088 0101 200 [email protected]

Een biertje in de zon. Ja, dat is heerlijk! Wij vroegen ons af of jij verschillende bierglazen in huis hebt? Of drink je het direct uit het flesje of blikje? Als jij verschillende soorten bierglazen in je kast hebt staan of je glazencollectie zou willen uitbreiden… Dan hebben wij hier de uitleg voor je om de juiste bierglazen te vinden voor jouw favoriete biertje.

Het Fluitje

Een bekend bierglas en daarom staat deze ook bovenaan de lijst. Het is een vrij klein, recht en smal bierglas. Deze vorm zorgt ervoor dat er langer schuim op je bier blijft staan omdat door de vorm het bier beschermd wordt tegen zuurstof. Een glas wat tevens ook typisch Hollands is, want hier houden we van schuim op het bier!

Dit glas is geschikt voor: Pilsner of een Lager.

Het Vaasje

Als je in de kroeg een biertje besteld zal je vaak dit glas in je handen gedrukt krijgen. Het is een taps toelopend glas dat net wat groter is dan een fluitje en ook wat beter vasthoud. In Amerika is een soortgelijk glas wat daar bekend is als een shaker. Daar dankt het zijn naam omdat in dit glas vaak de cocktails worden geschud. 

Dit glas is geschikt voor: Pilsner

De Pint

Dit bierglas is het meest gebruikte bierglas van de lijst. We kennen de naam ook wel vanuit het Engels. De vorm van het glas is wat minder recht dan het fluitje en het vaasje. In dit glas zit namelijk een bolling, waardoor het niet snel uit je handen zal glijden. Onze zuiderburen gebruiken ook de naam pint, maar dan vaak als pintje. Hun glas ziet er echter wel weer wat anders uit.

Dit glas is geschikt voor: Engelse bieren, Amerikaanse bieren, IPA’s, Stouts en Porters.

biertje

De Tulp

Dit is een heel veelzijdig bierglas en heet de tulp omdat dit gebolde glas ook wel lijkt op de vorm van een tulp. De vorm houd goed de aroma’s vast en er is genoeg ruimte voor een grote schuimkraag. Veel bieren komen goed tot hun recht in dit glas, met uitzondering van pilsner, witbier en weizen. 

Dit glas is geschikt voor: Duvel, La Chouffe en veel andere soorten Belgische bieren.

De Kelk/ Bokaal

Weer zo een glas wat zich heel goed leent voor Belgische bieren. Door de ronde en open vorm van dit glas komen de aroma’s van de geurige bieren beter vrij. Zit er een gravering op de bodem van het glas (dit is niet altijd zo) dan heeft dat effect op de schuimkraag. Deze zal daardoor mooier en stabieler zijn. Sommige van deze glazen hebben ook een versiering of reliëf op de poot. Dit maakt dat je het glas beter vast kan houden. Tevens is de poot van het glas ook heel voordelig voor de temperatuur van het bier. Doordat je het glas aan de poot vasthoud blijft het bier in het glas langer koud.

Dit glas is geschikt voor: tripel, dubbel, blonde of abdij- en trappistenbieren.

Weizen Glass

De naam laat zich waarschijnlijk al raden. Dit glas is heel erg goed geschikt voor Duitse Weizen bieren. Dit glas is vrij smal en hoog en heeft een lichte bolling bovenaan. Dit bier en het glas vragen om een specifieke techniek tijdens het inschenken. Houd het glas schuin op ongeveer zo een 45 graden en schenk je flesje bijna helemaal leeg in het glas. Houd een klein laag je over in het flesje. Draai dit laagje even goed rond in het flesje en schenk dit vervolgens nog in het glas. Je zult zien dat er een heel mooi wolkje ontstaan in het glas. Dit zal zich rustig aan verdelen door het gehele glas.

Pul/ Mass glas

Dit zijn de grootste en dikste bierglazen van dit gehele lijstje. Deze glazen zijn de glazen die je ziet bij het Oktoberfest in Duitsland. Doordat het glas dik is blijft het bier er veel langer koud in en breken de glazen ook niet als er iets te enthousiast mee geproost wordt.

Dit glas is geschikt voor: Duitse Lagers, Belgische witbieren en natuurlijk de Oktoberfestbieren.

Snifter/Balloon

Dit glas lijkt erg op een gin-tonic glas. Het is daarom ook perfect voor de wat sterkere bieren. De bolling houd de aroma’s mooi vast en dat maakt verschil voor deze soorten bier die je hieruit drinkt.

Dit glas is geschikt voor: Eisbock, Imperial Stout en vat-gerijpte bieren.

Stange

Dit is een smal, langwerpig glas wat gebruikt wordt in Duitsland. Het glas lijkt een beetje op ons fluitje en er kan dan ook precies evenveel bier in, namelijk 20cl. Net als bij een fluitje heeft het glas dan ook het zelfde doel. Het is niet heel erg veel bier en voordat het bier dan ook oxideert is het glas waarschijnlijk al leeg.

Dit glas is geschikt voor: Kölsch en Alt.

biertje

Dan als laatste hebben we nog twee glazen die voor de echte bierliefhebbers niet mogen ontbreken. Deze glazen zijn voor de fijnproevers en lenen zich dan ook heel goed voor het proeven van bier.

AnDer

Dit is HET proefglas onder de bierglazen. In dit glas blijven de aroma’s echt heel goed hangen door de ronde bolling en de nauwe sluiting. De optimale schuimkraag in dit glas danken we aan het reliëf wat zich onderin het glas bevind.

Dit glas is geschikt voor: heel veel soorten bier die je echt goed wilt proeven op een pilsner en lager na.

TEKU

Dit glas komt uit Italië en lijkt erg sterk op een wijnglas. Het glas is onderaan vrij breed vanwaar het smaller naar boven loopt. Dit maakt dat je ook bij dit glas goed de aroma’s van het bier zult kunnen ruiken en proeven. Het AnDer glas en de TEKU zijn erg aan elkaar gewaagd. Echter heeft de TEKU een wat grotere opening, waardoor het net wat prettiger drinkt.

Dit glas is geschikt voor: heel veel soorten bier die je echt goed wilt proeven op een pilsner en lager na.

Nu hopen we dat we je een beetje weet hoe je je bier bij het de juiste bierglazen kunt matchen om zo optimaal te kunnen genieten van je biertje. Tegenwoordig kan je al heerlijke speciaalbiertjes vinden bij de supermarkt. Wist je bijvoorbeeld dat daar ook heel veel Nederlandse speciaalbier te vinden is. Koop er een paar en heb je eigen bierproeverij in het zonnetje in de tuin of op je balkon.

Kun jij nog een goede nieuwe koelkast gebruiken om jouw biertjes koud te houden? Of misschien is de keuken wel aan vervanging toe? Kom dan gerust langs bij een van onze twee showrooms. Maak hier alvast een afspraak. Wij zijn ook online te bereiken via e-mail en FaceTime, omdat het in deze tijd toch ook fijn kan zijn om gewoon vanuit je luie stoel op zoek te gaan naar een nieuwe keuken.

Meer lezen?
– De beste nacho’s voor bij je biertje maak je zo
– Liever een lekker vers worstebroodje als snack? Lees hier het recept!
– Of maak deze lekkere cheeseburger!

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest