088 0101 200 [email protected]

Met kliekjes kun je verrassend veel doen. Zo kun je er verschillende gerechten mee maken, maar kun je ze ook gebruiken bij huishoudelijke klusjes. In deze blog delen wij enkele ideeën om creatief met kliekjes om te gaan!

 

Creatief met kliekjes

 

#1 Maak een nieuw gerecht met kliekjes

Overgebleven groenten, vlees, rijst of pasta kunnen in een soep verwerkt worden. Voeg bouillon en kruiden toe voor extra smaak. Ook kun je van sommige restjes groenten zelf bouillon trekken! Ingrediënten zoals ui, wortelsoorten en kruiden zijn hier erg geschikt voor. Ook zijn restjes perfect voor bijvoorbeeld een omelet, pasta, rijstgerechten, wraps of ovengerechten. Tot slot zijn restjes fruit perfect voor smoothies!

 

#2 Composteren

Schillen van fruit, groenten en eieren en koffiedik kunnen allemaal op de grote hoop gegooid worden in een compostbak. Zo kun je zelf compost maken. Compost verrijkt de bodem van je tuin of kamerplanten met extra voedingsstoffen en zo gaan de planten langer mee.

 

#3 Vliegenvanger

Last van fruitvliegjes? Stop wat restjes fruit in een schaaltje, span er wat huishoudfolie overheen en prik wat gaatjes. De vliegjes komen op de geur van het fruit af en kruipen door de gaatjes heen, maar komen er niet meer uit. Bij voorkeur gebruik je hiervoor fruit dat eigenlijk niet vers meer is.

 

#4 Luchtverfrissers

Je kunt fruitschillen ook gebruiken om een lekkere geur aan je huis te geven. Kook bijvoorbeeld appelschillen met een paar kaneelstokjes in een pan met water. Dit geeft een heerlijke geur aan je huis. Of droog citroenschillen en meng ze met gedroogde bloemen of kruiden voor een natuurlijke potpourri.

 

#5 Huidverzorging

Heb je koffiedik over? Gebruik koffiedik als lichaamsscrub om dode huidcellen te verwijderen en de huid een oppepper te geven. Ook werkt een mengsel van koffiedik en afwasmiddel bij hele vieze handen, bijvoorbeeld als je een fietsband geplakt hebt. Daarnaast kun je de binnenkant van bananenschillen gebruiken om op een muggenbult te smeren, zo wordt de jeuk minder.

 

#6 Tuinieren

Houd je van moestuinieren? Kartonnen eierdozen kun je gebruiken als zaadbakjes om de zaden te ontkiemen. Vul ze met aarde en plant de zaadjes erin. Zodra de plantjes groot genoeg zijn, zet je ze met bakje en al in de aarde. Of maak bananenthee voor je planten. Gebruik hiervoor schillen van 2 bananen, snijd in kleine stukjes en doe samen met 1 liter warm water in een grote fles. Laat dit twee dagen trekken en je hebt een goedkope, milieuvriendelijke en zeer goede plantenvoeding voor jouw tuin. Bananenschillen bevatten onder andere kalium, magnesium, fosfaat en calcium, wat goed is voor jouw planten.

 

#7 Groenten opnieuw laten groeien

Wist je dat als je sommige groentesoorten weer in het water zet, deze gewoon verder groeien? Zo verminder je niet alleen de voedselverspilling, maar bespaar je ook geld omdat je nieuwe groenten groeit.

De volgende groenten zijn goed geschikt om door te laten groeien:

  • Lente-ui en prei: Bewaar het witte uiteinde met de wortels er nog aan. Zet dit in een glas water op een zonnige plek. Ververs elke paar dagen het water. Je kunt de groene stengels telkens opnieuw oogsten.
  • Selderij: Snijd de onderkant van de stengel af en zet in een ondiep schaaltje water. Binnen enkele dagen zal het midden beginnen met groeien. Wanneer het plantje groot genoeg is kun je het in de grond zetten om verder te groeien.
  • Sla en paksoi: Paksoi en alle soorten sla waar de onderkant van de krop in tact is, kun je in een bakje met water zetten. Na een paar dagen zullen er nieuwe bladeren en wortels aan groeien en kun je het plantje in de volle grond zetten of in het water laten doorgroeien.
  • Kruiden: Knip het blad van een kruidenplantje onder een knoop (waar bladeren uit de stengel groeien) en zet in een glas water op een zonnige plek. Ververs het water regelmatig. Na een paar dagen zullen er wortels groeien en kun je het plantje in de grond zetten.

 

 

Creatief aan de slag met kliekjes is niet alleen duurzaam, maar kan dus ook leiden tot lekkere nieuwe gerechten en handige huishoudelijke trucjes. Ben je op zoek naar meer duurzame tips voor in de keuken of ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Na het lezen over tips voor kliekjes op zoek naar nog meer inspiratie? Lees ook onze andere blogs:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest