Cinnamon rolls om van te smullen – Recept

cinnamon rolls

Is er iets lekkerder dan een warme cinnamon roll met romige topping? We hebben niet het snelste recept voor jullie, maar wel het lekkerste! Neem daarom de tijd om dit heerlijke recept te maken en nog meer tijd om er echt van te genieten. Met dit recept maak je zelfs het deeg helemaal zelf! Een fantastisch en feestelijk recept voor een uitgebreid ontbijt of een zoete lunch.

Ingrediënten voor 12 cinnamon rolls:

Deeg
400 g bloem
10 g gist
30 g kristalsuiker
8 g zout
8 g vanillesuiker
50 g ongezouten boter
1 geklutst ei
30 ml zonnebloemolie
240 ml halfvolle melk
10 ml zonnebloemolie

Vulling (je kunt minder suiker gebruiken als je niet een enorme zoetekauw bent)
140 g bruine basterdsuiker
40 g kristalsuiker
17 g kaneelpoeder (1 eetlepel)
100 g ongezouten boter

Topping
200 g monchou
80 g poedersuiker
1,5 tl vanille extract
40 g ongeklopte slagroom

Wellicht handig om te kijken voor je gaat beginnen aan het recept. Hier kan je nog een kort filmpje kijken van hoe deze rolls gemaakt worden!

Stappen
Eerst het deeg…

1. Doe de bloem, gist, suiker, zout en vanillesuiker in een diepe kom en meng alles tot een geheel. Voeg de gesmolten roomboter, ei en zonnebloemolie toe. Meng alles weer tot een geheel en voeg beetje bij beetje de melk toe. Kneed zo’n 10 tot 15 minuten samen tot een mooi samenhangend deeg. Voeg op het eind extra 10 ml zonnebloemolie toe, kneed samen voor een minuut.

Tips: – Vervang vanillesuiker met vanille extract.
          – Vervang halfvolle melk met volle melk of een mix van karnemelk en warm water.
          – Ben je beginnend met deeg? Meng dan eerst de natte ingrediënten samen en voeg daarna de droge ingrediënten toe, kneed samen tot een geheel.

2. Dek af en laat het op een warme plek rijzen voor een uur of tot het in omvang is verdubbeld.

Dan de vulling…

3.  Stort het deeg op een bloem bestoven werkplek en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap (30 bij 40 cm). Smeer er wat roomboter op.

4.  Voeg de resterende boter toe aan de kaneel-mix (bruine basterdsuiker, kristalsuiker, kaneelpoeder), mix samen tot een geheel en smeer het uit over het deeg. Rol het deeg in en snijd het in 12 stukken. Plaats de rolls in een ingevette bakvorm en laat het een half uur rijzen op een warme plek.

Tip: – Voeg noten toe aan het kaneelmengsel voor een heerlijke bite.

5. Leg het in een voorverwarmde oven op 180 graden voor zo’n 25 tot 30 minuten.

6. Als de cinnamon rolls uit de oven komen laat je het afkoelen voor zo’n 10 minuten.

Als laatste de topping…

7. Doe de monchou, poedersuiker, vanille extract en ongeklopte slagroom in een diepe kom, mix tot een gladde massa.

Tip: – Monchou kun je ook vervangen voor mascarpone.

8. Smeer de monchou-room over de cinnamon rolls en maak het af met stukjes walnoten.

9. Geniet van deze heerlijke cinnamon rolls.

Kom je er tijdens het bakken achter dat je toch wat dingen missen in de keuken of dat er onderdelen aan vervanging toe zijn? Kom dan gerust langs bij een van onze showrooms om te kijken naar de vele mogelijkheden of maak alvast een afspraak zodat we direct met je mee kunnen denken.

Meer recepten?

  • Lees hier hoe je een overheerlijke worteltaart maakt.
  • Of vul je tafel ook met iets hartigs en maak met dit recept echte Brabantse worstenbroodjes.
  • Liever iets gezonders op tafel met het ontbijt? Bekijk hier ons ontbijtmuffin recept.
    Bron van dit recept: Kookmutsjes

Geef een reactie