088 0101 200 [email protected]

Op een winterse avond is er niets zo geruststellend en hartverwarmend als een kom heerlijke klassieke Franse uiensoep. Het zachte aroma van gebakken uien, de rijke smaak van bouillon en de gouden laag gesmolten kaas maken dit gerecht tot een absolute favoriet voor de wintermaanden. Dus haal je beste Franse kookkunsten naar boven en laten we aan de slag gaan!

 

Franse uiensoep recept

Dit recept is geschikt voor ongeveer 4 tot 6 personen. Pas de hoeveelheden aan naar gelang de grootte van je gezelschap.

 

Ingrediënten

  • 4 grote uien, dun gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 kopje droge witte wijn
  • 8 kopjes runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel tijm, gedroogd
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 stokbrood, in plakjes gesneden
  • 2 kopjes geraspte Gruyère kaas

Bereidingswijze

  1. Verhit de boter en olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de dungesneden uien toe en bak ze langzaam tot ze zacht en lichtbruin zijn, roer af en toe. Dit kan ongeveer 20-25 minuten duren.
  2. Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de uien en bak deze nog eens 2 minuten mee tot de knoflook geurig wordt.
  3. Strooi de suiker over de uien en bak ze nog 5 minuten om een mooie karamelisatie te bereiken.
  4. Bestrooi de uien met bloem en roer goed door zodat de bloem gelijkmatig verdeeld is. Bak dit mengsel nog eens 2-3 minuten.
  5. Voeg de droge witte wijn toe aan de pan, roer goed om eventuele aanbaksels los te maken en om alle smaken te mengen.
  6. Giet langzaam de runderbouillon in de pan en voeg de laurierblaadjes en gedroogde tijm toe. Breng de soep aan de kook, verminder het vuur en laat het sudderen voor minstens 30 minuten.
  7. Breng de soep op smaak met zout en peper naar wens.
  8. Verwarm intussen de oven voor op de grillstand.
  9. Leg de plakjes stokbrood op een bakplaat en rooster ze in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  10. Schep de Franse uiensoep in ovenbestendige soepkommen. Leg een paar plakjes geroosterd stokbrood op de soep en bestrooi royaal met geraspte Gruyère kaas.
  11. Zet de kommen onder de grill totdat de kaas smelt en een mooie goudbruine kleur krijgt.
  12. Haal de kommen voorzichtig uit de oven en serveer de Franse uiensoep warm.

 

Geniet van deze hartverwarmende soep op een koude dag. De smeuïge uien, de rijke bouillon en de knapperige kaas op de stokbroodjes vormen samen een perfecte combinatie. Serveer het als voorgerecht of als hoofdmaaltijd, en deel de gezelligheid van de Franse keuken met je dierbaren. Bon appétit!

 

Ben je er tijdens het bereiden van de Franse uiensoep achter gekomen dat een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Meer lekkere soep recepten

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest