088 0101 200 [email protected]

Thanksgiving is een geliefde Amerikaanse feestdag waar families samenkomen om dankbaarheid te uiten en te genieten van een overvloedige maaltijd. Hoewel het in Nederland niet zo wijdverspreid wordt gevierd, kunnen we nog steeds genieten van de heerlijke gerechten die deze feestelijke dag typeren. Eén van die gerechten is de klassieke geroosterde Thanksgiving-kalkoen, doordrenkt met kruiden en geserveerd met smaakvolle vulling.

 

Thanksgiving kalkoen recept

Dit recept is geschikt voor ongeveer 8 tot 10 personen. Pas de hoeveelheden aan naar gelang de grootte van je gezelschap.

 

Ingrediënten

  • 1 hele kalkoen (ongeveer 5-7 kg)
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Kruidenboter

  • 1 kopje ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels gehakte verse salie
  • 2 eetlepels gehakte verse tijm
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Vulling

  • 4 kopjes gedroogd broodkruimels
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 kopje gehakte walnoten
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 kopjes kippenbouillon

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.’
  2. Spoel de kalkoen van binnen en buiten af onder koud stromend water. Dep hem droog met keukenpapier.
  3. Bestrooi de binnenkant van de kalkoen met zout en peper.
  4. Maak de kruidenboter door de boter te mengen met peterselie, salie, tijm, knoflook, zout en peper. Meng goed.
  5. Voorzichtig de huid van de kalkoen losmaken van het vlees, zonder het te scheuren. Wrijf de kruidenboter onder de huid, zodat de hele kalkoen bedekt is.
  6. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom. Voeg voldoende kippenbouillon toe om het mengsel vochtig te maken.
  7. Vul de kalkoen met het vullingmengsel.
  8. Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw en leg hem op een rooster in een grote braadslede.
  9. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en rooster in de voorverwarmde oven volgens het gewicht van de kalkoen. Raadpleeg hiervoor de instructies op de verpakking of gebruik een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat de interne temperatuur op het dikste deel van de dij 75 graden Celsius is.
  10. Halverwege het roosterproces de folie verwijderen om de kalkoen goudbruin te laten worden.
  11. Laat de kalkoen 20-30 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  12. Snijd de kalkoen in plakken en serveer met je favoriete bijgerechten.

 

Deze perfect geroosterde kalkoen zal het stralende middelpunt zijn van je Thanksgiving-feest. Geniet van de heerlijke smaken en de warmte die deze traditionele maaltijd met zich meebrengt. Happy Thanksgiving!

 

Ben je er tijdens het maken van de Thanksgiving kalkoen achter gekomen dat de oven niet meer lekker werkt of ben je op zoek naar een nieuwe keuken?  In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Meer feestelijke recepten

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest