088 0101 200 [email protected]

Sommige ingrediënten zijn gezonder dan anderen en dus is het goed om te weten wat de voordelen van die gezonde ingrediënten zijn. Deze keer nemen we de voordelen van knoflook met je door. Want behalve dat dit een smaakvolle toevoeging is aan vele gerechten, is het dus ook heel gezond. Laat je dus niet afschrikken door de geur. We gaan er vanuit dat, na het lezen van alle voordelen van knoflook, ook jij de geur van knoflook voor lief zal nemen.

De voordelen op een rijtje:

Knoflook is familie van de ui, welke ook heel gezond zijn! Wanneer je een knoflook zult fijn snijden, persen of kauwen ontstaat er in de knoflook een reactie. Door deze handeling vormt er namelijk een zwavelverbinding (allicine) wat weer heel gezond is. Het is wel belangrijk om te weten dat deze stof het meeste werkzaam is wanneer deze niet verhit is. Om dus optimaal te kunnen genieten van de voordelen van knoflook is het dan ook beter om het bijvoorbeeld toe te voegen aan een dressing of dips zoals tzatziki.

Een beetje knoflook zit boordevol voedingsstoffen. Zo bevat het mangaan, vitaminen B (1,6), Vitamine C, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor en ijzer. Dat is best een hoop wat er zich in die tenen verstopt. We hoeven je vast niet uit te leggen dat al deze stoffen goed zijn voor het lichaam!

Doordat het zoveel voedingsstoffen bevat doet het ook zeker iets goeds voor je immuunsysteem! Uit onderzoek blijkt dat mensen die knoflooksupplementen slikten in de wintermaanden minder snel verkouden werden en als ze dan toch een verkoudheid te pakken hadden, dan duurde deze ook 70% korter. Het is dus ook zeker een goed idee, om als je een verkoudheid te pakken hebt, meer knoflook te gaan eten.

Knoflook heeft meerdere voordelen dan alleen het boosten van je immuunsysteem. Het verlaagt namelijk ook je bloeddruk en verbeterd het cholesterol. Een verbetert cholesterol betekend dat men minder risico loopt op hartziektes. Tevens bevat knoflook ook enorm veel antioxidanten die zouden kunnen helpen om alzheimer en dementie tegen gaan. Al met al kan een gezonde dosis knoflook er dus voor zorgen dat je gezonder en dus misschien wel langer leeft.

Knoflook werkt ontstekingsremmend! Wel is dit alleen zo op het moment dat je de knoflook niet verhit, omdat dan de stof allicine werkzaam blijft en dat is juist van belang om ontstekingen te vechten. Vroeger werd knoflook dan ook wel gebruikt op wonden om infecties te voorkomen. Buiten dat knoflook dus een heerlijk ingredient is voor je maaltijden, heeft het dus ook in de een medicinale functie.

Tip voor de zomermaanden:

De geur van knoflook zou ook muggen ervan weerhouden om je te steken. Of dat een waterdicht gegeven is, dat weten we niet. Maar mocht de zomer er zijn en de muggen je heel de nacht door wakker houden… Dan is het toch het proberen waard?

Tip voor een dressing:

Wat olijfolie extra vergine, een paar geperste teentjes knoflook en wat zeezout.. heel simpel en smakelijk voor over de salade!

Tip voor een dip:

Als je lekker wat groenten zoals paprika en komkommer wilt dippen in een gezonde dip, probeer dan eens het volgende: Schep war lepels (magere) yoghurt in een bakje. Voeg daar wat geperste knoflook, gemalen zwarte peper, Italiaanse kruiden en zout aan toe. Nu kun je heerlijk en gezond dippen.

*Mocht je een stollingsstoornis hebben of bloedverdunners slikken en na het lezen van dit artikel meer knoflook willen gaan eten, dan is het belangrijk dat je dit eerst even overlegt met de dokter.

Ben je in je keuken aan het werk en toch niet helemaal tevreden over bepaalde elementen in de keuken of misschien is het tijd voor een nieuwe droomkeuken? Dat kan! Je bent altijd welkom om te kijken of jouw droomkeuken door ons te realiseren is. Alvast een afspraak maken zodat de koffie klaar staat? Dat kan hier. Liever op afstand op zoek naar jouw droomkeuken? Ook dat kan. Wij zijn ook te bereiken via e-mail en FaceTime om samen met u op zoek te gaan naar die prachtige keuken.

Meer artikelen?
– Lees hier hoe je een overheerlijk bananenbrood bakt.
– Eigen pindakaas maken is lekker en gezond. Hoe je dat doet lees je hier.
– Maak je salade tot een echte feestmaaltijd door de ingrediënten julienne te snijden.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest