088 0101 200 [email protected]

Een smash burger is een heerlijke, sappige hamburger met een knapperig randje die snel en eenvoudig te bereiden is. Perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of een zomerse barbecue. Hier is een stap-voor-stap recept om thuis de perfecte smash burger te maken.

 

Smash burger

Dit recept is ongeveer geschikt voor 4 personen. Pas de hoeveelheden aan naar gelang de grootte van je gezelschap.

 

Benodigdheden

  • Gietijzeren koekenpan of grillplaat
  • Spatel
  • Bakpapier of vetvrij papier

 

Ingrediënten

Burgers

  • 500g rundergehakt (80% mager, 20% vet)
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 plakjes cheddar kaas
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 2 eetlepels ongezouten boter om de broodjes te roosteren
  • Plantaardige olie voor het bakken

 

Toppings

  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 tomaat, in plakjes gesneden
  • ½ krop ijsbergsla
  • 4 augurken, in dunne plakjes gesneden
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ketchup

 

Bereidingswijze

  1. Vorm de burgers: Verdeel het rundergehakt in vier gelijke porties van ongeveer 125g elk. Rol elke portie lichtjes tot een bal. Het is niet nodig om ze te veel te kneden, dit kan de textuur van de burger beïnvloeden. Zet ze op een bord en laat ze op kamertemperatuur komen terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.
  2. Voorbereiden van de ingrediënten: Zorg dat alle toppings klaar staan. Snijd de ui, tomaat en augurken en ijsbergsla. Zet de hamburgerbroodjes klaar en zorg dat de kaas en saus binnen handbereik zijn.
  3. Verhit de pan: Gebruik een grote koekenpan of een gietijzeren pan voor de beste resultaten. Zet de pan op hoog vuur en laat deze goed heet worden. Dit duurt meestal 5-10 minuten.
  4. Bakken en smashen: Voeg een beetje boter toe aan de hete pan en plaats direct daarna een gehaktbal in de pan. Gebruik een stevige spatel (liefst met een brede, platte onderkant) om de bal meteen plat te drukken tot een dunne burger van ongeveer een halve centimeter dik. Houd de spatel voor ongeveer 10 seconden stevig aangedrukt om een knapperige korst te creëren. Breng de burgers meteen op smaak met zout en peper.
  5. Koken en omdraaien: Laat de burger zonder te bewegen bakken tot de randen krokant zijn en de bovenkant begint te bubbelen, dit duurt ongeveer 2 minuten. Draai de burger om, leg een plakje cheddar kaas erop en bak nog 1 à 2 minuten tot de kaas gesmolten is en de burger gaar is.
  6. Toasten van de broodjes: Smelt ondertussen een beetje boter in een aparte pan of op een grillplaat. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en toast de binnenkant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  7. Samenstellen van de burgers: Leg een handje ijsbergsla op de onderste helft van het broodje, gevolgd door de burger met gesmolten kaas. Voeg daarna de tomaat, ui en augurken toe. Eindig met één of meerdere sauzen naar keuze en plaats de bovenkant van het broodje erop.
  8. Serveren: Serveer de smash burgers direct, eventueel met een portie frietjes of een frisse salade erbij.

 

Deze eenvoudige maar heerlijke burgers zullen zeker een hit zijn bij je volgende barbecue of familiediner. Smakelijk eten!

 

Ben je er tijdens het bereiden van de smash burgers achter gekomen dat een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Meer lekkere burger recepten

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest