088 0101 200 [email protected]

De keuken is niet het meest kindvriendelijke plekje van het huis, maar met de juiste aanpassingen is het al zeker stukken veiliger! Wij hebben wat tips voor je om de keuken tot een kindvriendelijk terrein te maken. Daarnaast hebben we ook wat leuke tools op een rijtje gezet om kinderen te leren over de keuken en koken.

Tips

1. Wanneer je de mogelijkheid hebt om een compleet nieuwe keuken te kopen, denk dan zeker na over het feit of de keuken kindvriendelijk moet zijn. Wanneer dat van belang is, kies er dan voor om alle apparatuur die heet kan worden op een veilige hoogte in de keuken wordt geplaatst. Op deze manier maak je de kans al aanzienlijk kleiner dat een kind zich kan branden aan bijvoorbeeld een oven.

2. Messen, alcohol en schoonmaakmiddelen zijn objecten en middelen die gevaarlijk kunnen zijn en zeker voor de nieuwsgierige en kleinste van het gezin. Plaats deze middelen daarom buiten het bereik van kinderen op een veilige hoogte of in een kast die voorzien is van een kinderslot.

3. Een kraan kan een gevaarlijk object zijn in de keuken, vooral met kokend heet water. Nu zijn de kokendwaterkranen allemaal voorzien van een kinderslot. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor een kind om zich te branden. Een kokendwaterkraan is heel fijn om te hebben wanneer je een flesje moet maken voor de kleine.

4. Een keuken kan een ‘gevaarlijk’ object zijn voor kinderen, omdat deze veel hoeken en scherpe randen bevat waar kinderen zich aan kunnen stoten. Maar ook grepen zitten vaak precies op de hoogte van het hoofd van en kind. Allemaal elementen om rekening mee te houden wanneer je kiest voor een nieuwe keuken en deze zo kindvriendelijk als mogelijk wilt maken. Maak in dat geval de keuze of je een greeploze keuken zou willen? Dat maakt dat kinderen zich in ieder geval niet meer aan de grepen kunnen stoten. Wil je toch liever wel grepen, dan is het handig om te kijken naar afgeronde grepen.

5. Kies voor een geschikt materiaal/ geschikte afwerking. Kinderhandjes laten al snel vette plekken achter op bepaalde ondergronden. Je ziet bijvoorbeeld al snel vette vingers op donkere kleuren en hoogglans. Er bestaan technologieën voor bijvoorbeeld matte keukens waardoor vette vingers minder gemakkelijk vlekken achter laten. Ideaal als je voor een matte keuken wilt gaan en je kinderen in huis hebt. Ga ook na hoe goed bestand het het materiaal is tegen krassen.

6. Kies voor een inductiekookplaat. Deze kookplaat koelt enorm snel af en is daarom veel veiliger dan andere kookplaten of een gasfornuis. De kans om je handen te branden wordt dus aanzienlijk kleiner en draagt daarom bij aan een kindvriendelijke keuken.

Laat jouw kind(eren) de keuken ontdekken met deze tools

Hoewel de keuken geen speeltuin is, is het wel heel leuk om je kinderen mee te laten helpen in de keuken. Bijvoorbeeld tijdens het bakken van koekjes of het maken van andere makkelijke gerechten. Juist om die reden hebben we ook wat dingen op een rijtje gezet die het gemakkelijker maken om je kind mee te nemen met de taken in de keuken.

Een krukje kan handig zijn, maar is niet altijd even veilig. Wat in zo een geval heel erg makkelijk is is een leertoren (learning tower). Deze kruk maakt dat je kindje op de juiste hoogte mee kan kijken (en helpen) in de keuken, zonder dat het van de kruk zal vallen. Je kunt online heel veel van deze handige  leertorens vinden op bijvoorbeeld Marktplaats en Etsy, maar als je handig bent kun je hem natuurlijk ook zelf maken!

leertoren

Als je kind dan mee kan kijken wil hij of zij misschien ook wel een handje helpen. Met Kiddikutter kan je je kindje vanaf 3 jaar al laten helpen met het snijden van bijvoorbeeld groenten of fruit. Deze messen zijn zo gemaakt dat je je er niet aan kunt snijden. Het is wel aan te raden om als volwassen persoon in de buurt te blijven en dus een oogje in het zeil te houden.

 

Wil jij graag hulp bij de zoektocht naar de perfecte kindvriendelijke keuken?  Kom dan langs bij een van onze showrooms en wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden. Je kunt alvast een afspraak maken door hier te klikken. Wij zorgen dan dat de koffie klaar staat.

Lees ook:
– Kinderslot op je inductiekookplaat!
– Maak samen deze lekkere worteltaart.
– Of deze gezonde muffins met appel en kaneel.

 

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest