurende 10-12 minuten.
- Overgebleven dumplings kunnen worden ingevroren. Plaats de ongebakken dumplings op een bakplaat en vries ze in. Zodra ze bevroren zijn, kunnen ze in een diepvrieszak worden bewaard. Bak ze direct uit de vriezer, voeg gewoon een paar extra minuten toe aan de kooktijd.
Serveer de dumplings warm, gegarneerd met fijngehakte lente-uitjes en sesamzaadjes, samen met de heerlijke dipsaus. Geniet van deze heerlijke Aziatische lekkernij met vrienden en familie!
Ben je er tijdens het bereiden van de dumplings met kip achter gekomen dat een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.
VOLG ONS