088 0101 200 [email protected]

Misschien denk jij wel aan je oma als je deze titel leest? Maar jam maken is heel makkelijk en super goed om je net wat te rijpe fruit voor te gebruiken. Op deze manier kun je je fruit redden van de prullenbak en er nog veel langer van genieten. Je kunt ook heel goed verschillende soorten vruchten combineren om een smakelijk eindresultaat te krijgen. Een tip; gebruik bij het maken van zo een lekker potje jam een hoge pan met een dikke bodem, dit verkleint de kans op een keuken vol jam-spetters.

 

Ingrediënten voor 2 potten jam:

500 gram schoongemaakt fruit (frambozen, kersen, aardbeien, bramen, abrikozen)
500 gram geleisuiker
Scheutje citroensap
2 schone glazen potten (weckpotten of ouder jampotten waar het deksel nog volledig in tact is)

Stappen:

1. Maak het fruit schoon. Zorg dat er niet teveel water achterblijft op het fruit en dep het misschien zelfs even droog.
2. Snijd het fruit klein of pureer het. Volledig afhankelijk van wat jij wilt. Pureren zorgt voor een gladder eindresultaat en klein gesneden fruit heeft nog wat stukjes in de jam zitten.
3. Doe het fruit, scheutje citroensap en de geleisuiker in een pan en breng op matig hoog vuur al roerend aan de kook.
4. Blijf rustig roeren en draai na ongeveer 4 minuten het vuur uit.
5. Als er schuim op het mengsel zit kun je dit er het beste af scheppen.
6. Vul de potjes met jam en sluit ze direct goed af en laat ze dan afkoelen (ja, met het deksel er al goed op en lees goed hoe je je potten moet voorbereiden).

 

De potten goed voorbereiden

De potjes die je gebruikt moeten van glas zijn en goed dicht kunnen. Ze verkopen speciale weck potten bij o.a. Dille & Kamille. Het is slim om de potten te steriliseren, zodat de jam in een super schoon potje komt en je hem lang kunt bewaren. Hoe je je potten steriliseert? Doe de lege potten en deksels in kokend water en laat zie hierin liggen tot je ze gaat vullen met het vruchtenmengsel. Vul de potten met de hete jam, draai ze dicht en zet de potten op zijn kop. Omdat de jam nog heet is zal de lucht in de pot verdwijnen. Laat de potten zo afkoelen.

 

De jam bewaren

De potten jam zijn ongeopend tot 6 maanden te bewaren als je ze op een donkere koele plek opbergt. Heb je de pot aangebroken? Dan kun je de geopende pot tot 4 weken bewaren in de koelkast.

 

 

Weet jij wat voor lekkers je allemaal kunt eten met een beetje jam?

– Croissants natuurlijk!
– yoghurt! Je kunt zelfs nog wat zelfgemaakte granola toevoegen.
– Scones met cream en deze heerlijke zelfgemaakte jam. Smullen!!
– Natuurlijk is het ook heel smakelijk op brood of op een beschuitje.

 

Kom je er tijdens het jam maken achter dat je keuken misschien toch wat toevoegingen kan gebruiken of misschien wel een heel nieuwe keuken zou willen? Maak dan gerust hier een afspraak bij een van onze twee showrooms om de mogelijkheden te onderzoeken. Je mag natuurlijk ook altijd binnen lopen zonder afspraak te maken.

Meer recepten?

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest