088 0101 200 [email protected]

Je kent ze misschien wel, die kleine ronde gekleurde koekjes met een romig of fruit laagje tussen de twee delen in. Dat zijn macarons, een heerlijke Franse lekkernij die er maar al te feestelijk uitzien. Met dit basisrecept leggen we je stap voor stap uit hoe je de macarons zelf maakt. Let wel, dit recept is nog niet helemaal volledig. Mocht je je macarons willen vullen met jam, dan kan je natuurlijk gewoon een potje jam bij de supermarkt kopen. Toch liever botercrème of ganache? Dan zal je nog even moeten speuren naar een smakelijk recept, maar een goed basisrecept is dit macaron recept zeker.

Ingredienten (voor in totaal 20 macarons)

100 gram amandelmeel
65 gram poedersuiker
75 gram eiwit
35 gram water
100 gram fijne kristalsuiker

* Kleurstof in poedervorm

Benodigdheden

Mixer (handmixer of keukenmachine met garde)
Keukenthermometer (erg belangrijk)
Bakplaten
Bakpapier
Mengkommen
Spatels
Spuitzak met spuitmondje

macarons

Stappen

1. Bekleed als eerst de bakplaten met bakpapier. Je kunt het jezelf makkelijk maken voor straks en op het bakpapier cirkels zetten van ongeveer 4 cm doorsnee. Dat doe je door met een stift (en een kruidenpotje of iets anders rond) rondjes te tekenen op het bakpapier. Let wel op dat er wat ruimte tussen de rondjes blijft. Draai na het tekenen van de rondjes het bakpapier om. Zo voorkom je dat er inkt in je macarons komt.

2. Zeef de poedersuiker en het amandelmeel en meng dit in een kom met de helft van het eiwit. Als je kleurstof gebruikt kun je die hier ook aan toevoegen.

3. Zet een pannetje op het vuur en doe hier het water en de fijne kristalsuiker in. Breng dit eerst op hoog vuur aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur zo een 5 minuutjes zachtjes koken.

4. Klop de overige helft van het eiwit tot het een niet al te stijf schuim vormt. Het beste is om dit 2 minuten op een lage stand te kloppen en 2 minuten op een hoge stand.

5. Giet vervolgens al kloppend het warme suikermengsel bij het geklopte eiwit. Blijf het mengsel op middelhoge stand kloppen totdat het afgekoeld is tot op kamertemperatuur. Als het goed is is het schuim nu heel stijf.

6. Spatel 1/3 van het eiwitmengsel door het amandelmengsel. Als het amandelmengsel met het eiwit tot een glad geheel is, kun je de rest van het eiwitmengsel toevoegen.

4. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit mooie rondjes van het beslag op het bakpapier. Als je de rondjes hebt gezet kun je binnen de lijntjes netjes het beslag spuiten. Je kunt het beste de spuitmond in het midden van het rondje houden terwijl je spuit.

5. Als alle rondjes gemaakt zijn kun je het beste de bakplaat even met een tik neerzetten op het aanrecht. Zo zullen de luchtbelletjes uit je macarons verdwijnen.

6. Laat de macarons 1 uur drogen. Op deze manier zal zich een laagje over de macarons vormen.

7. Verwarm de oven voor op 130°C.

8. Bak de macarons met 1 bakplaat tegelijk in 20 minuten gaar. Doe na 10 minuten de ovendeur 5 seconden open en dan weer dicht. Doe dit ook na 15 minuten weer eens.

9. Haal de macarons uit de oven en haal ze van de bakplaat af. Je kunt ze het beste op je koele aanrechtblad leggen. Na 30 minuten zullen ze genoeg zijn afgekoeld om ze te kunnen voorzien van een laagje jam (lekker makkelijk, gewoon uit een potje), botercrème (zelf maken) of ganache (zelf maken). Plak hiermee de twee delen van de macaron op elkaar.

Kom je er tijdens het bakken achter dat je nog wat dingen mist in de keuken of misschien graag anders zou zien? Misschien is het zelfs wel tijd voor een geheel nieuwe keuken? Kom langs bij een van onze twee showrooms en laat je inspireren. Liever meteen advies op maat? Maak dan hier alvast een afspraak.

Meer bakken? Bekijk dan de volgende recepten:

– Heel lekkere frambozen kokosmakronen.
– Makkelijk en snel bananenbrood.
– Heerlijke chocolade-zeezout taart.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest