Wie is er geen fan van een heerlijke kroket? Iets waar Nederland zo bekend om staat en wat we missen als we voor een langere tijd of zelfs permanent in het buitenland wonen. Maar de lekkerste kroketten maak je helemaal zelf! Met dit recept zet je zo die heerlijke gefrituurde lekkernij op tafel.
Zelf kroketten maken
Ingrediënten:
- 1 liter water
- 300 gram rundvleesblokjes (soepvlees)
- 1 ui
- 30 gram boter
- 60 gram bloem
- 1 blokje runderbouillon
- 2 eieren
- 6 eetlepels paneermeel
Stappen:
- Vul de pan met een liter water en het soepvlees en breng deze aan de kook.
- Draai het vuur laag als het kookt en voeg het blokje runderbouillon toe en laat dit 2 uurtjes trekken.
- Snipper de ui
- Wanneer het vlees bijna klaar is met stoven smelt je in een andere pan de boter en fruit daar de ui in.
- Zet het vuur lager en voeg in 1 keer de helft van de bloem toe aan de boter en ui en roer het tot een papje. Laat dit een paar minuutjes garen.
- Voeg dan in kleine delen de runderbouillon toe en roer goed door voor je weer een nieuwe lepel toevoegt. Het moet een geheel worden zonder klontjes en stop wanneer er een dikke saus ontstaat.
- Schep het vlees door de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
- Laat het mengsel nu even afkoelen.
- Doe de andere helft van de bloem, de (losgeklopte) eieren en paneermeel in aparte kommen (3 kommen).
- Vorm staafjes van het vleesmengsel en haal die eerst door de bloem, dan door het ei en dan als laatste door het paneermeel. Die laatste twee stappen herhaal je nog 2 keer om een mooie korst te creëren.
- Zet de frituurpan op 180 graden en bak de kroketten in 5 minuten goudbruin.
- Goed laten uitlekken en smullen maar!
Tip! Lekker op een broodje met rucola, ingelegde rode uien en mayonaise.
Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuwe keuken? Kom langs in onze showrooms of maak alvast een afspraak voor advies op maat. Wij helpen je graag!
Meer lekkere recepten voor fastfood friday
- De lekkerste gefrituurde kip
- 3x De lekkerste burgerrecepten
- Kipsaté – Een lekker en simpel recept
- Toetje toe: Zelf donuts maken!
Kan je dit ook in de airfryer bereiden. Alvast hartelijke dank
Hoi Nel,
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het zou wel mogelijk moeten zijn. Ik zou de kroketten insmeren of insprayen met een beetje olie voor ze de airfryer in gaan en dan 10 minuutjes afbakken op ongeveer 190 graden. Ik denk wel dat de kroketten wat bleker uit de pan komen dan de gefrituurde variant, maar de smaak zal er niet minder om zijn!
Veel plezier met kroketten maken!
Met vriendelijke groet,
Kim van Keukenwarenhuis.nl
Ik heb dat zo geprobeerd maar blijft niet stevig.
Nu lees ik in andere recepten gelatine gebruiken.
Mis ik dat in het recept of heb ik gewoon iets verkeerd gedaan?
Hoi Gerald,
Wat jammer dat het niet stevig blijft. Ik zou de volgende keer proberen minder bouillon aan de ragout toe te voegen zodat de ragout stevig blijft. Ook kan het helpen om de ragout een tijdje in de koelkast of kort in de vriezer te laten staan zodat het goed afkoelt en makkelijker te bewerken is. In principe hoeft een kroket niet met gelatine gemaakt te worden, maar het is zeker een goed idee om toe te voegen! Het kan helpen de ragout nog steviger te maken. Veel succes en plezier met maken!
Met vriendelijke groet,
Kim van Keukenwarenhuis.nl