088 0101 200 [email protected]

Wanneer je pannen goed onderhoudt, heb je er langer plezier van! Maar hoe maak je ze nou goed schoon? Elke pan vraagt om een andere behandeling. Wil je weten hoe jij je pannen het beste schoonmaakt? Je leest alles over pannen schoonmaken in deze blog.

 

 

Pannen schoonmaken

RVS pannen

Pannen van RVS zijn erg gebruiks- en onderhoudsvriendelijk, zelfs bijna onverwoestbaar! Je kunt ze met de hand afwassen, maar ze kunnen ook vaak in de vaatwasser. Zorg er dan wel voor dat je de pannen goed droog maakt en dat je eventuele kringen er direct uit poetst. Heeft de pan kunststof handgrepen? Dan kunnen de handgrepen in de vaatwasser wel verkleuren. Bovendien slijten RVS pannen sneller in de vaatwasser, de voorkeur gaat daarom naar afwassen met de hand. Laat je de pan na het eten een avondje staan? Niks aan de hand, je maakt de pan de volgende dag net zo makkelijk schoon.

Waar moet je extra op letten bij RVS pannen?

  • Zorg dat de pan heet genoeg is voordat je olie of boter en de andere ingrediënten toevoegt. Zo verklein je de kans op aanbakken.
  • Koken met zout; voeg alleen zout toe als het water kookt (of als laatst toevoegen aan je maaltijd). Zoutkorrels kunnen namelijk minuscule gaatjes in de bodem van de pan veroorzaken.

 

 

Gietijzeren pannen

Een gietijzeren pan is gemaakt voor het leven. Er zijn twee soorten gietijzeren pannen: een onbewerkte gietijzeren pan en een gietijzeren pan met emaille laag. Gietijzeren pannen schoonmaken? Het liefst maak je een gietijzeren pan schoon met warm water zonder afwasmiddel en een zachte spons. Bij een gietijzeren pan met emaille laag kan afwasmiddel weinig kwaad. Maak de pan goed droog, om roesten te voorkomen.

Waar moet je extra op letten bij gietijzeren pannen?

  • Onbewerkt gietijzer moet ingebrand worden.
  • Laat de pan eerst afkoelen voordat je deze onder een kraan zet, het materiaal kan namelijk barsten bij grote temperatuurverschillen.
  • Wanneer het vettige laagje in de pan verdwenen is druppel je wat olie in de pan en wrijf je het in met wat keukenpapier. De olie zorgt ervoor dat de pan minder snel kan roesten en verbetert de bakresultaten.

 

 

Pannen met keramische antiaanbaklaag

Pannen met een keramische antiaanbaklaag zijn veel harder dan de teflon-variant en zijn daardoor minder kwetsbaar. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken door de gladde binnenkant: schrob de pan na gebruik in een sopje. Doe deze pannen liever niet in de vaatwasser.

Waar moet je extra op letten bij keramische pannen?

  • Zorg dat er geen etensresten achterblijven door de pan echt goed te schrobben. Door eiwit uit etensresten kan er namelijk een laag ontstaan in je pan, wat invloed heeft op de antiaanbaklaag.

 

 

Pannen met teflon antiaanbaklaag

Pannen met teflon antiaanbaklaag zijn populair en vind je in bijna ieder huishouden. Het voordeel is dat eten niet aan de pan blijft plakken. Ga er wel voorzichtig mee om, zodat de laag niet beschadigd. Vaak kunnen deze pannen in de vaatwasser, maar het is beter om met de hand af te wassen. Als er toch iets vastgekoekt is maak je dat gemakkelijk schoon door een beetje azijn te koken in de pan.

Waar moet je extra op letten bij pannen met een anti-aanbaklaag?

  • Gebruik geen krassende voorwerpen als messen, metalen spatels of schuursponsjes in de pan. Dit kan de laag beschadigen en wanneer je een pan gebruikt waarvan de laag is beschadigd heeft dit negatieve gevolgen voor de gezondheid.

 

 

Pannen schoonmaken met ingrediënten uit het keukenkastje

Heb je een pan waarbij de inhoud flink is aangebrand? Onderstaande ingrediënten staan waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje en helpen je pan weer schoon te maken!

  • Azijn: doe een scheutje azijn in de pan met koud water. Even laten staan, boenen met een zachte spons en de pan is weer schoon.
  • Vaatwastablet: een vaatwastablet met heet water kan ook helpen om de aangebrande resten los te weken.
  • Heb je een klein beetje roest in de pan? Dan helpt cola! Giet een laag cola in de pan en laat even staan. Je pan is daarna weer zo goed als nieuw. Bij een gietijzeren pan gebruik je bij voorkeur wat water en een schuursponsje, wrijf de roest er heel zachtjes uit.

 

 

Levensduur verlengen

Naast het goed onderhouden van de pannen, helpt het ook om de pannen op de juiste manier op te bergen. Gewoon stapelen is eigenlijk heel slecht voor je pannen, omdat deze dan kunnen beschadigen tijdens het pakken of wegleggen van de pannen. Wanneer je pannen stapelt, zorg er dan voor dat je vilten beschermers gebruikt. Ook kun je, wanneer je je pannen in een lade bewaard, speciale lade indelingen kopen voor pannen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de pannen.

 

 

Is je keuken aan vervanging toe of wil je graag inspiratie opdoen en informatie inwinnen? Van renovatie tot aan een compleet nieuwe keuken, het is allemaal mogelijk. Maak hier een afspraak om met een van onze specialisten aan tafel te schuiven om jouw droomkeuken uit te zoeken.

 

 

Meer schoonmaakinspiratie?

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest