088 0101 200 [email protected]

Deze zondag is het dierendag en daarom een extra reden om jouw huisdier in de watten te leggen. Je hoeft niet altijd een nieuw speeltje te kopen, maar je kunt ook genoeg zelf maken om jouw trouwe beestje mee te verblijden. Daarom hebben we deze vrijdag geen lekker recept voor op de eettafel, maar genoeg lekkere snacks voor jouw huisdier.

Wat niet als snack voor jouw huisdier?:

Voordat we lekkere recepten delen voor jouw huisdier willen we nog even duidelijk maken welke dingen je echt nooit aan je huisdier moet geven. Sommige zijn slecht te verdragen en andere zijn zelfs heel erg giftig voor jouw huisdier. Wees dus voorzichtig met de volgende producten:
Hond: Chocolade, avocado, botten en visgraten, druiven en rozijnen, zout, suiker, uien, prei, bieslook en alcohol.
Kat: Avocado, citrusvruchten, chocolade/cacao, champignons en paddenstoelen, rozijnen, druiven, kersen, lactose, varkensvlees, zoetstoffen, suikers, prei, ui en bieslook.
Konijn/cavia: bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen, erwten, rabarber, aardappelen, mais, spruiten en rode kool.

We deelde al eerder recepten die je kunt maken voor jouw viervoeter. Vandaag maken we het een stukje gemakkelijker… we delen namelijk welk groente en fruit wel heel goed als een traktatie gegeven mag worden aan jouw hond, kat, konijn of cavia! Dat zijn nog eens makkelijke snacks voor jouw huisdier.

Snack voor jouw huisdier, de hond:

hond

  • Appel: Dit is een lekkere, gezonde en vooral ook heel leuke snack voor jouw viervoeter. Appel zit vol met vitamine A en C, vezels en antioxidanten. Een appel aan het verbeteren van de mondhygiëne. Schil de appel wel voordat je deze aan je hond geeft. De schil bevat vaak ongezonde stoffen doordat de vruchten bespoten zijn. Verwijder ook het klokhuis en de pitten, want deze kunnen sporen van de giftige stof cyanide bevatten. Geef je hond één partje, dat is meer dan genoeg.
  • Banaan: Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond. Ook bevat een banaan potassium, vitamine B6, C en magnesium. Heel gezond, maar banaan bevat ook veel suikers dus wees zuinig met de hoeveelheid. Ook bij een banaan zijn een paar stukjes (zonder schil natuurlijk) echt voldoende. Je kunt de banaan ook prakken en wat in de Kong smeren. Op deze manier laat je de hond een beetje werken voor zijn traktatie!
  • Blauwe bessen: Ook blauwe bessen zijn een geschikte snack voor honden. Het is een bron van vezels, vitamine C en K en antioxidanten. Deze bessen geven een boost aan het immuunsysteem en is goed voor de spijsvertering. 2 of 3 blauwe bessen zijn echt meer dan genoeg voor jouw viervoeter.
  • Meloen: Dit is een snack die veel vitaminen en antioxidanten bevat, maar die ook heel veel water bevat en daarom heel goed is voor warmere dagen. Meloen zorgt ook voor een betere spijsvertering en is ontstekingsremmend. Geef echter maar een paar kleine stukjes meloen, want er zit best een hoop suiker in deze vrucht.
  • Pompoen: Vol met vitamine A, C en E, maar ook heel veel vezels en caroteen, ijzer en calcium. Geef je hond pompoen welke gekookt is zonder zout etc. en goed afgekoeld. Het beste kun je het prakken en in kleine porties toevoegen aan de brokken. Bewaar de rest in een ijsblokjesvorm in de vriezer. Zo kun je er af en toe een blokje uit halen om ontdooid en wel toe te voegen aan de brokken.
  • Erwten: Vers of uit de diepvries, deze groente is heel gezond voor honden en kan heel goed door de brokken gemixt worden nadat de erwten zijn gekookt. Let natuurlijk ook wel op dat je er niet te veel van geeft en geef ook vooral geen erwten die uit een potje komen. Deze bevatten een stof die niet goed is voor je hond. Maar van verse erwten of diepvries erwtjes zal hij/zij smullen.
  • Komkommer: Een van de weinige groenten die niet gekookt hoeft te worden. Komkommer bevat veel water en vezels. Goed voor een snack op een warme dag.
  • Spruitjes: Bevatten veel vezels, vitaminen en antioxidanten die de bloedsomloop stimuleren. Echter kunnen spruitjes ook zorgen voor gasvorming en dus een beetje winderig maken. Geef de hond afhankelijk van zijn of haar grootte 1 tot 3 spruitjes per keer. Kook ze even en laat ze goed afkoelen!
  • Sperziebonen: Zijn heel goed als gezonde snack. Het is een bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, C en K. Je kunt ze ook toevoegen aan de brokken om je hond langer een verzadigd gevoel te geven. De sperziebonen moeten zonder zout en andere kruiden en specerijen gekookt worden. Geef je hond alleen sperziebonen als er iemand bij is om een oogje in het zijl te houden.
  • Wortels: Weinig calorieën, veel vezels en een bron van vitamine A. Een schijfje rauwe wortel is een heel leuke en lekkere beloning voor je hond. Je kunt de wortel ook koken en geprakt door de brokken mengen. Niet te veel, gewoon wat kleine stukjes.
  • Zoete aardappel: Weinig vet, veel vezels en vitamine A, B6 en C! Daarnaast ook nog een dosis ijzer, calcium en mineralen. Het is dus een gezonde snack voor jouw hond die goed is voor zijn ogen, spieren, huid en vacht. Voor kleine honden is een theelepel geprakte zoete aardappel meer dan genoeg, voor grote honden een eetlepel. Stoom de aardappel voordat je hem geprakt en wel aan je hond geeft.

Snack voor jouw huisdier, de kat:

kat

  • Net als bij de hond mag je jouw kat gerust:
    Appel: Appels bevatten veel vezels en weinig vet en zijn daarom heel goed voor katten met overgewicht. Je kunt een kat ook heel goed gekookte appel geven, maar voeg dan beslist geen andere dingen toe.
  • Banaan: Dit is lekker makkelijk te kauwen voor katten en zit vol met belangrijke voedingsstoffen en vitamine B6. Deze laatste helpt bij de opname van eiwitten.
  • Blauwe bessen: Geen super food voor je kat, maar de mineralen en antioxidanten kunnen wel weer ten goede komen bij je kat.
  • Meloen: Dit is bij warm weer een super goede snack om je kat goed te hydrateren. Daarbij vinden veel katten de geur van meloen al erg smakelijk.

Maar je kunt ook: Mango (goed voor de spijsvertering) en aardbeien (antioxidanten) aan je kat geven. Dit kunnen ze ook heel smakelijk vinden. Zo kun je jouw portie fruit ook delen als snack voor een huisdier

  • Erwten: In veel kattenvoer zul je ook erwten terug vinden. Er zitten ongelofelijk veel goede voedingsstoffen in voor jouw kat. Je kunt verse of diepvries erwten goed stomen en dan door het eten mengen.
  • Sperziebonen: Zijn rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Gekookte sperziebonen kunnen zelfs een gezonde vervanging zijn voor een kattensnoepje! Wees wel matig met de hoeveelheid en voeg geen kruiden of zout toe aan je boontjes.
  • Wortels: bevatten weinig vet en heel veel vitaminen en vezels. In veel kattenvoer zit ook wortel, omdat dit een soort superfood voor katten is. Het is goed voor un zicht. Echter kunnen katten de groente niet verwerken zoals wij dat kunnen en daarom is het goed om wortel te koken en te prakken/raspen.

Je kunt je kat ook: courgette (goed tegen overgewicht) en broccoli (goede spijsvertering) geven.

Voor het konijn of de cavia:

cavia

Hoewel je bij een konijn direct zult denken aan wortels is het beter om deze zeer beperkte hoeveelheid te geven, maar jouw konijn (of cavia) mag zeker genieten van een worteltje op zijn tijd.Andijvie is voor veel cavia’s en konijnen een favoriet maaltje en ook bloemkool, bleekselderij, komkommer en sla kan je heel goed geven.Eigenlijk kun je heel veel groenten geven aan jouw konijn of cavia.Wees wel beperkt met boerenkool, broccoliroosjes, courgette, spruitjes en spinazie.

Misschien heb je wel een grotere koelkast nodig om al die snacks voor je huisdier in op te slaan? Of wil je misschien direct heel de keuken aanpakken? Het kan allemaal. Neem een kijkje bij een van onze twee showrooms. Liever direct hulp van een specialist? Maak dan hier een afspraak, dan zorgen wij dat de koffie klaar staat.

Meer lezen?
– Zelf lekker genieten van dit kaasfondue recept.
– De koude dagen zijn er weer en dat is perfect voor warme chocomelk.
Recepten voor jouw viervoeter.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest